Читај ми!

У инат свима и упркос свему – Новак Ђоковић је најбољи тенисер у историји

Новак је победом над Беретинијем у финалу Вимблдона освојио 20. гренд слем титулу у каријери и изједначио се са Роџером Федерером и Рафаелом Надалом на врху вечне листе. Број гренд слем победа био је главни критеријум којим су појединци оспоравали Ђоковићеву титулу ГОАТ (најбољи свих времена). Новак се побринуо и за то.

Новак Ђоковић најбољи је тенисер у историји. Већина нас то је знала и пре тријумфа над Беретинијем и освајања шесте титуле на Вимблдону, 20. гренд слем у каријери.

Али је "историјски" трофеј на теренима Ол Ингланд клаба донео потврду и запушио уста свима онима који су у последњој деценији оспоравали величину, а самим тим лик и дело Новака Ђоковића.

Новак је тријумфом над Беретинијем шести пут освојио Вимблдон, 20. пут у каријери окитио се ловором на неком гренд слем турниру, чиме се изједначио са Федерером и Надалом.

Далеко иза на листи су Пит Сампрас са 14, Рој Емерсон са 12 и Бјерн Борг и Род Лејвер (по 11 освојених гренд слемова у каријери).

Ђоковић је са Надалом изједначен и по броју Мастерс титула - обојица имају по 36, док је Федерер на трећем месту са 28.

Разлика је што је српски тенисер у каријери освојио свих девет мастерс турнира, док Шпанцу недостају два.

Ђоковић је сваки турнир на којем је тријумфовао, освајао барем по два пута у каријери, што се односи и на гренд слемове и на мастерсе, што нико никада није учинио.

Недавно је Новак савладао Рафу у финалу "његовог" Ролан Гароса, у вероватно најбољем мечу на шљаци у историји тениса.

На Федереровом омиљеном турниру, Вимблдону, три пута је у финалима био бољи од Швајцарца.

Све су то показатељи који чине Ђоковића најбољим тенисером свих времена, уз дужно поштовање за Рафу и Роџера.

Србин држи једно важно достигнуће - број седмица проведених на првом месту АТП листе. Новак ће у понедељак почети 329. седмицу на челу тениског каравана, рекорд који ће тешко ко достићи, макар у наредној деценији.

Такође, Новак има бољи међусобни скор од двојице највећих конкурената за титулу ГОАТ - против Надала води 30:28, против Швајцарца 27:23.

После победе у Лондону, Новак има прилику да освоји сва четири гренд слема у једној сезони, што је последњи пут пошло за руком Роду Лејверу давне 1969. године.

Такође, најбољи светски тенисер ће се за две седмице у Токију борити и за олимпијско злато. Ђоковић има "само" бронзу из Пекинга, па би злато за Србију била круна каријере, после освајања Дејвис купа и АТП купа.

Ако се у обзир узму чињенице да је Федерер увелико на заласку каријере, поједини медији пренели су да је већ одиграо последњи меч на Вимблдону, а да Рафа има великих повреда са повредама последњих година, јасно је да тренутна ситуација иде у корист српском тенисеру.

Токио и олимпијско злато следећа су станица, а крајем августа Новака очекује учешће на Ју-Ес опену, последњем гренд слему у сезони.

Ђоковић је већ сада најбољи тенисер у историји, али нема разлога да се српски Џокер ту заустави.

Само небо је граница.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се