Желела је да упозна Ђоковића и остала "заробљена" у Америци

Навијачи на разне начине покушавају да анимирају и упознају своје спортске идоле, и спремни су да преузму велике ризике како би то учинили. Контакт, по која прозборена реч или фотографија са вољеним спортистом успомене су које трају читав живот, али постоје ситуације које се не заврше по плану. Штавише...

Пандемија коронавируса блокирала је читав свет, државе и даље траже начин да изађу из карантина и наставе са нормалним животом, док је и судбина спорта под знаком питања.

И будућност једне младе девојке угрожена је због покушаја да оствари животни сан и упозна свог омиљеног тенисера – Новака Ђоковића.

Силвина Фунес, 31-годишња девојка из Аргентине, годинама је маштала да ће успети да сретне Ђоковића, иако је само једном у животу напустила родни Берасатеги, градић у близини Буенос Ајреса. Предавала је енглески језик у приватној школи у оближњем Банфилду и председница је Новаковог фан-клуба у Аргентини.

Живот јој је био тежак, од почетка године није примила нити једну плату јер је обавештена да јој уговор, који се обнавља на сваких годину дана, неће бити продужен. Тражила је да ради од куће, није добила дозволу и сваки дан је морала да мења два воза како би дошла до посла. Ипак, одлучила је да ће 2020. бити година у којој ће остварити жељу...

Сву уштеђевину је потрошила, купила авионску карту и 27. фебруара отпутовала у Сједињене Америчке Државе. Коначна дестинација – Индијан Велс, "град богатих" у Калифорнији, где је 12. марта требало да почне један од највећих тениских турнира на свету.

Имала је времена да научи све тајне пустиње, стигла је код Мирјане, пријатељице из Србије која живи у Лос Анђелесу – план је био савршен.

Почела је да симпатише Новака после победе над Жо-Вилфридом Цонгом и освајања Аустралијан опен 2008. године. Свидело јој се, наводи, како је имитирао своје противнике и тако "променио структуру тениског света".

"За Роџера (Федерера) тенис изгледа као посао, а Ђоковић је спорту дао нови осећај. Показао је да истовремено можете и да се забављате", рекла је Фунесова за Ла Насион.

Уз помоћ пријатеља из Аргентине, направила фан клуб Новака Ђоковића пре 10 година, желећи да добије више информација о нашем тенисеру, што у то време није било нимало лако – сав фокус је био на Федереру и Рафаелу Надалу. Али је успела, на Фејсбуку њена страница има 80.000 пратилаца, на Истаграму 60.000, док је на Твитеру скупила 35.000.

Она је 25. април прогласила "даном Новакових фанова", о чему је чак и сајт Тениске асоцијације професионалаца (АТП) писао прошле сезоне.

Међутим, ширење заразе и све већи број оболелих од ковида 19 проузроковао је потпуно затварање земаља, спорт се нашао на удару и догађаји су почели да се отказују. Међу њима је био управо турнир у калифорнијској пустињи – званично је отказан 9. марта и то је била званична претња да ће тениска сезона бити уништена.

Силвинин свет се срушио, није упознала Ђоковића и, како сама каже, плакала је две ноћи. Није ни слутила да ће то бити почетак ноћне море која траје ево два месеца. Једна је од 1.800 заробљених Аргентинаца у Америци, остала је без посла, без новца и без сигурности шта ће се догодити сутра.

"Повратни летови Аргентинас Аеролинаса (једине компаније којој Аргентинска Влада дозвољава да оперише тренутно) коштају 529 долара. Немам дозбољен лимит на својој кредитној картици за толики износ, а не могу ни касније да платим јер сада немам новца. Аргентинска амбасада ми није понудила никакво решење. Ако се налазите у изузетно екстремној здравственој ситуацији, као што је ова, они вам уопште неће помоћи. Попунила сам образац пре три недеље и нисам добила одговор. Рекли су ми да одем у Мајами и чекам на аеродрому."

Упркос чињеници да су Сједињене Државе у карантину, Американ Ерлајнс не жели да рефундира новац за карте. За Аргентину су од почетка кризе полетела само два авиона, Фунесова није добила дозволу амбасаде да буде на неком од њих.

"Не тражим од Владе новац да бих живела свакодневно, само желим да се вратим кући. Аргентина не дозвољава својим држављанима да се врате."

Депресивна је, изгубила је апетит, а стање јој се погоршава када год види да њени сународници на Инстаграму објављују ужасна искуства, пошто су остављени на милост и немилост у Мајамију.

"Не знам када ћу се вратити. У амбасади су ми рекли да тражим новац од породице, али моји родитељи су годинама незапослени. Они су нерегистровани радници и током пандемије немају посао. Не могу да позајмим новац од њих јер би то значило да им одузимам храну. Такође, не знам да ли ћу имати да им вратим. Да ми пријатељица не помаже, морала бих да се сналазим за смештај и храну."

Иако у потпуном хаосу, поштује мере социјалне дистанце и све што је Америчка Влада изрекла.

У продавницу иде носећи заштитну опрему, али свакодневно жали јер не може да се врати у родну земљу.

Истиче да Аргентинци не желе да ризикују са људима који се враћају из угрожених подручја јер могу да унесу вирус, па би управо Ђоковић могао да буде "сламка спаса".

"Део његовог тима је знао за жртве које сам поднела током година (да би основала фан-клуб), било је ужасно када сам чула да је Индијан Велс отказан. Разумем да приоритет у тим данима нису били навијачи. Покушала сам да ступим у контакт са њим, али нисам успела да га добијем. Било је веома тешко, данима сам плакала, али сам разумела да је било немогуће видети га", закључила је Силвина.

Девојка која живи за тенис и Новака тренутно се осећа као да је изгубила и пре изласка на терен. Али, како сама каже, нада се да ће, као у тенису, добити нову шансу.

Никола Ђукић (NikolaDjukic43)

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво