Богдан Обрадовић за РТС: Кинези дисциплинованији, у Србији радње боље снабдевене

Иако нико није желео сценарио из Кине, када је епидемија тамо била на врхунцу, сада би се многи радије определили за кинески, него за италијански или шпански. Сценарио не може да се бира, али околности могу да се упоређују. То најбоље зна Богдан Обрадовић, некадашњи тениски селектор и потпредсеник Олимпијског комитета Србије.

Србија је ушла у пету недељу борбе са вирусом, а Богдан Обрадовић је у то време био у Кини.

"Ја сам као Роки, у Кини сам снимао први, а сада снима други део. Све честитке влади Републике Србије, која је донела мере, на основу кинеског, а касније и овог грозног италијанског искуства, много раније него остали и то нас је заштитило", рекао је Богдановић гостујући у Јутарњем програму РТС-а.

"Ми радимо оно што су радили Кинези, али ми имамо проблем сами са собом, односно са дисциплином. Знам да је наш народ изузетно интелигентан, прошли смо и бомбардовање и све оне несреће које су нам се дешавале у блиској прошлости. Али, сада морамо да останемо јединствени, морамо сви да се дисциплинујемо."

"Драго ми је да 80-90% грађана поштује мере. Заштитили смо пензоинере 24 сата у изолацији. С друге стране, видели смо да то чудо од коронавируса напада и младе. Да они који имају проблеме са здрављем, улазе још у већи проблем. Има и преминулих, што је грозно и ужасно. Морамо да будемо одговорни. Нису ми јасни људи који дају коментаре типа 'То нас не интересује'."

Обрадовић каже да има утисак да су Кинези дисциплинованији, али да су у Србији радње боље снабдевене.

"У Шангају има 40 милиона људи. Ја сам зе завлачио метроима по сваком могућем ћошку да видим да ли је неко исписао један једини графит. Нисам га нашао. Можете да замислите онда колико је та омладина дисциплинована и колико воли свој град. Њихова омладина је васпитана онако како смо ми васпитавани у мојој генерацији - поштовали смо старије свуда. Ја сам одрастао на Новом Београду и као клинци смо ишли да помажемо старијима на 20, 30. Спрат да им носимо намирнице. Тај волонтерски рад смо радили још 70-их година", каже Обрадовић за РТС.

"У поређењу са Шангајем, ми имамо чак боље снабдевене радње. С тим у вези могу да кажем да је Србија земља са високим нивоом организације. За ово нико није био спреман. Морали смо да се реорганизујемо, није лако све ово урадити. У читавој Европи имамо далеко најмањи број жртава, што значи да је влада Републике Србије урадила фантастичан посао до сада."

Наши спортисти, који су обезбедили визу за Олимпијске игре у Токију, такође морају да се баве реорганизацијом форме и да топ форму помере за следеће лето.

"Први пут у историји човечанства задесила нас је оваква ситуација, а то је да се одложе Олимпијске игре. Имаћемо састанак са свим нашим савезима, тако да ћемо утврдити посебан план за свакога. Одређена средтва су била одвојена за Олимпијске игре, сада ћемо морати да седнемо и са Министарством за омладину и спорт да видимо шта ћемо урадити са свим тимовима и индивидуалним спортистима", рекао је потпредседник Олимпијског комитета Србије Богдан Обрадовић.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи