Читај ми!

Како је Федерер најплаћенији тенисер на свету иако не игра на турнирима

Роџер Федерер је најплаћенији тенисер у 2021. години и један од спортиста са највећом зарадом у претходних 12 месеци, иако је већ дуго ван терена због повреде колена. Федерер је, према извештају Форбса објављеног непосредно пред почетак Ју-Ес опена, зарадио 90,6 милиона долара упркос томе што је одиграо само неколико турнира на којима није имао превише успеха. Како му је то пошло за руком?

Швајцарац је само један од шесторице спортиста у историји који су током каријере зарадили више од милијарде америчких новчаница, поред Тајгера Вудса, Флојда Мејведера, Леброна Џејмса, Лионела Месија и Кристијана Роналда.

То му је пошло за руком захваљујући невероватном успеху ван терена, маркетиншком потенцијалу, изузетним планирањем бизниса и бирањем спонзорских уговора.

Сада већ ветеран из Базела, који је почетком августа ушао у пету деценију живота, пуних 16 година је најплаћенији тенисер на планети. Форбс рачуна приходе од јуна једне до јуна следеће године, па је, примера ради у том периоду између 2020. и 2021. зарадио 90,6 милиона, док је од 2019. до 2020. инкасирао више од 100 милиона.

Ови подаци звуче још импозантније јер је познато да се Роџер већ дуго мучи са здрављем и не може да ухвати континуитет на АТП туру, што значи да му сви приходи долазе од спонзора. Примера ради, у актуелној сезони је одиграо пет турнира, најбољи резултат му је четвртфинале Вимблдона, док је у претходној наступио само на једном – Аустралијан опену.

У наведеном периоду је од наступа добио "само" 1.362.448 долара, а да би се лакше објаснило како освајач 20 гренд слем титула успева да изнова и изнова зарађује толике количине новца, чиме се бавио и амерички експерт за спортску економију Џо Помплијано у свом тексту за Huddle up, потребно је вратити се у 2018. годину.

Федерер је у то време и даље био један од водећих светских играча и човек за којег су очекивали, а многи широм света се и надали, да ће наставити да обара рекорде на највећим турнирима и побећи првим пратиоцима Новаку Ђоковићу и Рафаелу Надалу.

У том тренутку је више од две деценије био први "манекен" америчког гиганта "Најкија" и по уговору је добијао десет милиона долара годишње. Међутим, када је требало да продужи сарадњу са легендарним произвођачем опреме из Орегона, ситуација се искомпликовала…

"Најки" је на платном списку имао велики број тенисера, међу којима су најзвучнија имена Надала, Серене Вилијамс, Марије Шарапове, Ника Кирјоса, Петре Квитове, Хуана Мартина дел Потра и Григора Димитрова, након којих су дошли Андреј Рубљов, Денис Шаповалов, Елина Монфис, па и Наоми Осака и Симона Халеп.

Како Помплијано истиче, у свету спонзорстава постоји неписано правило да се не троши преко 10% укупних прихода на уговоре са спортистима, дошао је крај једне од најплодоноснијих и најпрепознатљивијих сарадњи у спорту.

"Најки" је одлучио да се држи поменутог правила, пустивши тада 36-годишњу звезду да оде, а Швајцарац је читаву спортску јавност шокирао на почетку Вимблдона 2018, када је на Централни терен и меч са нашим Душаном Лајовићем изашао у опреми јапанског произвођача "Уникло".

Није "Уникло" био непознат у свету тениса у том тренутку, прва звезда био им је Кеи Нишикори, а годину дана раније завршили су спонзорство најбољег играча данашњице Новака Ђоковића.

И, док су многи коментарисали како нови спој није "природан", покушавали да се навикну на велику промену, они мало упућенији су добили потврду спекулација које су се појављивале у седмицама пре турнира у Лондону.

Откривено је да је Роџер потписао десетогодишњи уговор вредан нестварних 300.000.000 долара са "Униклом". По сезони добија 30.000.000, што је три пута више него од "Најкија" и сада је освојено ново тржиште – оно на Далеком истоку.

Такође, у уговору не постоји клаузула о одласку у пензију, што значи да ће тениски маестро и у 46. години зарађивати исту суму, без обзира на то када ће се повући.

Оно што је можда било и пресудно за огромну зараду јесте што сарадња није укључивала обућу (после рекета други најважнији део тениске опреме). Федерер је неко време остао у "Најкијевим" патикама, али када је почела правна борба за "RF" лого који је био препознатљив, јасно је било да ће наступити нова промена.

Приликом тренинга открио је бренд "On running" и одлучио да ризикује – потписао је уговор са компанијом "On holding" и постао глобални амбасадор овог швајцарског бренда.

Фирма која је основана пре десет година постала је један од најбрже растућих брендова патика на свету. Федерер је отишао корак даље и у 2019. одлучио да инвестира у "On holding" уплативши неименовани износ, што му је донело око три процента власничког удела.

Потпуни "бум" догодио се када је компанија уврстила своје акције на Њујоршку берзу, а већ првог дана трговања њихова вредност скочила је 46 одсто.

Цена деоница зауставила се на 35 долара након што их је у почетној понуди деоница (ИПО) компанија продавала по 24 долара. То је значајно изнад раније дефинисаног распона од 20 до 22 долара. У ИПО-у је та компанија са седиштем у Цириху продала 31,1 милион деоница чиме је прикупила 746.000.000 долара.

Као и осталим компанијама које се баве спортском одећом и обућом, тако је и "Onu" продаја експлодирала током пандемије, када су епидемиолошке мере довеле до скока потражње за патикама. Славни тенисер је дизајнирао и сопствени модел под називом "Roger Pro", који се продаје за око 200 долара.

Ризик се Федереру вишеструко исплатио – тренутна вредност комплетног бренда износи око 10 милијарди долара, а његов део се процењује на 300 милиона.

Тако је успео да уговор од 10.000.000 надогради и у првој деценији "пост Најкијеве" ере обезбеди себи шестсто милиона америчких долара, због чега је и ове године седми најплаћенији спортиста.

Осим са поменутим брендовима, спонзоришу га још Rolex, Wilson, Barilla, Lindt, Mercedes-Benz, Credit Suisse и многи други...

Велики део свог новца одваја у хуманитарне сврхе, има фондацију која се стара о најсиромашнијима у Јужној Африци, одакле је његова мајка Линет. Више од 15 милиона донирао је за тамошње школе и великим акцијама помогао је најугроженијима током пандемије ковида.

За највећи број његових навијача главно је питање да ли ће се вратити на терен после дуге паузе, тешких повреда и неколико операција. Федерер је недавно изјавио да марљиво ради и вредно тренира без икаквих болова, и да жели да поново заигра тенис следеће сезоне, без обзира на то што има пуних 40 година.

То значи да ће, поред уздаха које ће изазивати својим вештинама и знањем, још много нула од турнирских награда бити дописано на његов банковни рачун.

Никола Ђукић (NikolaDjukic43)

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара