Читај ми!

Више од игре, Новак мења историју

Утисци о ситуацији Новака Ђоковића у Аустралији се још увек нису слегли. Најбољи тенисер света изгубио је спор на суду против аустралијских власти и напустио је земљу. Ђоковићу је забрањен останак у Аустралији, као и одбрана титуле на Гренд слему. Поред укидања визе, Новак ће морати да сноси судске трошкове, а прети му и забрана уласка у Аустралију од три године. Многи сматрају да је Ђоковићевa ситуација тениска и спортска прекретница, али и страница која је исписана у целокупној људској историји.

Сага око боравка Новака Ђоковића у Аустралији и учествовању на првом Гренд Слему сезоне је завршена.

Федерални суд одбацио је његову жалбу и пресудио у корист министра за имиграциона права Алекса Хока. То је значило да је Новаку укинута виза и да је он морао да по хитном поступку напусти Аустралију.

Ђоковић се по доношењу одлуке, обратио кратким саопштењем и упутио првим летом из Мелбурна за Дубаи.

"Сада ћу одвојити мало времена да се одморим и опоравим, пре него што дам даље коментаре осим овога. Изузетно сам разочаран пресудом суда да одбије моју молбу за судско преиспитивање одлуке министра да ми укине визу, што значи да не могу остати у Аустралији и учествовати на Аустралијан опену", навео је најбољи тенисер света.

Тема која је претходних десетак дана била ударна, добила је свој епилог, који је изазвао рекацију читавог света.

Породица Ђоковић изразила је велико незадовољство, рекавши да су веровали у правду и спорт.

"И поред скандалозног понашања према Новаку, веровали смо да ће спорт победити. Веровали смо да ће бити уважена чињеница коју је суд потврдио - да Новак има валидну визу, да ће правда бити задовољена и да никакви 'јавни интереси' неће бити изговор за одлуку која је донета", кажу Ђоковићи. 

Светски медији су на различите начине преносили расплет Новакове ситуације у Мелбурну.

Аустралијски медији углавном подржавају одлуку Федералног суда, а неки иду тако далеко да су у обраћању Ђоковићу користили псовке преко насловне стране.

Шпанска Марка доноси анализу Матса Виландера који каже да се налази у стању шока и да одлука о депортацији Ђоковића може да промени историју тениса, али и човечанства.

Енглески Би-Би-Си доноси реакцију некада првог тенисера света, Британца Ендија Мареја, који је подржао Новака, рекавши да га веома поштује и да цени све што је учинио за тенис.

Британски јавни сервис бави се и анализом наредних турнира на којима ће најбољи светски тенисер моћи да наступи.

Француски Л'екип и енглески Тајмс констатују да је Ђоковић поражен и баве се тиме ко би могао да наследи деветоструког шампиона у Мелбурну.

Српска јавносттенисери и љубитељи спорта, верују да ће након целе ове епизоде која се одиграла у Мелбурну, Новак Ђоковић изаћи још јачи и мотивисанији да у сваком сегменту потврди да је најбољи тенисер у историји овог спорта.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво