Читај ми!

Немачки медији о Новаку: Историјска победа човека из српских брда

Немачки медији су одмах реаговали на победу Новака Ђоковића и углавном истичу историјско изједначење у броју освојених грен слемова – по 20 за сваког из “велике тројке” коју сачињавају Ђоковић, Федерер и Надал.

Тако је конзервативни дневни лист Франкфуртер алгемајне цајтунг (ФАЗ) донео текст своје дописнице из Лондона Дорис Хенкел, у којем се између осталог каже:

"Немогуће је зауставити српског тениског професионалца. Са победом над Матеом Баретинијем Ђоковић је освојио свују шесту титулу у Вимблдону и - исписује историју."

Ауторка наводи да је времешни члан британске краљевске куће, принц Едвард који носи и титулу војводе од Кента, на овом турниру последњи пут задужен за уручивање победничког пехара, али да је до сада трофеј предавао у руке многих историјских величина:

"Од Рода Лејвера, Бјерна Борга, Пита Сампраса преко Роџера Федерера и Рафаела Надала до оног човека из српских брда који је овог 11. јула исписао нове странице историје".

Лондонска дописница франкфуртског листа подсећа како је све почело:

"Када је Ђоковић пре 13 година и шест месеци славио своју прву победу на гренд слем турниру, с тим је било повезано више од обичне слутње, шта би од те приче могло испасти. Већ приликом првог наступа у неком великом финалу, на Отвореном првенству Америке у Њујорку, неколико месеци раније, он је поприлично намучио Роџера Федерера. Човеку се чини да је од тада прошло пола века, али тада је на снази био рекорд Пита Сампраса, који је освојио 14 гренд слемова, и то је било мерило свих ствар, као уклесано у камен".

Нико га не може зауставити

Потом је новинарка набрајала познате станице успона Ђоковића који је угрозио примат Федерера и Надала. Текст о Ђоковићевом тријумфу у Вимблдону завршила је скоро поетично:

"На крају га нико није могао зауставити и трећом меч лоптом учинио је последњи, одлучујући корак на највиши спрат своје чежње".

Спортски лист Кикер доноси наслов: "Успело му је! Ђоковић у Вимблдону остварио свој велики сан".

У тексту се цитирају Ђоковићеве речи: "Седмогодишњи дечак је једном у Србији од приручних материјала направио вимблдонски трофеј. А сада он стоји ту са својом шестом титулом".

Кикер цитира још једну реченицу из Ђоковићевог победничког говора у Лондону: "Последњих десет година су били невероватно путовање, које се овде не завршава."

Хамбуршки Шпигел констатује: "Ђоковић је победио на најважнијем светском турниру на трави. Србин сада има 20 гренд слемова и тиме се Ђоковић изједначава са досадашњим рекордерима Рафаелом Надалом и Роџером Федерером. Пре Вимблдона Ђоковић је ове године већ победио на Отвореном првенству Аустралије и на Ролан Гаросу у Паризу".

Непобедив када је важно

Швајцарски портал Watson констатује: "На крају се све завршило као што је то често био случај претходних година. Када је важно, Ђоковића практично не можете победити. Од његове кратке кризе 2017. он је освојио осам гренд слемова (једини пораз претрпео је од Надала прошле године у финалу Ролан Гароса) и тиме је у вечној листи најбољих сустигао до сада водеће Федерера и Надала."

Јавни сервис Баварски радио (БР) је на свом порталу вести оставио запис о Ђоковићевој победи у којем се истиче "историјска победа" српског тениског аса:

"Србин Новак Ђоковић је победио на тениском турниру у Вимблдону и тиме прославио историјски тријумф. После Рода Лејвера који је то урадио пре више од 50 година, он је први играч којем је пошло за руком да победи на прва три гренд слема у години".

А минхенски дневни лист Тагесцајтунг (ТЗ) не крије одушевљење: "Какав финални меч између сада шестоструког шампиона и Италијана који је играо у свом првом финалном мечу гренд слема. На крају је Новак Ђоковић био хладнокрвнији од свог девет година млађег противника".

Овај пут успео флерт са публиком

Дневни лист Зидојче цајтунг доноси текст под насловом The Big One. Аутор Гералд Клефман је написао:

"Ера једног човека: Новак Ђоковић победио је и у Вимблдону на начин кјоји се не може опонашати, па се сада нада још једном успеху. На Отвореном првенству Америке Србин би стварно могао да освоји сезонски гренд слем".

На другом месту у тексту аутор подсећа: "Ђоковић, који је својевремено као непозвани гост бануо на журку друге двојице (Федерера и Надала) сада је изједначио резултат у борби за велико наслеђе".

Гералд Клефман своју анализу завршава освртом на однос публике и Новака Ђоковића:

"Овај пут је Ђоковићу успео чак и флерт са публиком. Тврдокорно се годинама намеће тема да је Ђоковић мање омиљен од својих ривала Федерера и Надала. Једном је Ђоковић победио Федерера у финалу Вимблдона, а упркос томе морао је да слуша звиждуке на месту које се иначе хвали лепим понашањем. Али ове недеље десила се интеракција са публиком."

среда, 08. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара