Читај ми!

Новак је спреман за Свети грал у тенису

Није остало много рекорда и достигнућа које Новак Ђоковић није остварио током скоро дводеценијске каријере у тенису. Освојио је све што се може освојити, а титулом на Ролан Гаросу наставио је да исписује нове странице историје.

Новак је направио несвакидашњи подвиг и после преокрета победио Стефаноса Циципаса 6:7 (6-8), 2:6, 6:3, 6:2, 6:4, након више од четири сата и 10 минута игре.

Стигао је до свог 19. гренд слем трофеја, сада има само један мање од Роџера Федерера и Рафаела Надала, али је постао први играч у Опен ери који је на сваком од четири највећа турнира тријумфовао најмање по два пута.

Оборио је рекорд и по броју победа у пет сетова на гренд слемовима (32), али оно што је много важније, дошао је у прилику да учини нешто што никоме у мушкој конкуренцији за руком није пошло откад постоји "бели спорт".

Победом на париској шљаци наставио је доминацију на гренд слемовима и сада има реалну шансу да комплетира такозвани "Златни слем". Година 2021. је олимпијска, што значи да Ђоковић може да је заврши са сва четири пехара, уз златну медаљу са Игара у Токију.

"Све је могуће. У мом случају, са свим што сам прошао у животу и каријери, путовање до сада је било сјајно. Постигао сам нешто што многи нису мислили да могу да урадим. Све је могуће, у доброј сам позицији за тај 'Златни слем'. Био сам и у тој позицији 2016. Завршило се поразом у трећем колу Вимблдона", рекао је Ђоковић.

Следећи изазов биће му наступ на Вимблдону, који је освајао пет пута и на којем ће бити први фаворит.

"Имамо ове године само две недеље између два турнира, што није идеално јер идете са једне на сасвим другу врсту подлоге, покушавајући транзицију да учините што лакшом и бржом. Уживаћу у овој победи и мислити на Вимблдон за неколико дана. Немам проблем да кажем да идем на трофеј и тамо. Наравно да идем", јасан је светски "број 1".

Србин је свестан у каквој се ситуацији налази, као и да зна колико је успеха имао на теренима Ол Ингланд клаба. Један од разлога за оптимизам даје му и способност да се брзо прешалта са најспорије на најбржу подлогу у тенису.

"Био сам јако срећан кад сам чуо да ћемо га играти ове године имајући у виду шта је било прошле. Имао сам много успеха на последњих неколико Вимблдона. Победио сам 2018. и 2019. Надам се да могу да наставим низ. Волим траву, мислим да сам током година напредовао на њој, прилагодио игру. Искористићу то самопоуздање које сад имам за Вимблдон."

Осим тога, тренутно је веома мало играча који умеју да се прилагоде игрању на трави, а уколико би Новак слављенички напустио Лондон, сезона би му се потпуно "отворила". Следећи циљ би био онај највећи, али и једини који до сада није остварио – златна медаља на Олимпијским играма.

Још није сигурно да ће најбољи играч данашњице наступити у Токију и више пута је поновио да ће његова одлука зависити од тога да ли ће навијачима бити дозвољено да присуствују. Није до сада имао среће да обрадује српске навијаче златом, освојио је једну бронзу, али је на олимпијским турнирима доживљавао и неке од најболнијих пораза у каријери.

"Не волим да дајем обећања јер је то врло незахвално. Једино што могу да обећам је да ћемо славити. Обећања тешко дајем, али обећавам да ћу дати све од себе и да ћу дати свој максимум", закључио је Ђоковић за РТС.

Уколико га здравље послужи и колико год да је тешко остварити све наведено, посебно током "пакленог" лета, једини ко је у овом тренутку способан за то свакако је Новак Ђоковић. И на Ју-Ес опену ће бити силно мотивисан да поправи утисак из прошле године, када је дисквалификован јер је лоптицом погодио линијског судију.

Небројено пута је потврдио да је ментално најјачи тенисер у историји, превазилазио велике препреке и неправде, Федерера је побеђивао на Вимблдону, Надала на Ролан Гаросу, притом оборивши силне рекорде. Већ у витринама има нешто са "префиксом" златни, пошто је једини који је освајао све турнире из мастерс серије – и то два пута.

Новак је дефинитивно спреман за Свети грал у тенису.

Никола Ђукић (NikolaDjukic43)

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво