Читај ми!

Суд образложио одлуку за одбијање жалбе Новаку Ђоковићу

Федерални суд Аустралије објавио је данас разлоге због којих је одбијена жалба Новака Ђоковића на укидање визе.

Судија Федералног суда Џејмс Олсоп, један од тројице председавајућих судија на Новаковом суђењу,  накратко се обратио у 16.15 по аустралијском времену, наводећи да има овлашћење да објави пуне разлоге за одлуку да се одбаци Ђоковићева жалба на депортацију, преноси аустралијски лист Хералд сан.

У образложењу суда се наводи да није "ирационално или нелогично" да министар закључи да је Ђоковићево присуство у Аустралији могло да угрози заједницу, чак и ако други нису имали такав став.

"Водила се велика дебата о томе како приступити министровој изјави о разлозима у овом случају. Не сматрамо да је разрешење те дебате неопходно да бисмо дошли до ставова које имамо. Министар није био дужан да наводи разлоге за одбијање визе, али је то учинио", наводи се између осталог у образложењу суда.

Суд, међутим, истиче још детаљ, а то је да је "парламент јасно ставио до знања у члану 116 да министар може да поништи визу ако сматра да присуство њеног носиоца у Аустралији може представљати ризик по здравље или ред аустралијске заједнице".

Судија Олсоп је признао да је постојала подршка Ђоковићу да остане у Аустралији и да је он "особа са добрим угледом" која није покушала да крши аустралијске законе.

Он је, међутим, одбацио сугестије да ће укидање визе Ђоковићу наштетити економским интересима Аустралије и угрозити одрживост Аустралијан опена.

Суд је објаснио и да је министар Алекс Хок имао разлога да тврди да је Ђоковић познат по антиваксерским ставовима.

"Министар је могао да закључи да је Ђоковић одабрао да се на вакцинише иако су цепива доступна већ годину дана. То што је у јануару 2022. године невакцинисан због тога што је 16. децембра био позитиван на ковид не објашњава његов став месецима уочи турнира. Министар је могао да закључи да је Ђоковић одабрао да се не имунизује зато што се противи имунизацији или не жели то да уради."

Кључни разлог за депортацију, може се закључити, било је Ђоковићево појављивање у јавности после позитивног теста, што је министар Алекс Хок навео у свом извештају.

Ђоковић је 18. децембра у Београду имао интервју са Л’Екипом знајући да има позитиван тест на корону, што је Хок протумачио као неодговорно понашање тениске звезде која може подстаћи слично расположење и у његовој земљи. 

Најбољи тенисер света изгубио је у недељу спор на суду против аустралијских власти и морао је по хитном поступку да напусти ту земљу.

Након што му је други пут поништена виза, Ђоковић је покушао на Федералном суду да се избори за останак у земљи и одбрани титулу на Аустралијан опену, али је трочлано веће у Мелбурну једногласно пресудило у корист државе и подржало укидање визе.

Поред тога, потврђена му је и забрана уласка од три године.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво