Читај ми!

Петак кад је отишао Роџер - Федерер се вечерас опрашта од професионалног тениса

Швајцарски тенисер Роџер Федерер, један од најбољих свих времена, вечерас ће на Лејвер купу у Лондону одиграти последњи професионални меч, и то у дублу, у пару са Рафаелом Надалом, великим ривалом, али и пријатељем.

У лондонској О2 Арени све ће бити у знаку опроштаја једног од највећих тенисера у историји белог спорта. Лејвер куп је више егзибициони него такмичарски турнир, али остаће упамћен у историји као последњи на којем је Швајцарац учествовао.

Федерер ће у пару са Рафаелом Надалом представљати, у последњем мечу данашњег програма, Тим Европе против Тима света, за који ће у дублу наступити Американци Џек Сок и Френсис Тијафо.

Последњи Федереров професионални тениски меч требало би да почне у 21.30, а раније ће мечеве у синглу одиграи Руд и Сок, Циципас и Шварцман, односно Мари и Алекс де Минор.

"Нисам желео да цео турнир буде посвећен мени, нити да се превише појављујем. Зато сам питао тренера Бјерна Борга да ли могу да одиграм само дубл у петак увече. Апсолутно је остварење сна да играм последњи меч каријере са Рафом", изјавио је Федерер.

Надал је истакао да ће бити тешко, пре свега за Роџера, али и за њега самог јер, како је рекао, можда и најбитнији играч у његовој тениској каријери одлази у пензију.

Поред Федерера и Надала, за Европу наступају Новак Ђоковић, Енди Мари, Стефанос Циципас и Каспер Руд. Тим света представљају Феликс Оже-Аљасим, Тејлор Фриц, Дијего Шварцман, Џек Сок, Алекс де Минор и Френсис Тијафо.

У случају повреде као замена у тиму Европе спреман је Матео Беретини, а то место у тиму света намењено је Томију Полу.

Ђоковић: Један од највећих тенисера и спортиста свих времена

За Тим Европе наступаће и најбољи српски тенисер Новак Ђоковић. Биће то прво Ђоковићево појављивање на неком турниру још од Вимблдона, али српски тенисер неће данас излазити на терен.

"Федерер је иза себе оставио дело и заоставштину која ће се дуго памтити. Поносан сам што ћу бити део догађаја. Ово ће бити његов опроштај и то даје још већи значај овом викенду. Био је један од највећих тенисера и спортиста свих времена", рекао је Ђоковић пред почетак турнира у Лондону.

Истакао је и да је сјајно што тенисери имају шансу да проведу квалитетно време ван терена заједно.

"Имали смо тимске вечере, причали смо о тенису, спорту, животу. Сви желимо да победимо и да се добро покажемо у исто време због Роџеровог опроштаја", рекао је Ђоковић.

Српски тенисер је у четвртак на Инстаграму поставио фотографију "велике четворке" и захвалио Лејвер купу на јединственој прилици да буде на истом терену са највећим ривалима и легендама спорта.

Британски тенисер Енди Мари на духовит начин се изузео из "велике четворке" светског тениса, па је уз фотографију са Федерером, Надалом и Ђоковићем написао: "Велика тројка и један кловн."

Роџер Федерер тениску каријеру завршава са 20 гренд слем трофеја. Швајцарац је у каријери освојио 103 титуле, а у Опен ери тениса само је Американац Џими Конорс био успешнији са 109 трофеја у синглу.

Претходна четири пута Лејвер куп је освајао тим Европе.

уторак, 16. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво