Читај ми!

Побуна тенисера из врха због бодовања – да ли је АТП штитио Федерера…

Тениска асоцијација професионалаца (АТП) је од почетка кризе изазване пандемијом морала да пронађе низ решења како би се осигурао опстанак, па и наставак овог спорта. Осим мера за спречавање ширења заразе, донет је читав низ правила и у осталим областима, међу којима је најважније оно које се тиче бодовања.

Промене су се односиле на турнире које су играни током 2019. и 2020. године, као и на оне који су одложени током највеће кризе на читавој планети.

Бодови су чувани што је фаворизовало најбоље играче, а међу њима, испашће, највише Роџера Федерера који је притом искористио и "заштићени ренкинг" због повреде.

Федерер је после прошлогодишњег Аустралијан опена направио паузу због операције колена и био ван строја више од 13 месеци, али готово да ништа није изгубио.

Пао је са трећег на пето место, на којем је тренутно, што се није превише допало осталим играчима из врха, који су током тог периода бележили изузетне резултате.

"Највећи сам фан Роџера Федерера, али он није играо тенис годину дана и опет је боље рангиран од мене. Играо сам гренд слем финале, Мастерс финале... Овај систем је катастрофалан", истакао је Александер Зверев, који се осврнуо на неке од успеха у претходној години.

Немац је био близу прве титуле на неком од четири највећа турнира, у томе га је спречио Доминик Тим, који такође није отишао даље од треће позиције.

"Рангирање ми заиста није важно, бар са системом који имамо сада. Мислим да би требало да будем међу четири или пет најбољих на свету да је све нормално, али је овај систем апсурдан", додао је тренутно седми играч на АТП ранг-листи.

Још један у низу незадовољних је млади Рус Андреј Рубљов који заузима осму позицију на свету, упркос невероватним резултатима у претходних шест месеци.

Рубљов је везао чак пет узастопних титула на турнирима из серије 500, тријумфовао са Русијом на АТП купу и на Ју-Ес опену, Ролан Гаросу и Аустралијан опену играо четвртфинала – ништа од тога му није било довољно за додатни пробој у топ 10.

"Када бисмо имали нормалан систем, ја бих по њему био на четвртом месту, тако сам израчунао. Шта онда мислите да је боље за мене, да будем број осам или број четири? По систему који сада важи мени је теже да будем четврти него осми", навео је Рус, делом мисливши и на споменутог Федерера.

"Федерер искористио позицију у Савету играча да заштити себе"

Од тренутка када је промењен начин бодовања, почеле су приче да АТП штити Федерера и да користи своју позицију у Савету играча, што је у децембру 2020. јавно изнео Дирк Хордорф, потпредседник Немачке тениске асоцијације и бивши тренер Јанка Типсаревића.

"Роџер Федерер је променио начин бодовања да би себе заштитио. То је неодговорно и једноставно некоректно. По мом мишљењу, искористио је своју позицију у Савету играча. Мора се рећи да би, без промене начина бодовања, Роџер Федерер био ван 50 најбољих играча на свету", казао је Хордорф тада.

Међутим, међу млађима има и оних који не верују у те приче.

"Разумем Зверева и шта он мисли. У исто време, постоји систем поштеног рангирања који штити играче који су постизали добре резултате, али са друге стране и нама оставља простора да поправи позицију на ранг листи. Имали смо прилике за то у месецима када Федерер није играо. Ја сам коначно успео да га престигнем", тврди Стефанос Циципас, који се не осврће превише на политичка питања у "белом спорту".

"Не обраћам пажњу на такве ствари. Неке ствари нису поштене као друге, али систем је такав. Ми играчи немамо никакве везе с њим. Бићу искрен, нисам заинтересован да будем део било ког АТП Савета или одбора. Они знају свој посао, раде за све играче... Постоје играчи који нас представљају и наше интересе, па ћу то препустити њима", закључио је Циципас.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи