Новакова посета БиХ – од Сарајева преко Јахорине, Бјелашнице и Требевића до Високог и пирамида

Где је Новак Ђоковић, ту је и медијска пажња, чак и онда када је унапред речено да изјава за медије неће бити и да је посета приватна. А баш тако је најављен његов тродневни боравак у Босни и Херцеговини.

Најбољи светски тенисер је приватним чартер-летом стигао заједно са родитељима у Сарајево. Посетио је Јахорину, Требевић, Бјелашницу... Ипак, највише пажње изазвао је његов боравак у Високом, где је његов домаћин и водић Семир Османагић, оснивач Фондације "Археолошки парк: Босанска пирамида Сунца". Како је Османагић изјавио за Око магазин, он и Новак имају исте погледе на свет.

"Новак Ђоковић је једно изузетно биће, најуспешнији спортиста, спортска громада и више од тога... Он је хуманитарац, помаже младе људе из Србије, и помаже и у другим славенским земљама, па и Хаити после поплаве и Аустралију и сад Бергамо... Санџак... он је човек велике душе. А поред тога што Новак цени традицију и културу своје нације, он поштује и друге, истражује како прићи души и духовност кроз медитацију и он сматра ову мрежу тунела и све ово као енергетски потентно место", наводи Османагић.

Новак није давао изјаве за медије, али су се на друштвеним мрежама појавиле фотографије. Једина изјава Новака Ђоковића – дата је за Јутјуб канал који води Османагић, а који промовише пројекат пирамида у Високом.

Новак ту каже како је сличну енергију осетио само на планини Ртањ у Србији и како је посета пирамидама у Високом – јединствено искуство.

О пирамидама у Босни говори се већ неко време, али то је још једна од тема које се у медијима описују као контроверзне. Док постоје тврдње да то није аутентично археолошко налазиште и да су формације дело глечера, Османагић неуморно истрајава у промоцији локалитета и то не само као археолошког налазишта. Сада је добио и ветар у леђа.

"Наравно, изванредна је промоција кад вам дође такав један диван човек који је у свету популаран и који може да разуме шта имамо овде, он је једна пробуђена душа", каже Османагић.

Током завршног дана посете БиХ, Новак Ђоковић се сусрео и са српским чланом Председништва Милорадом Додиком. Састанак уприличен на Јахорини, планини на којој већ постоји ски-стаза "Новак", а на којој ће добити и плац. Одлука је раније планирана, а јуче потврђена, једногласно, у Скупштини Општине Пале.

Према речима начелника Општине Пале Бошка Југовића, тај плац ће бити поред полазне станице гондоле и непосредно поред ски-стазе која носи Новаково име. За сада се само чека да нотари обаве свој посао, како би Новаку уговор о поклону коначно био и уручен.

Ако се по Новаку зове ски-стаза, а сада је добио и плац на Јахорини као поклон, да ли може да очекује неки сличан поклон и у Високом?

Османагић, каже, не даје ништа материјално, али нуди "склониште од стресних ситуација".

Када је, крајем прошле године, ски-стаза на Јахорини названа по Новаку Ђоковићу, управа Олимпијског центра је саопштила да је то велика част и да би многи у свету то желели и још више били спремни да плате, а да је Јахорина ту привилегију добила бесплатно.

Сада се подручје које може да се промовише у свету уз име Новака Ђоковића проширује: олимпијски планински или пак врхови пирамида – тек најбољи светски тенисер једна је од ретких особа којој се радују и у РС и у Федерацији БиХ.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво