Читај ми!

Швјонтекова турнир из снова заокружила пехаром на Ролан Гаросу

Пољска тенисерка Ига Швјонтек заокружила је турнир из снова и освојила титулу на Ролан Гаросу. Швјонтекова је дошла до првог пехара у каријери и то на једном од четири највећа турнира, а у финалу је савладала Американку Софију Кенин са 6:4, 6:1.

Млада Пољакиња, која има само 19 година, остварила је невероватан успех у Паризу, а њен подвиг још је већи када се зна податак да није изгубила ниједан сет.

Противнице је редом побеђивала веома убедљиво, међу њима и прву носитељку Симону Халеп, па ни Кенин није имала снаге да јој се одупре. Изгубила је само 28 гемова на читавом турниру (седам мечева) и постала прва Пољакиња са гренд слем пехаром.

"Не знам шта се дешава, не знам шта да кажем. Драго ми је што је ту моја породица, све је ово лудо за мене. Пре две године сам освојила јуниорски гренд слем и за мене је то прекратак период. Невероватно, хвала свима", рекла је Ига. 

Американка је освојила Аустралијан опен у јануару, али није могла против јаче противнице, као ни против повреде задње ложе, која јој се погоршала у последњих неколико дана.

У првом сету је одмах дозволила противници да јој одузме сервис, брзо се Софија вратила, пре него што је Ига у финишу тог дела ипак дошла до још једног брејка и велике предности.

Почетком другог сета Кенинова је затражила помоћ физиотерапеута јер је било јасно да има проблема, што је потврђено већ у следећем гему.

Швјонтекова је направила брејк за 3:1 и потом рутински привела меч крају.

"Надам се да ниси озбиљније повређена, сигурно би боље одиграла да си спремна. У првом сету је Софија вероватно и била боља тенисерка. Из тима су ми рекли само да будем фокусирана и играм свој тенис. Одгајана сам тако да уживам на терену", истакла је девојка која је постала друга најмлађа шампионка, после легендарне Монике Селеш.

Швјонтекова је за победу добила 2.000 бодова и чек на 1.600.000 евра, више него што је зарадила у досадашњем току турнира.

Осим тога, оствариће скок од 35 места и имаће најбољи пласман у каријери, пошто ће од понедељка бити 17. играчица на ВТА ранг-листи.

Ролан Гарос игран је за наградни фонд од 38.000.000 евра.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво