Читај ми!

Вимблдон променио једно од најстаријих правила у историји турнира

Вимблдон, највећи тениски турнир на свету, од 2022. године неће бити исти јер су организатори одлучили да направе неколико промена. На традиционалној конференцији поводом најаве новог издања, организатори су саопштили да ће бити промењено једно од најстаријих правила у историји Отвореног првенства Енглеске у тенису – укида се "средња недеља" (Middle Sunday).

Прва недеља на турниру одувек је био слободан дан, када није било мечева и када су играчи могли на миру да се припреме за наставак турнира.

Организатори су тај један дан обично користили да максимално опораве подлогу на највећим теренима, пошто би трава пропала од великог броја мечева.

Није познато када је тачно уведена "средња недеља", да ли крајем 19. или почетком 20. века, али јесте разлог њеног настајања.

Финале у мушкој конкуренцији дуго је играно у суботу, али када су организатори желели да га помере за недељу, наишли су на реакцију локалних становника. Насеље око Ол Ингланд клаба је мирно подручје и они који су тамо настањени инсистирали су да мора да постоји један дан одмора.

Одлучено је да то буде последњи дан прве седмице, који је традиционално био слободан. Приступ комплексу имали су само учесници гренд слема и новинари, а дан касније би уследио чувени "манични понедељак" (Manic Monday).

Тада би на распореду у југозападном Лондону били сви мечеви четвртог кола у обе конкуренције, што је поприлично напорно за све који покушавају да прате такмичење.

Само се четири пута у историји десило да буде тениса током "средње недеље" – 1991, 1997, 2004. и 2016. године и обично би лоше временске прилике утицале на одлагање великог броја мечева јер је, до пре неколико година, само на Централном терену постојао кров.

Међутим, како је потврдио председник Ол Ингланд клаба Ијан Хјуит, због напретка технологије и унапређивања метода за одржавање терена, такође је омогућено да турнир траје 14 узастопних дана, што до сада није био случај.

"Временом је Вимблдон континуирано еволуирао како би удовољио променљивим захтевима и понашању наших навијача – увек се мењати и увек остајати исти је оно о чему често разговарамо", рекла је извршна директор Сали Болтон.

Болтонова је истакла да ће 16 окршаја четврте рунде сада бити подељени на два дана – недељу и понедељак, највише због атмосфера.

"Желимо да овај дивни догађај буде доступнији већем броју људи широм света, како бисмо поделили радост Вимблдона. Укључивање 'средње суботе' у наш трајни програм ће нам омогућити баш то и постати нова традиција на коју ћемо, надамо се, моћи одмах да постанемо поносни. Осим тога, омогуће ће нам и да урадимо више са другим понедељком, за који знамо да из добрих разлога носи епитет 'манични'."

Осим тога, уведено је неколико нових правила и за овогодишње издање Вимблдона, који се враћа пошто је 2020. одложено због пандемије ковида 19.

Челници су од осигурања добили 180 милиона фунти и могли да исплате клубове, турнире, судије, играче и остале, који су погођени кризом насталом ширењем коронавируса.

Надају се да ће моћи да угосте навијаче, којих би требало да буде 25% од максималног капацитета турнира. О томе су се консултовали са Владом Велике Британије и чекају коначну одлуку.

"Веома се надамо да ће 25% бити минимална позиција коју ћемо моћи да надограђујемо", додала је Болтонова.

Што се Хенмановог брда тиче, посебног дела комплекса на којем се окупљају навијачи који немају улазнице за стадионе већ само тзв. граунд пропуснице, још ништа није одлучено. Постоји могућност да се и на овој локацији дозволи приступ, али уз поштовање физичке дистанце.

Играчи неће моћи да одседају у приватним кућама, као што је то често чинио Новак Ђоковић, већ ће морати да буду смештени у турнирским хотелима – правило које се односи чак и на Британце. Сваки учесник ће моћи да има највише троје пратилаца.

"Планирамо да организујемо најбоље могуће шампионате у складу са јавном сигурношћу. Нужно ће се разликовати од Вимблдона какав смо до сада познавали", закључио је Хјуит.

Вимблдон, последњи на којем ће бити пауза током чувене "средње недеље", на програму је од 28. јуна до 11. јула, титуле из 2019. бране Новак Ђоковић и Симона Халеп.

Никола Ђукић (NikolaDjukic43)

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво