Читај ми!

Новак и Рафа су играли 55 пута, финале Ролан Гароса биће њихов најважнији меч

Више од пет година навијачи Новака Ђоковића, али и сви љубитељи тениса, чекали су дан који би могао да значи много више од дуела двојице од тројице најбољих тенисера у историји овог спорта. Без обзира на чињеницу да су у том периоду "рекете укрстили" двоцифрен број пута, пола деценије било је потребно да се састану на можда најважнијем месту за каријеру обојице, у другој кући Рафаела Надала – на шљаци Ролан Гароса.

Новак и Рафа су играли 55 пута, финале Ролан Гароса биће њихов најважнији меч Новак и Рафа су играли 55 пута, финале Ролан Гароса биће њихов најважнији меч

Током тог периода Ђоковић је стигао и престигао највећег ривала по броју победа, и њих двојица су делили терен у неким од најважнијих тренутака које је тениски свет видео.

Последњи окршај у паризу Србин и Шпанац имали су 3. јуна 2015, када је у четвртфиналу Новак победио 7:5, 6:3, 6:1.

Сплет околности довео је до тога да се састану много пре саме завршнице, пре свега јер је "бик са Мајорке" те сезоне имао великих проблема са повредама. Поново су га та трошна колена удаљила са терена, у једном тренутку је трпео болове у ручном зглобу, због чега није био на очекиваном нивоу.

Ђоковић је, са друге стране, доминирао АТП туром и очекивано је рутински савладао Надала, иако касније није успео да се домогне пехара на Ролан Гаросу.

"Знам да сам изгубио већину мечева на овом терену, али сам 2015. победио у три сета. Тог меча се присећам и из њега покушавам да извучем неке позитивне ствари, да то искористим и тактички", изјавио је српски ас после драматичне победе над Стефаносом Циципасом у полуфиналу.

Шпанац се у међувремену вратио у врхунску форму, још три пута је покорио турнир у Булоњској шуми, али никада није морао да се суочава са Ђоковићем. Два пута Доминик Тим и једном Марко Чекинато окончавали су пут српског "броја 1" у Паризу, због чега су сви жељно ишчекивали њихов поновни сусрет.

Навијачи су већ навикнути и знају шта могу да очекују од Ђоковића и Надала на тврдој и травнатој подлози, колико узбуђења и преокрета да очекују или евентуалну "експлозију" једног од играча. Знају то и за шљаку, пошто су се њих двојица састајала на мастерсима, али Ролан Гарос је ипак нешто друго.

У уводном пасусу споменуо сам да је у питању можда и најважније место за обојицу – за једног јер је своју доминацију доказао 12 пута, за другог јер је на том терену доживео неке од најтежих пораза и најболнијих лекција.

Прочитали сте и да би наредни меч могао да значи много више од гренд слем финала, 56. епизоде највећег тениског ривалства или још једне етапе у трци за тенисера са највећим бројем најважнијих титула, иако су наведене ставке импресивне саме по себи.

Важније од свега тога јесте што ћемо Ђоковића коначно гледати здравог и на врхунцу форме против Надала на Ролан Гаросу. До сада нам је то задовољство више пута измицало, неки пут и због наведених разлога, али сада бисмо могли да добијемо потврду онога што већ дуже време тврдим – да је Ђоковић, када је у форми, бољи играч од Надала и на шљаци.

На руку му сада иду и услови у Паризу – због пандемије коронавируса турнир је померен за октобар, температуре су ниже, а промена лоптица резултирала је да се игра са тежим, које не примају довољну количину Рафиних карактеристичних спинова.

"Толико пута је освојио овај турнир да мислим да нико никада није неки турнир освојио толико пута. Два пута је поражен на овом терену. Наравно, услови су другачији од оних у мају у јуну и то ми даје веће шансе, то што лоптица не одскаче толико колико он воли. Мимо тога, он је и даље Рафа, и даље је у финалу и, и даље је то шљака."

И сада ће, као у свим њиховим окршајима, много зависити од три техничка сегмента – сервиса, ритерна и Новакових бекхенд дијагонала на форхенд Надала. У прошлости је имао много успеха на том плану, па ће му шансе за тријумф драстично порасти ако у недељу буде на жељеном нивоу. Посебно ако узмемо у обзир и чињеницу да је Шпанчев бекхенд ове године доста рањивији него раније.

"Једина ствар коју знам је да, када играм против Новака, морам да будем на свом највишем нивоу. Без тога, ситуација ће бити веома тешка. Познато је како сам играо на овом терену, али уједно, и Ђоковић је рушио рекорде на Ролан Гаросу такође. Скоро увек долази у завршницу", прокоментарисао је дванаестоструки шампион.

Новак и Рафа 56. пут у каријерама наћи ће се на супротним странама мреже, а најбољи играч данашњице води 29-26 победама. Припао му је последњи меч одигран у јануару на АТП купу, као и већ описани меч на Ролан Гаросу од пре пет година.

Ипак, Надал има убедљиву предност на шљаци (17-7), као и 9-6 на гренд слемовима. Међутим, време је да се та разлика мало смањи.

Верујем да ћете од 15 часова бити уз РТС1 и гледати директан пренос највећег тениског меча ове сезоне, с обзиром на то да нас чека спектакл – Ђоковић има прилику да се још једном упише у историјске књиге и постане први човек са по најмање два пехара на сваком од четири гренд слема.

Нема потребе сумњати да је за то спреман и способан јер, како је и сам рекао давне 2006, након што је Надалу предао четвртфинале на истом турниру, што је уједно био и њихов први дуел:

"Победив је."

Недељно финале права је прилика за Новака да докаже да и те како јесте.

Никола Ђукић (NikolaDjukic43)

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво