Читај ми!

Ко стоји на Ђоковићевом путу до девете титуле у Мелбурну

Жреб за Аустралијан опен одржан је у петак ујутру и најбољи тенисери света добили су противнике и потенцијални пут до завршнице турнира. Осим такозваних "мина" и незгодних противника који ће их на истом задесити, бринуће и о могућим организационим проблемима, одлагању мечева и евентуалном отказивању уколико се појави ново жариште коронавируса. Међутим, организатори су најавили да ће први гренд слем бити одржан по плану и зато је права прилика да видимо шта Новака Ђоковића очекује на његовом путу, оном који га може одвести до девете титуле на Аустралијан опену.

Ко стоји на Ђоковићевом путу до девете титуле у Мелбурну Ко стоји на Ђоковићевом путу до девете титуле у Мелбурну

Жреб је, као и сам турнир, одложен због једног позитивног налаза радника у једном од хотела у којима су смештени учесници, што је појачало стрепње да би сваки следећи инцидент могао да има озбиљније последице.

Срећом, поновним тестирањем више од 500 људи који ће узети учешће на Ози опену није потврђен ниједан случај заразе и, уз уверавање директора Крега Тајлија да постоји велики труд да такмичење прође у најбољем реду, можемо да се посветимо оном важнијем и лепшем – спорту.

На предстојећем Аустралијан опену (8-21. фебруар) учествоваће шесторица српских тенисера, уз две представнице наше земље – Нина Стојановић и Олга Даниловић.

Свакако, као и обично, највише се очекује од Новака Ђоковића, који у Мелбурн стиже као бранилац титуле и најуспешнији играч у историји турнира. Ђоковић је до сада осам пута освајао пехар намењен шампиону и поново важи за највећег фаворита.

Главни ривал ће му поново бити Рафаел Надал са којим би могао да се сусретне у финалу, али пре тога мора да прескочи шест великих и важних препрека, а неће свака бити лака. Новак је постављен за првог носиоца и предводник је горње половине жреба у којој се налази још неколико момака "гладних" успеха.

Прво коло: Жереми Шарди

Омиљени турнир Ђоковић ће започети дуелом са Жеремијем Шардијем, 33-годишњаком из Француске који полако улази у последњу фазу каријере. Шардију је најбољи пласман 25. место на АТП ранг-листи, умео је да изненади и фаворизоване противнике, али му српски играч никада није одговарао.

Њих двојица су се до сада састали 13 пута и у свим мечевима је Новак излазио као победник. Био је толико убедљив да ривалу није препустио ниједан сет у међусобним окршајима, па се и сада очекује нешто слично. Француз можда буде имао снаге да парира један сет, али ће то вероватно бити све од њега у предстојећем мечу.

Друго коло: Победник меча Френсис Тијафо – Стефано Траваља

Уколико очекивано прескочи прву препреку на "Род Лејвер арени", актуелном шампиону следи дуел са победником меча Френсис Тијафо – Стефано Траваља. Американац и Италијан ће играти неизвестан меч који би лако могао да оде у пет сетова.

Тијафо више воли наступе на тврдој подлози, али је Траваља у форми, пласирао се у полуфинале припремног турнира и сигурно је да има велике амбиције. Биће то солидни изазови и добро загревање за другу седмицу, посебно јер се Србин никада није састајао са Тијафоом и Траваљом.

Треће коло: Тејлор Фриц или Рајли Опелка

Трећа рунда је обично она у којој стижу нешто звучнији и квалитетнији противници, па је тако и овога пута. Очекује се да у овој фази са друге стране мреже буде неки од Американаца – Тејлор Фриц или Рајли Опелка. И они су велики фаворити на старту (противници Јен-Хсун Лу и Алберт Рамос-Вињолас), а обојицу карактерише снажан и квалитетан први сервис.

Попут многих сународника, Фриц и Опелка важе за добре сервере, али исто тако знамо да их Новак успешно разоружа својим невероватним ритернима. Очекују се "бомбе" и добар увертира за оно што га очекује већ, надамо се, два дана касније.

Четврто коло: Стан Вавринка или Милош Раонић

Први финалиста и гренд слем у костуру. Четврто коло је обично прекретница на великим турнирима и прелазак из прве у другу седмицу. Када се погледа део жреба у којој се налази Ђоковић, јасно се издвајају два имена – Стан Вавринка и Милош Раонић. Швајцарац зна како се освајају гренд слемови, тријумфовао је у Мелбурну 2014. године, а у још неколико наврата играо нестварне мечеве баш са Новаком.

Раонић се 2016. нашао у борби за вимблдонски трофеј, а и током АТП купа је показао на каквом нивоу може да игра. Ипак, до сада није осетио сласт победе над српским "бројем 1" и ваљало би да тако остане.

Четвртфинале: Александер Зверев или Гаел Монфис

Двојица најбоље рангираних играча у првој четвртини су Саша Зверев и Гал Монфис. Зверев је изгубио од Новака на АТП купу у дуелу Србије и Немачке, али је показао да уме да се супротстави најбољем играчу света. После Ђирона, Данијела и вероватно Манарина, требало би да са Монфисом одлучује о четвртфиналисти.

Француз дуго није направио велики резултат на гренд слемовима и биће силно мотивисан, али је питање у каквој је форми. Предвиђени распоред покушаће да им поремете двојица Срба – Душан Лајовић који је постављен за 23. носиоца и Миомир Кецмановић. Обојица се налазе у том делу жреба и било би веома лепо и значајно за наш тенис уколико би баш неко од њих дошао до окршаја са Ђоковићем.

Полуфинале: Доминик Тим

Може се рећи да је Доминик Тим добио можда и најлакши жреб до полуфинала од свих из топ 5, али то не значи да ће се прошетати до завршнице. Иако је већ виђен у полуфиналу, мораће да савлада играче попут Ига Имбера, Григора Димитрова, Пабла Карења Бусте, Дениса Шаповалова, Дијега Шварцмана... Почиње од Михаела Кукушкина који није увек идеалан противник за прво коло гренд слема.

Финале: Надал, Медведев или неко трећи?

Као и на сваком великом турниру у претходној деценији, сви љубитељи тениса у борби за трофеј очекују Новака Ђоковића и Рафаела Надала.

Србин и Шпанац су се етаблирали као двојица од тројице најбољих свих времена и у Аустралији ће покушати да додатно зацементирају ту позицију. Осим међусобно, мораће да се одупру налетим млађих играча који желе да их скину са трона.

"Бик са Мајорке" могао би да у прва два меча игра са Србима, пошто му је противник Ласло Ђере, а онда иде на бољег из меча Троицки – Мо. Највиши носилац у његовој четвртини је Стефанос Циципас и он би могао да спречи Рафу да дође до полуфинала, где би, према актуелном распореду, могао да га сачека Данил Медведев.

Рус игра изузетно на бетону и на тој подлози има највеће шансе. Мораће вероватно да елиминише и Филипа Крајиновића ако жели далеко да догура (противник у 3. колу), као и Давида Гофена и Борну Ћорића. Осим споменутог Циципаса, шансу чекају још Андреј Рубљов, Роберто Баутиста Агут и Матео Беретини

Финале је заказано за 21. фебруар и видећемо да ли ће тада из тунела изаћи Надал или неко "ново лице".

Нека после њега на терен истрчи Новак Ђоковић, па ће свеједно бити ко је противник.

Никола Ђукић (NikolaDjukic43)

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара