Читај ми!

Вакцинисан или не, Новак може да игра у Мелбурну – лекарска комисија одлучује

Новак Ђоковић моћи ће да игра на Аустралијан опену у јануару без обзира на статус вакцинације, после нових промена правила челника турнира. Водећи људи турнира у Мелбурну саопштили су да ће постојати могућност и да тенисери који нису вакцинисани учествују на предстојећем гренд слему, али да ће то зависити од одлуке независне лекарске комисије.

Турнир у Мелбурн парку почиње 17. јануара и до сада су све информације гласиле да ће учешће бити дозвољено само тенисеркама и тенисерима који су примили две дозе вакцине.

Тог става били су водећи људи државе Викторија, у којој се налази Мелбурн, као и управа турнира, али непосредно пред долазак играчица и играча у Аустралију ипак има промена.

Главно питање је било да ли ће наступити Новак Ђоковић, деветоструки шампион и бранилац титуле, који не жели да открије свој здравствени картон. Због тога је, измађу осталог, био на мети константних критика одређених светских и аустралијских медија.

Ђоковић је пријављен за АТП куп који почиње почетком јануара у Сиднеју, нашао се и на листи учесника Ози опена, али званичних потврда није било. Почео је припреме и пре неколико дана само наговестио да за сада све иде по плану.

У међувремену, челници турнира саопштили су да ће постојати могућност да одређени тенисери добију медицинско изузеће.

Пријаве за медицинско изузеће најпре ће разматрати стручни панел састављен од лекара из области имунологије, заразних болести и опште праксе, док ће пријаве које испуњавају смернице постављење од Аустралијске техничке саветодавне групе за имунизацију (АТАГИ) бити подвргнуте и другој ревизији (независној), коју ће спровести комисија медицинских стручњака које именује влада.

Уколико се изузеће сматра оправданим, односно уколико тенисер не сме да прими вакцину из медицинских разлога, оно ће бити достављено Аустралијском центру за имунизацију.

"Радимо блиско са владом Викторије како бисмо успоставили фер и независне протоколе за медицинско изузеће и тако ће нам то омогућити да имамо Аустралијан опен који је безбедан и у којем ће сви моћи да уживају. Процес ће водити независни стручњаци и случај сваког играча ће бити размотрен", рекао је директор турнира Крег Тајли.

Један од оних који сигурно неће играти јесте Пјер-Иг Ербер, који је истакао да не жели да се вакцинише, нити да путује у Мелбурн.

"Срећни смо што је процес ригорозан, мислимо да то води до најбољих могућих исхода. Сви желе најбезбеднији могући спортски догађај. То укључује најригорознији процес медицинског изузећа", оценио је министар спорта ове земље.

Аустралијан опен на програму је од 17. до 30. јануара и на том турниру Новак има прилику да дође до јубиларног, 10. трофеја, али и рекордног 21. пехара на гренд слемовима.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво