Читај ми!

Обрадовић за РТС: Новак може до титуле, а свакако ће бити спектакл

Може ли Новак до нове титуле у Паризу и 18-тог Гренд слема; да ли овај меч значи много више од дуела двојице најбољих; хоће ли детаљи одлучибати о победнику, део су тема о којима је говорио тениски тренер Богдан Обрадовић гостујући у Дневнику Јутарњег програма РТС-а.

Да ли имамо најбољи сценарио за финале у историји тениса можда?

„Мислим да је најбољи одговор на ово питање - да ли Новак може да га освоји? И одговор- да може. У сваком случају биће спектакуларан меч, а то су сви очекивали, наравно највише организатори. Биће то посластица за све љубитеље спорта не само тениса."

И када сте гледали меч са Циципасом у борби за финале, на почетку сте одмах рекли да ће однети победу. И да, играло се у пет сетова али је ипак била победа.

„У сваком случају Новак јесте мало експериментисао на терену... Можда му је чак мало и пријало да буде дуже на терену чисто да би се навикао на ове тешке услове. Он дан пре тога није ни тренирао, јер је мало одмарао руку, тако да то што је провео мало више времена на терену са Циципасом се негде ту изједначило по броју сати проведених на терену које он жели да има."

Шта ће све бити плусеви, а шта може да одмогне Новаку данас ? Новак је имао проблема са лактом, сав је био облепљен фластерима, игра се пред мало публике...

„Што се тиче тих математичких предзнака имамо једнакост и имамо плус за Новака... Једнакост је да су у финалима гред слемова они четири према четири, а у међусобним мечевима је 29:26 за Новака. Тако да с те стране Новак је добио петицу из математике, а видећемо шта ће урадити на терену. У сваком случају, сви ми верујемо у њега, а свакако треба рећи да је Новак прошао тај део рутине који је прошао пре овог финала. А то је да је већ освојио Рим, играо мечеве на шљаци и у сваком случају у ногама има много више мечева него што има Рафа. У томе је Новак у великој предности а да ли ће то утицати на резултат видећемо."

Хоће ли бити много нервозе и пет сетова?

„Не верујем да ће бити нешто много нервозе зато што су обојица фокусијани на најбољи могући тенис и знају да ће један другога максимално да исцрпе. Оно што у овом финалу одговара Новаку бољи одскок лопте и знатно бржи терен који је тежи за Рафину игру. Тако да то Новаку више одговара и он је то нагласио на почетку турнира кад су се многи жалили на влажан терен, хладно време и све остало... Новаку то једноставно више одговара, тај нижи одскок. Можда ће на Рафу утицати, и не знам колико му прија, промена лопти које су мало другачије од досадашњих са којима је освајао турнир."

Многи кажу да је ово најважнији меч и за Новака и за Рафу. Новак опет каже да то није тако, јесте меч историјски а и ако изгуби, а надамо се да неће, остаје број један- светски шампион.

„Знајучи Новака сасвим сигурно да није оптерећен. Сви ти резултати и шта је он све морао да постигне, то њега апсолутно не оптерећује. Нарочито не статистика, често пренаглашено истицање и поређење разних рекорда и слично... То њега апсолутно не оптерећује. Оно што је сасвим сигурно Новак је на путу да постане, како га популарно зову- ГОАТ. Они су то одело Супермена, Бетмена и свих других, обукли Роџеру Федереру, али ће очигледно морати да искроје то одело у број Новака Ђоковића."

Другачији је Ролан Гарос и због тога што се игра пред готово празним трибинама. Корона је много тога променила, па и у свету спорта, шта можемо да очекујемо?

„То само може да доведе до мало нервозе код Рафе зато што је он навикао да га опслужују што се тиче пешкира и свега... И оно што Ролан Гарос направио као грешку а о томе се пуне и не прича, заправо медији о томе ћуте, Рафа прави исувише велику паузу па и судије чак касније прозивају резултат да му дају на времену. Видећемо да ли ће тако бити и у финалу."

Спомињемо коронавирус, били сте у Кини када се све захухтавало и почека светска епидемија, враћате се ускоро тамо и може ли свет против короне?

„Ја се надам да ће се све то завршити, па и у Кини. Оно што је битно и важно почеће да вакцинишу , а колико ја знам већ је велики број становника вакцинисан, а са друге стране је и обавезна петнаестодневна изолација за све који допутују у Кину."

Ви још једном организујете Моморијални турнир у спомен на тенисерку Анастасију "Бебу " Стајић чији се млад живот угасио у саобраћајној несрећи.

„Нама то јесте најважнији догађај у мом клубу, мојој Академији, сугурно у току читаве године. Важно је нагласити да је то акција на којој ћемо породица Стајић и ја радити да се што више прошири. Треба пробудити свест код младих, без обзира на све институције које се њима баве од школа до факултета, сви ми заједно морамо више да се окренемо ка младима. У овом модерном добу електронике некако смо сви ми смо на неки начин заборавили на децу. Тако да ја се заиста надам даћемо више посвећивати пажњу младима, не само у клубовима и школама, већ и када смо на улици, када се друже, ми морамо да имамо наше резервно око које их контролише и на неки начин да радимо све те, ајде да кажем, семинаре, предавања и све остало где говоримо баш о том животу младих између спорта и школе. Мислим да је то најважније од свега.", закључио је Богдан Обрадовић.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво