Читај ми!

Ђоковић против Циципаса – фактор звани шљака и погледи ка Паризу

Новак Ђоковић и Стефанос Циципас састаће се у финалу мастерса у Риму што ће бити девета епизода у њиховом, сада већ све интензивнијем ривалству. Ђоковић и Циципас изаћи ће на Централни терен комплекса "Форо Италико" од 16 часова, а неколико је фактора који могу одлучити победника. Окршај ће бити важан и за оно што нас очекује када кулминира сезона на шљаци – такмичење на Ролан Гаросу.

Новак ће играти за своју шесту титулу у "вечном граду", укупно 38. на мастерс турнирима, што би била идеална припрема пред Ролан Гарос који почиње 22. маја.

Уједно, дуел са Стефаносом управо ће бити реприза финала прошлогодишњег гренд слема у Паризу, када је светски "број 1" направио велики преокрет, вратио се из минуса од два сета и други пут подигао "Куп мускетара".

Гледајући по форми у којој се налазе, двојица финалиста из Рима налазе се у ужем кругу фаворита на Ролан Гаросу, поред Карлоса Алкараза и Рафаела Надала (наступ "бика са Мајорке" под знаком је питања због повреде стопала).

Ђоковић је тријумфом над Каспером Рудом стигао до великог јубилеја – 1000. тријумфа на АТП туру, чиме је ушао у одабрано друштво Џимија Конорса, Ивана Лендла, Роџера Федерера и споменутог Надала.

Осим тога, обезбедио је и останак на првом месту АТП ранг-листе и наставља поход на апсолутни рекорд који држи Штефи Граф са 377 седмица.

Србин и Грк играће девети пут, Новак тренутно води 6:2 и у серији је од пет узастопних победа над 11 година млађим колегом. Последњи пут састали су се у наведеном финалу, када је Циципас имао победу у рукама (баш као и у четвртфиналу Рима исте године), али му је исту украо Ђоковић.

Сада је ситуација мало другачија јер Циципас наступа у одличној форми и има по једну титулу и полуфинале на претходним мастерсима у Монте Карлу и Мадриду. Интересантно је да му је шљака омиљена подлога, а да је до сада највише пораза од Новака бележио баш на земљи, док га је побеђивао на бетону.

Спорији услови, нешто виши одскок лопте и "продужено" време за намештање омогућавају Новаку да максимално употреби и искористи комбинацију својих великих квалитета – менталне и физичке снаге којима ломи свакога са супротне стране мреже.

С тим у вези, момак из Атине интензивно ће покушавати да наметне свој ритам игре, посебно кратким и брзим нападима којима жели противнику да одузме време за реакцију.

Како је бекхенд драматично слабији ударац у нападачком арсеналу Грка (не лош, али слабији), очекује се да већину поена креира форхендом. Извлачиће се више на ту страну, чак и када му лоптице буду долазиле на бекхенд, што ће отварати простор за једно од Новакових омиљених оружја – бекхенд паралеле.

Ђоковић је током турнира дизао ниво игре, па тако и успешност и агресивност када је у питању баш тај ударац. Посебно успешан је паралелама био против Каспера Руда у полуфиналу, уз један спектакуларан винер на почетку меча.

Опет ће, као у готово сваком њиховом мечу, кључ победе бити на релацији сервис-ритерн, посебно када почетни ударац има Циципас. Новак ће морати да, у складу са епитетом најбољег ритернера света свих времена, сервисе враћа дубоко и агресивно, како би избегао да се од почетка нађе у подређеном положају.

Такође, мораће много да "миксује" у игри, користи слајс и извлачи ривала из комфорних позиција, што је у великој мери успео да ради од почетка сезоне на шљаци. Трофеј у Риму био би прави начин да се валоризује све добро што је урадио од повратка на терен након паузе и депортације из Аустралије.

Ђоковића очекује велики тест, уз окршај са Алкаразом у Мадриду сигурно највећи, који ће бити прави лакмус папир за оно што нас крајем месеца очекује у Паризу.

Постоји велика вероватноћа да ћемо исте актере гледати и у циљној равнини на Ролан Гаросу, а тамо је, јасно, предност на страни освајача 20 гренд слем титула.

Нека се заврши исто као прошле године...

Никола Ђукић (NikolaDjukic43)

недеља, 05. мај 2024.
18° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се