Читај ми!

Новак задржан на аеродрому у Мелбурну, због проблема са визом не може одмах да уђе у земљу

Најбољи тенисер света Новак Ђоковић слетео је у Мелбурн, али је његов улазак у Аустралију тренутно онемогућен због проблема са визом. Према писању портала "Ејџ", локалне власти државе Викторија не желе да му издају визу јер није вакцинисан и није поднео "одговарајући захтев". Из Новаковог пи-ар тима саопштено је да се он тренутно налази на царини и чека даље инструкције.

Ђоковић је слетео на аеродром Туламарин око пола сата пре поноћи по локалном времену, али се већ на уласку у државу суочио са проблемом.

Челници Викторије не желе да му одобре визу, иако Федералне власти траже да се поштује одлука о медицинском изузећу и дозволи му се да учествује на Аустралијан опену.

Новак је у уторак објавио да је добио медицинско изузеће и да ће бранити трофеј на првом гренд слему сезоне, који је на програму од 17. до 30. јануара.

Организатори су објаснили како је добио медицинско изузеће, а светски "број 1" се од тог тренутка нашао на удару критика, не само неких тенисера и спортиста него и политичара широм света.

Горан Бубањ је за РТС истакао да ће извесно бити притисака на нашег аса, али да он уме да из негативне атмосфере извуче нешто позитивно. 

Гранична полиција Аустралије обавестила је локалне власти да постоји проблем са апликацијом за визу коју је поднео Ђоковићев тим. Освајач 20 гренд слем титула наводно покушава да уђе у земљу са визом која не дозвољава медицинска изузећа што се тиче вакцинације, пренео је локални портал Ејџ.

Као резултат тога, граничне снаге контактирале су с државном владом да тип визе која је тражена није исправан и затражиле подршку како би му олакшале улазак у земљу.

Потом је Федерална агенција затражила од Викторије и премијера Данијела Ендрјуза подршку у овом случају, јер Викторија сарађује са Тенис Аустралијом у организацији догађаја због којег је српски тенисер аплицирао за визу.

Федералне власти су, према писању поменутог портала, контактирале с локалним и тражиле да формално подрже његов захтев. Уследио је одговор да захтев са највишег нивоа мора бити у писаној форми и одбили Ђоковићеву апликацију за ту врсту визе.

Званичници граничних снага имају дискреционо право да дозволе Ђоковићу улазак у земљу упркос потезу владе Викторије. Њему ће бити омогућено да напусти аеродром и стигне у Мелбурн, али је ситуација са визом продужила искрцавање из авиона и додатно закомпликовала ситуацију у којој се налази.

Најбољи тенисер света ће највероватније моћи да уђе у Аустралију, када буде прихваћена иницијатива федералних власти и поднет захтев за праву врсту визе.

Према последњим информацијама из његовог тима, налази се на царини и чека даље инструкције.

Вршитељка дужности министра спорта Џала Пулфорд у међувремену је твитовала да државна влада неће подржати Ђоковићев захтев за визу.

"Федерална влада нас је питала да ли ћемо подржати захтев за визу Новака Ђоковића како би ушао у Аустралију. Нећемо пружити индивидуалну подршку захтеву за визу Ђоковића како би учествовао на Аустралијан опену 2022. Увек смо били јасни када у две ствари у питању – одобравање визе је питање Федералне владе, а медицинска изузећа су питање доктора", саопштила је Пулфордова.

Премијер Аустралије Скот Морисон током дана је изјавио да ће Ђоковић морати да се врати кући ако не пружи доказе зашто није вакцинисан.

Иначе, Новаков случај није једини јер су неки невакцинисани тенисери већ стигли у Аустралију.

уторак, 19. март 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво