Финале у Риму: Ђоковић јури рекорд против Шварцмана и његових снова

Новак Ђоковић и Дијего Шварцман одмериће снаге у финалу мастерса у Риму. Осим за трофеј, оба тенисера бориће се и за нове личне рекорде. Ђоковић током турнира у Риму показао стабилност у најважнијим моментима, а Шварцман је пружио најбоље игре у каријери. Меч почиње у 17.00, а резултат пратите уживо у лајв блогу на нашем порталу.

После освајања турнира у Синсинатију, Новак Ђоковић и Рафаел Надал имају по 35 мастерс титула. Српски тенисер има прилику да се осами на првом месту са највећим бројем освојених турнира из серије 1.000.

Међутим, чини се да турнир у Риму за Ђоковића има још већи значај због повратка после несрећне елиминације са гренд слема у Њујорку.

Најбољи тенисер света поново је узео рекет у руке и вратио у центар пажње игре, рекорде, ривалство са Рафаелом Надалом... Иако му шљака није омиљена подлога, то је психолошки терен на којем се он најбоље сналази.

Прија му и италијанска престоница, пошто му је ово десето финале у Риму. Иако противници у завршниј фази турнира нису они које је тениски свет очекивао, Ђоковић је показао да може да игра одлично, али и да издржи психолошке притиске и изненађења.

Одиграо је три сета у српском дербију и сјајном мечу против Филипа Крајиновића. Затим је имао неочекивано тежак задатак против неугодног Немца Доминика Кепфера чији је отпор сломио такође у трећем сету.

Јуче је спасао две сет лопте против Норвежанина Каспера Руда. То значи да је константно показивао најбољи ниво тениса у моментима када је притисак био највећи и када су тренуци то захтевали.

У полуфиналима турнира у Риму Ђоковић има невероватан скор од 10 победа и само један пораз. Али, када је реч о финалима, ситуација је нешто другачија. Има четири победе и пет пораза, с тим што би требало напоменути да је изгубио последња три финала.

Шварцман "полетео у небо" 

Међутим, сада има прилику и мотив више. Уместо о његовом великом ривалу Рафелу Надалу, тениски свет данас говори о Аргентинцу Дијегу Шварцману који је направио изненађење, и елиминисао шпанског аса у четвртфиналу.

Српски тенисер је четири пута играо са Шварцманом и сваки пут је изашао како победник. Иако је велики фаворит, не би смео да се опусти и сигурно је свестан да га чека опасан противник са друге стране мреже.

Шварцману је самопоуздање сигурно полетело у небо после победе над Надалом кога је савладо први пут за десет мечева. Своју игру после тријумфа је описао као "најбољи његов меч у каријери".

И Ђоковић је признао да је игра двадесетосмогодишњег Аргентинца била импресивна.

"То доказује да је све могуће. Чак и против Надала, који је вероватно највећи изазов у нашем спорту када је реч о шљаци. Али Шварцман је успео да добије у два сета. То доказује његов квалитет", навео је српски тенисер.

За Шварцмана је данашње финале прилика да уђе у ТОП 10 на АТП листи, али и да освоји највећу титулу у својој каријери.

Ипак, победити Надала и Ђоковића на истом турниру је скоро па "немогућа мисија". 

"Имам два сна. Један је да освојим турнир, други да уђем у ТОП 10. Оба сна ће бити на терену против Новака Ђоковића. Урадићу све да пружим више од 100 одсто на терену", навео је Аргентинац и додао: "Не желим да кажем да је немогуће, зато што није. Знам да могу да победим, али биће веома тешко".

Иако Шварцман има своје снове, све на терену зависиће од Новака Ђоковића и његове игре. 

Финале ће бити посебно још по нечему. Италијанска влада дозволила је од полуфиналних мечева да на стадиони буду попуњени са 12,5 одсто капацитета.

То значи да ће деуел српског и аргентинског тенисера неће посматрати само празне столице и стручни штабови, већ и око 1.000 гледалаца који ће сигурно дати додатну енергију тенисерима.

Свакако, турнир у Риму одлична је припрема за Ролан Гарос који следи. "Опипавање снага" између Ђоковића и Надала овога пута је изостало, али у сваком случају чини се да је светски број један успео да скине део притиска са себе после елиминације са Ју-Ес опена. 

Освајањем Ролан Гароса, Ђоковић би постао први играч у опен ери који је освојио све гренд слемове два пута. Такође, приближио би се Федереру и Надалу по укупном броју освојених гренд слемова што му је свакако циљ. 

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се