Читај ми!

Ђоковић и Зверев у полуфиналу Ју-Ес опена, историја тениса пише се у Њујорку

Новак Ђоковић и Александер Зверев играће у Њујорку полуфинале овогодишњег Ју-Ес опена, а исход дуела двојице сјајних тенисера, који је на програму у петак, могао би одредити даљи ток тениске историје. Најбољи светски тенисере има мисију, жели да оствари календарски гренд слем, али Немац му је већ једном ове године покварио планове, у полуфиналу Олимпијских игара.

Новак Ђоковић на добром је путу да коначно оствари календарски гренд слем - освоји све четири гренд слем титуле у једној сезони, али колико год тај циљ био близу, посао је далеко од завршеног.

Најбољи тенисер света у полуфиналу овогодишњег Ју-Ес опена имаће за противника Александера Зверева, Немца који се налази у фантастичној форми, али и последњег тенисера који је зауставио Новака на једном великом турниру - у полуфиналу Олимпијских игара.

Полуфинале Ју-Ес опена, које је на програму у петак (највероватније у ноћном термину, али још се чека одлука организатора), биће меч за све тениске сладокусце, али, што је много важније, може бити дуел који ће одредити наредне године светског тениса.

Само 40 дана после окршаја у Токију, Ђоковић и Зверев укрстиће рекете десети пут у каријери - Новак је забележио шест победа, Саша три, а у два досадашња дуела на гренд слемовима, српски тенисер славио је победе од 3:1 у четвртфиналу овогодишњег Аустралијан опена, као и 3:0 у четвртфиналу Ролан Гароса 2019. године.

У другом полуфиналу састају се Данил Медведев и Феликс Оже-Алијасим, али су све очи тениске јавности упрте у дуел српског и немачког тенисера.

Мотива има на претек и то на обе стране.

Ђоковић жели да постане први играч од 1969. и Рода Лејвера који је тријумфовао на сва четири гренд слема у једној сезони.

Такође, најбољи тенисер света, по многим критеријума и најбољи у историји, жели да претекне вечите ривале Федерера и Надала по броју освојених гренд слемова - сва тројица за сада имају по 20.

Трећи мотив, не и најневажнији, Ђоковић жели да се освети Немцу за пораз у полуфиналу Олимпијских игара, који га је спречио у покушају да оствари голден слем - освојена четири гренд слема и титулу на Играма у једној сезони.

Новак је у серији од 26 победа на гренд слем турнирима ове сезоне, што је мало коме пошло за руком у модерном добу тениса.

Уколико Новак тријумфује против Зверева, а касније и у финалу у Њујорку, остаће тениски број 1 до краја године, чиме би оборио још један рекорд који тренутно дели са Питом Сампрасом - седми пут у каријери дочекао би Нову годину као најбољи тенисер света.

Мотива не мањка ни Звереву - Немац је једини играч који је савладао Ђоковића ове сезоне на неком великом турниру (не рачунајући Новаков пораз од Карењо-Бусте у мечу за бронзу у Токију).

Зверев жели и да се издвоји из групе младих лавова, који су пројектовани да наследе велику тројку светског тениса и постане успешнији од Медведева, Циципаса, Беретинија, Рубљова...

Немац жели да елиминише Новака и дође до свог другог узастопног Ју-Ес опен финала, а после тога нападне своју прву гренд слем титулу у каријери.

Зверев се налази у страшној серији - после златне медаље на Играма у Токију, протрчао је кроз Синсинати, а и у Њујорку пружа фантастичне резултате.

Олимпијски шампион направио је серију од 16 узастопних победа, а последњи пут горчину пораза осетио је у осмини финала Вимблдона, када га је савладао Феликс Оже-Алијасим, после пет сетова и више од четири сата тениса.

У тих 16 победа, Звезерев је изгубио само три сета, по један на сваком одиграном турниру - од Ђоковића у Токију, од Циципаса у Синсинатију, као и од Сока у Њујорку.

Два играча су у одличним односима, изузетно се поштују и често тренирају заједно.

Зверев је учествовао на турниру Адрија туру у Београду, у јеку епидемије коронавируса, неколико пута је изјављивао да је Новак најбољи светски тенисер, а пре почетка турнира у Њујорку нагласио је да српског тенисера сматра првим фаворитом на Ју-Ес опену.

С друге стране, Новак је Немца назвао "највећим изазовом турнира", рекао је да ће анализирати меч са Олимпијских игара, како не поновио грешку из Токија.

Два играча немају скривена оружја - победиће онај ко буде имао више снаге и концентрације, али и буде мање грешио.

Спектакл је загарантован, остало је само да организатори турнира одреде термин одигравања овог, по многим параметрима, историјског меча.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво