Читај ми!

Анализа Новаковог противника у полуфиналу АО

Шта Ђоковића очекује против "лава са Кавказа"

Најбољи тенисер света Новак Ђоковић стигао је до полуфинала Аустралијан опена упркос проблемима са повредом и поново је највећи фаворит да у Мелбурну подигне трофеј, девети пут у каријери. Ђоковић је током турнира преживео неколико тешких мечева и опасних противника, али и неугодну повреду бочног абдоминалног мишића коју је зарадио у окршају са Тејлором Фрицом. Мало га је делило од одустајања са турнира, пре него што се као феникс издигао из мртвих и поново показао надљудску снагу. До борбе за пехар остао је само још један корак, а са друге стране мреже стајаће непознато име – Аслан Карацев.

Иако су многи очекивали да ће Новаков ривал у полуфиналу бити Доминик Тим, Дијего Шварцман, Денис Шаповалов или Григор Димитров, момак богате прошлости и танког тениског ЦВ-ја направио је потпуну сензацију.

Више о његовом путу читали сте у тексту "Аматер са рекетом професионалца", а сада је ред и да видимо шта у свом арсеналу поседује Карацев.

"Да будем искрен, нисам га гледао пре Аустралијан опена, али јесам овде и импресионирао ме је, као и многе друге. Кретање, снажни ударци с основне линије – раван и одличан бекхенд, руска школа, а воли и да се измакне на форхенд и да диктира темпо. Нема шта да изгуби, мотивисан је и очекујем да изађе на терен агресивно у покушају да победи", изјавио је Ђоковић о следећем противнику.

Сигурно је да ће светски "број 1" урадити праву анализу и посебно обратити пажњу на основне ударце који представљају право и убојито оружје човека који ће са 114. места скочити у топ 50 на АТП ранг-листи.

Чега ће Новак морати да се припази...

Карацев је од свих четвртфиналиста имао највећи проценат направљених брејкова на Ози опену, чак 42 одсто, што значи да је скоро сваки други гем у којем је примао сервис успевао да одузме.

То је чинио захваљујући невероватно снажним форхендима и бекхендима – ударци му у просеку иду преко 120 и 130 километара на час, по чему је такође испред свих осталих учесника.

Припреме које је одрадио на Кавказу омогућиле су му да снагу преточи у ударце, као и да без већих потешкоћа савладава огромне врућине у Мелбурну.

Не можете играти полуфинале гренд слема само са два ударца, Аслан је много поправио технику сервиса што се одразило на брзину, а велики број победа значи и да тренутно пуца од самопоуздања и да је тренутно далеко испред свог пласмана.

... а шта да експлоатише

Из неколико наведених редова јасно је шта 27-годишњак има од квалитета и на шта може да се ослони, па је ред истаћи и оно што му недостаје.

Искуство на првом месту – без обзира што је тениски у "зрелим годинама", никада се до сада није нашао у ситуацији да се бори за финале овако великог турнира. Јесте освојио два на почетку сезоне, али то су били челенџери и ниво тениса, очекивања и притиска био је неупоредив.

Није необична ситуација да величина меча и околности у којима се нађу "поједу" младе или неискусне тенисере, и не би било изненађење да се то поново догоди.

Карацев се, такође, до сада није сусрео са противником Ђоковићевих квалитета, који ће користити сваку прилику да казни ривала. Новак ће морати да игра разноврсно, односно миксује игру, како се то тениским жаргоном каже.

Мораће да проналази углове, мења начине напада, мораће и да покуша да сече игру слајсевима, као и да Руса шета са једне на другу страну терена. Код "ударача" је кретање обично проблем и због тога је српски ас у прошлости имао толико успеха са таквим тенисерима – има невероватну способност да издржи њихове почетне атаке, претвори се у "зид" који све враћа и том чудесном дефанзивом полако почне да им буши снажан оклоп који имају.

Сну је (надамо се) дошао крај

За разлику од претходне фазе турнира, може се очекивати и већи број дроп-шотова, ударца који је умео да нервира српске навијаче последњих година.

"Лав са Кавказа, како му је надимак, прво је прошао квалификације у Дохи победивши Брендона Накашиму, Макса Пурсела и Александера Милера, да би у главном жребу у Мелбурн парку редом падали Ђанлука Мађер, Егор Герасимов, Дијего Шварцман (прва топ 10 победа), Феликс Оже-Алијасим и Григор Димитров.

Аслан је направио спектакуларан успех у Аустралији, освојио више новца на гренд слем дебију него у досадашњем току каријере, али постоји један човек који може и мора да га пробуди из тог сна.

Његово име је Новак Ђоковић.

Никола Ђукић (NikolaDjukic43)

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи