Виландер: Новака је могао да заустави само коронавирус

Ђоковић је био у фантастичном залету са 21 узастопном победом још од новембра – подсећа Швеђанин. Роџеру и Серени време више није савезник. Отказивање Вимблдона, одлагање Ролан Гароса, неизвесност шта ће бити са Ју-Ес опеном, али и целом тениском сезоном, преноси Спортски журнал.

У недоставку великих турнира и епских мечева, анализе овакве ситуације изазивају разне коментаре. Једна од најчешћих тема је коме оваква тортура коронавируса највише штети, а коме најмање.

Апсолутни консензус је у само једној тачки - свима много штети. Матс Виландер нема дилеме ко највише има за чиме да жали.

"Само је корона могла да заустави Новака, у таквом је залету био", у интервјуу француском Лекипу објашњава Швеђанин, иначе коментатор Еуроспорта који често изазива жестоке реакције навијача нашег аса, али и других тенисера.

Виландер ову своју тезу поткрепљује подсећањем да је Ђоковић непоражен још од Дејвис купа прошлог новембра, да је добио последњи 21 меч, да је победио у свих 18 сусрета у 2020. и да је у прва два месеца сезоне освојио три титуле, АТП куп, Аустралијан опен и Дубаи.

"Новак је заиста највећа жртва вируса. Ужасно је то што се дешава у свету, као и што се све то пресликава на тенис. До почетка ове пандемије нико није могао да га заустави."

Виландер за велике губитнике проглашава и Роџера Федерера и Серену Вилијемс.

"Они су у годинама када немају много времена. Ко зна колико ће још имати прилика да играју на великим турнирима, а самим тим и ко зна колико ћемо ми имати прилика да их гледамо. Све их је мање. Ни Роџеру ни Серени време више није савезник."

Додуше, Швајцарац можда и није толики губитник, мада се одлагањем Вимблдона и то мења.

"Једини који су колико-толико могли да нађу позитиван излаз из прекида сезоне су повређени играчи", објаснио је Виландер, а Роџер спада баш у ту категорију.

Он је крајем фебруара оперисао колено и планирао је повратак на турнирима пред Вимблдон. Међутим, после одлуке из Лондона да се не игра ове године, и Федерера ће ухватити пауза. Међу губитницима су и млади лавови.

"Мислио сам да ће 2020. бити њихова година. Много су напредовали али када сте млади, не интересују вас тренинзи, него мечеви. Једино што желиш су четири сата борбе на терену и победа против бољег од себе", објашњава седмоструки гренд слем шампион да је за Медведева, Тима, Циципаса и остале ово пауза у напретку.

Виландер даје и рецепт за наставак сезоне.

„Верујем да пуно тенисера и даље тренира, бар на кондицији код куће, а када се све ово заврши, сви ће кренути од нула. Међутим, најгоре је што нико не зна када ће се завршити."

Рационалан, какав је био и његов тенис који му је донео по три титуле у Мелбурну и Паризу а једну у Њујорку, Скандинавац за крај нема речи утехе играчима и поклоницима белог каравана.

„Мислим да сви знају да се тенис највероватније више неће играти ове године", истиче Виландер.

„Шансе за наставак сезоне постоје, али је много вероватније да се то неће догодити у 2020."

 

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво