Не очекујте превише од Ђоковића у Њујорку, али ни од осталих тенисера

Чекању је коначно дошао крај – сви љубитељи "белог спорта" могу да одахну јер ћемо од суботе гледати такмичарски тенис. После више од шест месеци паузе због пандемије коронавируса почиње Синсинати мастерс, који је због безбедносне ситуације, ове сезоне пребачен у Њујорк.

Турнир стартује 22. и завршава се 28. августа, после чега ће на програму бити Ју-Ес опен, од 31. августа до 13. септембра.

Ради лакше организације и смањења ризика од ширења заразе, Тениска асоцијација Сједињених Америчких Држава (УСТА), у договору са челним људима ИТФ-а, АТП-а и ВТА, одлучила је да оба догађаја буду одиграна у комплексу Флешинг Медоуза, пред празним трибинама.

Кровне организације обезбедиле су и потврду да, по повратку из САД у Европу, учесници неће морати у обавезан двонедељни карантин, што је важећа мера за све путнике који напуштају Америку.

То је била и главна препрека због које је била неизвесна судбина многих тенисерки и тенисера и, када је она отклоњена, први који је потврдио учешће био је Новак Ђоковић.

"Није ми било лако да донесем одлуку, поготово узимајући у обзир све препреке и изазове са свих страна, али радујем се што ћу моћи поново да се такмичим на тениском терену", навео је Ђоковић приликом објаве да ће путовати у "велику јабуку".

Добра вест за љубитеље тениса стигла је у прави час јер је избегнута ситуација да, први пут након више од деценије, нити један члан "велике тројке" не учествује на неком гренд слему. Роџер Федерер је завршио сезону због повреде колена, док је Рафал Надал одлучио да не ризикује одласком на Ју-Ес опен, већ остане на "старом континенту" и припрема се за Ролан Гарос.

И не само он, гаранција да неће морати у карантин није била довољна ни другим врхунским тенисеркама и тенисерима, па у Њујорку нећемо гледати Гаела Монфиса, Фабија Фоњинија, Стана Вавринку, Ника Кирјоса, Ешли Барти, Симону Халеп, Елину Свитолину, Бјанку Андреску...

Тачније, тројица од десет најбољих тенисера и шест девојака из Топ 10 неће се ни појавити на неком од турнира америчке турнеје.

Промене се нису десиле само у организационом, већ и у административном сектору, па је због губитка више од пола сезоне, Тениска асоцијација професионалаца (АТП) променила систем бодовања.

Учинак на турниру сада се рачуна за две сезоне, тачније од марта 2019, а за коначни збир узима се боље издање. У преводу, и ако не учествују, тенисери задржавају бодове које су освојили прошле сезоне.

То је вероватно један од разлога због којих Надал није желео превише да ризикује, остаје му 2.000 бодова због прошлогодишње титуле, док Ђоковић може да увећа разлику, уколико оствари боље резултате него пре 12 месеци.

Такође, разлог и због којег нећемо гледати превише квалитетан тенис у следећих неколико седмица јер ће се, сигурно, осетити одсуство квалитетних играча и слабија конкуренција.

Међутим, много важнији фактор представља дуга пауза коју су учесници имали и, она ће, умногоме одредити игру, али и пласман на предстојећим турнирима у Њујорку. Примера ради, Ђоковић ће, када се у другом колу Синсинатија буде састао са победником меча Томи Пол – Ричардас Беранкис, заиграти такмичарски меч после више од 180 дана.

Све оне који жељно ишчекују повратак "белог спорта" не треба да заварају резултати на "корона-турнирима" попут Адрија тура или УТС на академији Патрика Муратоглуа, јер су они више били ревијалног карактера и за циљ имали да играчи потпуно "не зарђају".

Биће потребно неко време да поврате осећај, ухвате такмичарски ритам, доведу себе у стање да могу да издрже притисак који носе највећи мечеви, али се и прилагоде новим условима. Јасно је да ће играње пред празним трибинама бити тешко искуство за све учеснике, као и навикавање на рад и ограничено кретање током самих турнира.

Из ове перспективе, Синсинати мастерс делује као "пилот пројекат" и на њему не треба очекивати добар пласман Ђоковића. Концентрација ће вероватно бити потпуно усмерена на Ју-Ес опен. Ни тада, нећемо сигурно гледати правог Новака из најбољих дана, али нећемо ни његове ривале.

Друга недеља другог гренд слема у овој окрњеној сезони, требало би да нам донесе одговоре да ли је први рекет света спреман за нови, 18. трофеј.

Слабије рангирани тенисери и, у крајњем случају, мање квалитетни играчи, имаће много веће потешкоће да се врате у форму после толико времена.

Ипак, има и оних који не мисле да "корона-титуле" треба вредновати исто као остале.

"Мислим да ће играч који освоји Ју-Ес опен у оваквим околностима заправо бити свестан да није освојио Ју-Ес опен. Не можете заиста рећи да сте освојили гренд слем, када имате 20 од 32 најбоља играча на свету. Знаћете да је то само обичан турнир који сте освојили и бићете срећни због тога што сте успели да прођете кроз све потешкоће, али не можете да га назовете гренд слемом, када се толико људи неће појавити", сматра некадашња освајачица Вимблдона Марион Бартоли.

Речи бивше француске тенисерке нису неистините, али их не треба разумети и слушати у целости јер, присуство коронавируса јесте свакодневица коју ћемо сви, па и професионални спортисти, морати да прихватимо.

Конкретно Ђоковићу, одсуство великих ривала пружа шансу да нешто лакше дође до пехара, али му истовремено одузима мотив. Из искуства знамо да је најбољи српски спортиста свих времена у прошлости имао много више успеха када се у полуфиналима и финалима гренд слемова састајао са Федерером и Надалом, него неким другим играчима.

"Нисам донео одлуку зато што се Надал повукао. Знам да је то оно што људи желе да чују, али ја сам одлуку донео још пре неколико месеци, пошто сам желео да наставим сезону на бетону, где се осећам најбоље. То је подлога на којој имам највише успеха. Волим да играм на овом турниру и нисам био 100% сигуран да ћу доћидок нисам све сагледао", објаснио је Ђоковић.

Осим њега, Србија има још двојицу представника у Америци – Душана Лајовића и Филипа Крајиновића, са којим ће Новак на Синсинати мастерсу наступити у дубл конкуренцији. Од фаворита још се истичу Доминик Тим, Стефанос Циципас, Данил Медведев, Александер Зверев...

Ново доба је почело, тенис се коначно вратио. Сада ћемо се и ми, заједно са играчицама и играчима, навикавати на оно што нам носе садашњост и будућност.

Никола Ђукић (NikolaDjukic43)

петак, 29. март 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво