Читај ми!

Циципас преживео петосатну драму са Маријем, Британац изнео оптужбе на рачун Грка

Већ првог дана Ју-Ес опена могли смо да видимо велико изненађење и испадање трећег носиоца, али је Стефанос Циципас некако успео да преживи драматичан меч и победи Ендија Марија. Циципас је у дуелу који је трајао четири сата и 44 минута и обиловао преокретима, паузама, али и оправданим протестима британског тенисера, тријумфовао резултатом 2:6, 7:6 (9-7), 3:6, 6:3, 6:4. Енди је после меча изнео низ оптужби на рачун Грка због коришћења пауза за тоалет у тренуцима када се мечеви ломе, чиме се придружио Александру Звереву који је недавно први о томе проговорио.

Трећи тенисер на АТП ранг-листи у неколико наврата је био "на конопцима" јер је губио 1-0 и 2-1 у сетовима, али је преокренуо резултат.

Мари је добио први сет веома убедљиво, двапут одузевши сервис ривалу, да би у другом поклекао тек у дугачком тај-брејку.

То га није обесхрабрило јер је заиграо још агресивније у трећем делу и вратио предност на своју страну. Уследио је прво медицински тајм-аут Стефаноса због повреде стопала и потом лако изједначење.

Било је јасно да ће се играти пети сет, а како је освајач три гренд слем титуле пронашао форму у финишу четвртог, Грк је то пресекао одласком у тоалет.

Тамо се задржао пуних осам минута, што му није први пут, а што је додатно изнервирало противника. Циципас је искористио то што се Енди "охладио", направио брејк на старту одлучујућег сета и потом дошао до победе.

"Никада се толико дуго нисам задржао у тоалету, никада", бесно је прокоментарисао шампион из 2012. године.

"Потпуно сам изгубио поштовање за њега. Исто бих рекао и да сам победио, кунем вам се. То што ради је глупост и он то зна", наставио је Мари на конференцији за медије.

Касније је Шкотланђанин на Твитеру поделио једну занимљиву чињеницу: "Циципасу је потребно двоструко више времена да оде до тоалета, нго Џефу Безосу да оде у свемир. Занимљиво". 

Саша Зверев је Циципаса недавно оптужио да узима паузе у најважнијим тренуцима меча, како би омео ривала који има предност. Чак је рекао и да је телефоном комуницирао са оцем који му је уједно и тренер током њиховог сусрета у полуфиналу мастерса у Синсинатију.

"Не ради се о изласку са терена, већ о времену које тамо проведе. Причао сам са својим тимом о томе пре меча и очекивао сам то, речено ми је да се припремим ако ствари не буду ишле како је желео. Покушао сам. Ипак, не можете да утичете на то да вас тако нешто не погоди. Кад играте тако бруталан меч и кад станете седам-осам минута, охладите се. Можете ментално да се спремате за то колико хоћете, али вас увек поремети када све предуго траје и, нарочито, ако је то више пута током меча", наставио је Мари.

Момак из Данблејна је потом објаснио како је то изгледало из угла некога ко је био са супротне стране мреже.

"Медицински тајм-аут је узео када сам освојио трећи сет. И у четвртом сету када сам имао 0:30, изабрао је да оде, не знам је ли мењао рекет или нешто друго. Не може бити случајност да се то дешава баш тада. Не мислим да је имао неки проблем. Меч је после тога трајао још нека два сата. Био је у реду, добро се кретао. Разочаравајуће је јер имам утисак да је све то утицало на меч. Не кажем да бих добио меч, али су те паузе свакако имале утицаја."

После њега је пред новинаре изашао Циципас и негирао оптужбе, истакавши да све ради по правилима.

"Ако има нешто што мора да ми каже, требало би нас двојица да разговарамо о томе да видимо шта није у реду. Мислим да не кршим било које правило. Играм по правилима, радим све како треба. Да, треба нас двојица да попричамо и уверимо се шта је. Ја не знам како се мој противник осећа док игра меч, то и није мој приоритет. Све док играм по правилима и држим се тога за шта АТП каже да је фер, остало је у реду. Немам ништа против њега, апсолутно ништа", рекао је 23-годишњак из Атине.

Открио је и зашто се у свлачионици задржао осам минута, што је много више него што је предвиђено за такву паузу.

"Мислим да је јасно да сам са собом понео одећу када сам излазио са терена. Толико ми треба да се пресвучем и да се вратим на терен. Не знам каква су ту правила, као ни да ли их има. Колико ја знам, дозвољене су вам две тоалет паузе да промените опрему кад играте меч од пет сетова и једна када играте у два добијена сета. То правило следим читаву каријеру. Нисам ништа прекршио, тако да не видим проблем", закључио је Циципас.

Стефанос ће у другом колу играти против Адријана Манарина из Француске, који је елиминисао сународника Пјер-Ига Ербера, такође у пет сетова.

  

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара