Читај ми!

Од данас Новак најбољи у историји, 311. недеља на крову света

У понедељак, са изласком нове АТП ранг-листе, Новак Ђоковић је постао тенисер који је најдуже времена на њеном челу. Српски играч почиње 311. недељу као светски број један, оставивиши иза себе Федерера који је тренутно на 310 недеља.

Иза ове двојице су Пит Сампрас са 286 и Иван Лендл са 270. Рангирање тенисера на овај начин спроводи се 48 година.

Први пут Новак Ђоковић је до ове позиције стигао пре мало мање од десет година, дакле почетком јула 2011. године. У полуфиналу Вимблдона био је бољи од Жо-Вилфреда Цонге, што је било довољно за прво место, које је само улепшао освајањем турнира, победом над Рафаелом Надалом у финалу.

Новак Ђоковић, који је у пет различитих етапа држао прво место, пао је на 22. место у мају 2018. године, али је успео да се врати на врх у новембру исте године. Након тога је провео 88 седмица као први у две етапе, а претходну сезону је окончао као најбољи на АТП листи, што му је било шести пут у каријери, што опет, за себе, представља изједначење једног рекорда.

"Заиста сам узбуђен што ходам стазама легенди и гиганата овог спорта. Знати да сма заслужио место међу њима, пратећи дечачки сан, предивна је потврда да је све могуће ако нешто радите са љубављу и страшћу", рекао је Ђоковић.

Андреа Гауденци, челник АТП-а, имао је ово да каже о Ђоковићевом успеху:

„Новакови успехи су ништа друго до невероватни. Међу њима, можда је управо овај рекорд најимпресивнији. Бити најбољи на свету је нешто о чему многи маштају, али тек ретки у томе успеју. Бити на врху тако дуго је потврда континуираног и постојаног умећа, које управо Ђоковић сада редефинише у нашем спорту". 

Од осталих српских тенисера напредак је остварио Миомир Кецмановић, који је напредовао четири позиције и сада је 38. на АТП листи, што је његов најбољи пласман у каријери.

Ласло Ђере је сада 57, донедавно је био 60. Душан Лајовић је 27, а Филип Крајиновић 32. тенисер света.

Топ 10:

1. Новак Ђоковић 12.030
2. Рафаел Надал 9.850
3. Данил Медведев 9.735
4. Доминик Тим 9.125
5. Стефанос Циципас 6.660
6. Роџер Федерер 6.630
7. Александер Зверев 5.615
8. Андреј Рубљов 5.019
9. Дијего Шварцман 3.540
10. Матео Беретини 3.480

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво