Читај ми!

Троицки за РТС: Играчи тражили нови почетак, обавестили смо Зимоњића о разлозима смене

Виктор Троицки, нови селектор Дејвис куп репрезентације Србије, гостујући у Јутарњем програму РТС-а говорио је о новој улози у којој се нашао, циљевима нашег тима, утицају на његову професионалну каријеру, али и реакци смењеног Ненада Зимоњића. Троицки је истакао да су играчи затражили смену селектора и да је то сасвим нормално у свету спорта.

Виктор је пре неколико дана званично постављен на чело Дејвис куп тима и истиче да је спреман за нове изазове.

"Спреман сам. Заиста, велика част и одговорност да будем на челу Дејвис куп репрезентације Србије, која је имала толико успеха у последњих десетак година, чији сам био члан као играч", почео је Троицки гостовање у Јутарњем програму РТС-а.

"Гледам ово као неки нови корак за мене и заиста сам узбуђен због свега. Изабран сам од играча и то ми даје додатни мотив. Поносан сам што је тако. Трудићу се да оправдам своју улогу и дам све од себе да будемо опет шампиони света. Наравно, у овој ситуацији, много више зависим од играча него од себе самог."

Шампион из 2010. открио је и како је дошло до идеје да баш он буде предложен и изабран.

"Искрено, нисам рачунао да ће се десити овако рано. Тачно је да је током играчке карије, али кренула је прича од играча, они су ти који су хтели промену. Нешто ново у тиму, свежију атмосферу и неки нови почетак. Изабрали су мене као селектора. Драго ми је да је тако, био сам поносан када сам чуо ту информацију."

"Прво што сам урадио јесте да сам јавио Зимоњићу"

Смена селектора Дејвис куп репрезентације подигла је много прашине, посебно после Зимоњићеве објаве да је изненађен и да није обавештен о ономе што ће се догодити.

"Прво што сам урадио јесте да сам јавио нашем бившем селектору Ненаду Зимоњићу и обавестио га да постоји шанса да постанем селектор, да ћу се кандидовати и да су ме играчи предложили. Када сам поднео кандидатуру, сели смо и причали са Зимоњићем – направили смо тимски састанак. Био је изненађен, наравно. Није очекивао да ће се то десити, али смо причали на ту тему, био је обавештен, речено му је у чему је разлог смене. Једноставно, играчи су хтели неку нову енергију", истакао је Троицки, додајући да је потпуно нормално да у сваком спорту дође до засићења на релацији играчи-тренер, па и у тенису.

"Зики је био сјајан селектор, имао је много успеха и ја се надам да ћемо наставити истим путем. Даћу све од себе да се то и деси."

Није необична ситуација у светском тенису да играч који је још активан седне на клупу националног тима, тако је уосталом почео и Зимоњић, али Троицки истиче да сви они у неком тренутку каријере осете чари тренерског посла.

"Као тренер, немам званичног искуства. Али током свих ових година у Дејвис купу сам учио и видео свашта. Давао сам савет чак и као играч, гледајући са стране. Углавном су се сви трудили да помогну неким саветима играчима на терену, тако да ће то бити и овога, само можда у мало службенијем облику."

"Крај каријере само у Дејвис купу"

Шта нови посао значи за играчку каријеру Виктор Троицког – да ли представља крај?

"Крај репрезентативне каријере у Дејвис купу. Значи, нећу више играти у том такмичењу. Одлучио сам да уступим место млађима и тренутно боље пласиранима. Верујем у њих, зато сам и прихватио ову одговорност да будем на челу репрезентације. Мислим да поново можемо да освојимо."

Србија је у јануару тријумфовала на инаугуралном такмичењу у АТП купу у Аустралији, али због пандемије коронавируса још није познато да ли ће бранити трофеј.

"АТП куп је сасвим другачије такмичење, нисам још официјелно селектор јер то одлучује први играч. Не знам још ни да ли ћемо наступати уопште, то зависи од Новакове пријаве и да ли ће одлучити да игра, пошто је пре неки дан тек одлучено да ће АТП куп бити организован. Ако будемо играли, надамо се опет одбрани титуле."

Поред тога, жеља је и да се врати "салатара" у Србију.

"То је циљ. Следеће такмичење у Дејвис купу је тек крајем следеће године, финални турнир где ће учествовати 16 екипа. Сигурно да нам је жеља да прођемо добро и опет тријумфујемо, да вратимо пехар код нас. Са овим играчима стварно верујем да можемо то да остваримо. Поред Новака, који је наравно главна карика тима и од њега се очекује највише, имамо сјајне играче који су много напредовали и играју веома добро."

"Од Дуција Лајовића, Филипа Крајиновића, Ласла Ђереа, до Миомира Кецмановића који је врло перспективан и биће све бољи у будућности. Сјајан тим, битно је да остане добра атмосфера. То је неки мој посао, да буде све подређено играчима, зато ћу се трудити да будем уз њих и да имамо успеха", закључио је Троицки за РТС.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво