Лавина са Алпа на Ђоковићевом путу ка историји

Најбољи српски тенисер Новак Ђоковић играће ново, осмо финале на Аустралијан опену. Роџера Федерера и Рафаела Надала неће бити са друге стране мреже, тамо ће стајати Доминик Тим – једина препрека на Ђоковићевом путу ка историји.

Нешто после 9.30 у недељу, по средњоевропском времену, почеће окршај Србина и Аустријанца који неће одлучивати само о новом (надамо се и старом) власнику пехара већ и о светском "броју 1".

Ђоковић има прилику да новим тријумфом дође до осме титуле на првом гренд слему, али и да се врати на чело АТП ранг-лиге, где се тренутно налази поменути Надал.

Новак је у Мелбурну одиграо импресиван турнир – изгубио је само један сет на путу до финала, и то у првом колу против Јан-Ленарда Штруфа, а потврда сјајне форме стигла је у полуфиналу против Роџера Федерера.

Показао је да је од Швајцарца, без обзира на то што је овај био "ровит", једноставно бољи играч у овом тренутку и наставио импресивну серију на аустралијском континенту. Након седам добијених мечева прошлог јануара, нову сезону је отворио освајањем АТП купа са репрезентацијом Србије, што значи да је "down under" остварио 19 узастопних победа.

"Новак је краљ Аустралије, има највише титула овде и то је најгоре када чујеш са киме си у финалу", искрено је прокоментарисао Тим свог противника.

Свих претходних седам Ђоковић је решио у своју корист, али је сигурно да 17. комад сребра из најсјајније колекције неће доћи сам од себе. Изазов ће бити велики, у овом тренутку можда и већи него да се састаје са неким из "велике тројке".

Доминик Тим је последњих година показао да је један од ретких играча младе генерације (иако са 26 година спортски гледано није нимало млад) који може да константно парира оним најбољима. Доказао је то и у четврфиналу са Рафаелом Надалом, елиминисао га је у четири сета, у мечу у којем је, занимљиво, добио сва три тај-брејка.

"Играо је са Надалом заиста изврсно, био је то један тесан, тежак и неизвестан меч. Мислим да је у последњих дванаест месеци ментално доста сазрео, посебно када су велики мечеви у питању. Увек је имао игру, у последњих пет година играо је финале Ролан Гароса неколико пута, али није имао конзистентност на великим турнирима. Сад је освојио Индијан Велс, играо финале у Лондону, овде такође, тако да је дефинитивно једна од највећих претњи за нас водећу тројицу, што се тиче гренд слемова и ренкинга", изјавио је Ђоковић.

Потом је начинио преокрет и у полуфиналном сусрету са Сашом Зверевом, али није само то његов квалитет већ и способност да своју игру надогради како би био опасан на свим подлогама. Има снажан сервис пун варијација, а његов тенис карактерише нешто дубља позиција на терену.

Воли да се одмакне иза основне линије, има времена да се намести, како би ударао са много снаге и ротације. Све то му је доносило резултате на шљаци (два финала Ролан Гароса), али је титула у Индијан Велсу прошлог марта покренула низ успеха и на тврдим подлогама.

Потентност у ударцима којом се као лавина обрушава на противнике, оштри углови, повремено изузетно равне лоптице (о томе је говорио и Зверев после пораза), али и све бољи слајс, нешто је што ствара главобоље и водећој тројки. Момак из Винер Нојштата добио је сва три меча против Федерера у 2019. години, Надала је савладао у два од последња три окршаја, док против Ђоковића има скор 4-6 у победама.

Међутим, та четири је остварио у претходних пет дуела, па је јасно да има оружје да науди нашем асу. Последњи пут су се састали на Завршном турниру у Лондону пре неколико месеци.

На бетону га је победио само једном, баш тада у "О2 арени", али зато има бољи међусобни однос на гренд слемовима (2-1). Оно што ће му сигурно представљати проблем јесте умор због тешких мечева у Мелбурну.

На терену је провео више од 18 сати, скоро шест више од Новака, иако често истиче да уме да се носи са таквом ситуацијом јер је "уморан свакога дана".

"Мислим да морам да одржавам добру равнотежу. Чињеница је да морам много да ризикујем, али истовремено да не претерам. У последњем мечу против Ђоковића у Лондону то сам урадио савршено. Гледаћу да поновим ту игру. Наравно, он је фаворит. Овде је освојио седам титула без изгубљеног финала. Ипак, осећам се добро и очекујем да прикажем сјајан тенис у финалу", истакао је Доминик.

Наравно, неће само умор бити фактор, много више ће зависити од Новака – посебно од комбинације сервиса и ритерна.

Од доласка Горана Иванишевића много је унапредио почетни ударац, повећао брзину и прецизност, док о овом другом оружју не треба трошити речи – много бољи сервери нису имали решења за Ђоковићев ритерн.

Ипак, ако нешто треба узети као Новакову највећу предност, то је свакако искуство и "Род Лејвер арена". Ту никада није изгубио финале, осећа се као код своје куће и услови му савршено одговарају, не само због подлоге и омиљеног му споријег бетона већ и великог броја српских навијача из Аустралије.

Многи аналитичари, бивши играчи и новинари сагласни су да је Новак Ђоковић велики фаворит и да је "Тиму потребан меч каријере како би са трона свргнуо краља Мелбурна". Србин је доказани шампион јер зна пут до краја. Тим, ма колико деловао моћно сада, тако нешто још није искусио.

Никола Ђукић (NikolaDjukic43)

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво