Читај ми!

Марјан Вајда – Новак га учинио најтрофејнијим тренером свих времена

Новак Ђоковић и Марјан Вајда, након више од 15 година заједничке и у најмању руку лукративне сарадње (уз један краћи прекид), одлучили су да ставе тачку на свој професионални однос. Ђоковић и Вајда договорили су крај након Завршног АТП турнира у Торину прошле године, а званично саопштење објављено је у уторак. Новак наставља такмичарски пут без човека којег је учинио најтрофејнијим тениским тренером свих времена.

Пролеће, година је 2006, а на тениској сцени појавио се млади момак којем је, још од дечачких дана на Копаонику, план био да се попне до самог врха.

И Тони Надал, стриц и тадашњи тренер шпанског играча Рафаела, истакао је нешто слично када је први пут видео Новака Ђоковића како удара малу жуту лоптицу. Имали су проблем, свестан је био и Тони, а да је био у праву јасно је неких 15 година касније.

Имао је млади Новак много проблема, пре свега на физичком плану, али одлука коју је донео после тадашњег Ролан Гароса, испоставиће се као најбоља у његовом животу.

Исто се може рећи и за човека рођеног 24. марта 1965. године у Братислави, некада 34. играча света, који је, свесно ризикујући, пристао да буде тренер Ђоковићу. Марјан Вајда је постао тренер српском играчу и награда је стигла већ неколико недеља касније.

На АТП турниру у Амерсфорту Новак је освојио прву титулу у каријери, започевши низ од 86 пехара који и даље траје. Од тих 86, чак 20 је дошло на гренд слемовима, по чему је Словак најуспешнији тренер у историји "белог спорта".

"Марјан је био уз мене током најважнијих и незаборавних тренутака у мојој каријери. Заједно смо постигли неке невероватне ствари и веома сам захвалан на његовом пријатељству и посвећености током протеклих 15 година. Иако напушта мој тренерски тим, Марош ће увек бити део моје породице и не могу довољно да му се захвалим за све што је урадио за мене", рекао је Ђоковић који је уз Марјана провео рекордну 361. седмицу на првом месту АТП ранг-листе.

Вајда је иза себе оставио многе великане тренерског посла, између осталог и Патрика Муратоглуа, који је највеће успехе забележио водивши Серену Вилијамс.

"Током заједничког рада са Новаком имао сам срећу да га гледам како се обликује у играча какав је данас. Памтићу нашу сарадњу са огромним поносом и веома сам захвалан на успеху који смо остварили. Остајем Новакова највећа подршка на терену и ван њега и радујем се новим изазовима", истакао је Вајда.

За разлику од 2017, када се догодио растанак током најтурбулентнијег периода у каријери Ђоковића, одлука која је донесена крајем прошле сезоне ипак ће бити трајна. Тада је Новак "лутао" после тешке повреде лакта, експериментисао у приступу и одабиру тренера, па је јасно да су покушаји са Андреом Агасијем и Радеком Шћепанеком били далеко од успешних.

Сада је ситуација много другачија, без обзира на то што за светског "броја 2", због става о вакцинацији и правилима који важе на турнирима широм света, није познато шта носи дан, а шта ноћ. Ђоковић има тим који га редовно прати и који је спреман да већину свог времена подреди успесима српског тенисера.

Главни тренер је Горан Иванишевић, за кондицију је задужен Марко Паники, а физиотерапеути су Улисес Бадио и Миљан Амановић.

Извесно је да Вајда неће започети сарадњу са Ендијем Маријем како су спекулисали страни медији јер му је жеља да не проводи толико времена на путу као раније. Последњих месеци ретко смо га виђали у Новаковој ложи, више времена проводи са породицом у Словачкој, у жељи да буде подршка ћерки Наталији, која гради име на ВТА туру.

Како је и сам рекао, подршка ће бити и Ђоковићу, који ће сигурно савет за сваки професионални проблем прво тражити од свог Јаноша.

Никола Ђукић (NikolaDjukic43)

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво