Ко стоји на Ђоковићевом путу до титуле у Мелбурну?

Борба за трофеј, борба за историју, борба за "број 1" – све то очекује Новака Ђоковића на предстојећем Аустралијан опену. Први гренд слем сезоне почиње 20. јануара и завршава се 2. фебруара, када би, најбољи српски спортиста, могао и осми пут у каријери да подигне популарни Норман Брукс челенџ куп.

Ђоковић је пре 12 месеци одиграо један од најбољих турнира у својој каријери и постао човек са највише пехара на Ози опену, иза себе оставивши легендарног Роја Емерсона.

Сада се у Мелбурн враћа са јасним циљем да понови исто, овога пута као другопласирани играч на АТП ранг-листи, али на крилима великог тријумфа са Србијом у премијерном АТП купу.

Чињеница је и то је више пута током претходних 15 година потврђивао – најбољи тенис игра у Аустралији, због чега постоји велики оптимизам пред старт турнира.

Требало би да буде и опреза јер се у истом делу костура налази Роџер Федерер, док ни први задатак неће бити занемарљив. Новак креће од Јан-Ленарда Штруфа, тренутно 37. играча планете, који је у прошлости показао да се добро сналази на свим подлогама.

Ђоковић је славио у оба досадашња дуела, последњи пут су играли на Ролан Гаросу пре неколико месеци, када му је препустио само седам гемова. Нови окршај имаће у понедељак, не пре 11.00 часова по средњоевропском времену, чиме ће затворити програм на стадиону "Род Лејвер".

Тацума Ито би могао да буде следећи, уколико га не изненади квалификант, а потом и наш Ласло Ђере. Лако би могло да се деси да освајача 16 гренд слемова у низу изазивају сународници, пошто је један од носилаца и Душан Лајовић.

Данијел Еванс и Дијего Шварцман покушаће да му помрсе рачуне у уводној фази Аустралијан опена, док би нова страница све интензивнијег ривалитета са Стефаносом Циципасом могла да се пише почетком друге недеље.

Грк претходно мора да прође Филипа Колшрајбера, Милоша Раонића, Беноа Пера, Марина Чилића и Роберта Баутисту Агута.

Тек ако они најбољи прођу и очекивано се нађу у завршници турнира, могли бисмо да уживамо у дербијима Ђоковића, Федерера и Рафе Надала.

"Помогли смо једни другима да будемо бољи као тенисери, како на терену, тако и ван њега. На време смо разумели шта треба да надоградимо, тако да, када се сусретнемо, можемо да пружимо оно најбоље што тенис има да понуди. То је оно што нам је донело толико међусобних победа, зато што увек захтевамо максимум од противника. Да је супротно, губили бисмо мечеве. Ривалитет између Роџера, Рафе и мене је довео тенис до висина на којима се сада налази овај спорт", истакао је Ђоковић.

Тежак посао за највеће конкуренте

Да би дошао до пројектованог полуфинала са Ђоковићем, Швајцарац ће морати да прегура интересантну прву седмицу и можда се сусрести са неким играчима са којима има "нерашчишћене рачуне".

Први противник биће му Стив Џонсон – Американац је тренутно 81. на АТП ранг-листи, има 30 година, али је његов зенит каријере био током 2016, када је једини пут дошао до четвртог кола неког гренд слема, тачније Вимблдона.

Потом, надамо се, следи Филип Крајиновић, а онда и вероватно талентовани Пољак Хуберт Хуркач, један од оних којима се предвиђа велика каријера. Ако се у том делу жреба догоди неко изненађење, могли бисмо да Федерера видимо "очи у очи" са Џоном Милманом, момком који га је сензационално елиминисао на Ју-Ес опену пре две године.

Четвртфинале му по рангу доноси Матеа Беретинија, а играчи који би могли да га изазову су и Фабио Фоњини, Денис Шаповалов, Григор Димитров...

Рафаел Надал можда јесте најбољи тенисер света, али ће имати најтежи посао од свих својих конкурената. Ако претпоставимо да ће неокрзнут доћи до четврте рунде (прво коло – Уго Дељијен, друго коло – Федерико Делбонис или Жоао Соуза, треће коло – Пабло Карењо Буста или квалификанти), могао би да уђе у серију изузетно тешких мечева.

У Аустралији се сви надају "блокбастеру" са Ником Кирјосом у осмини финала, а успех у том дуелу значио би и очекивану репризу финала Ролан Гароса против Доминика Тима.

Пројектовано полуфинале доноси му још једну репризу, овога пута њујоршког финала, пошто је четврти носилац Данил Медведев.

Кирјоса ће покушати да заустави Карен Хачанов, на Тимовом путу су имена попут Кевина Андерсона, Тејлора Фрица, Феликса Оже-Алијасима и Гаела Монфиса, док ће Медведеву најтежи бити Жо-Вилфрид Цонга, Џон Изнер, Стан Вавринка, Давид Гофен и Александер Зверев.

Аустријски играч најавио је новог шампиона гренд слема у 2020. години и њега, уз додатак Стефаноса Циципаса из доње половине, треба тражити управо међу овим момцима.

Тим и Медведев су најближи томе били прошле сезоне у већ наведеним финалима и од њих се очекује да разбију петнаестогодишњу доминацију "велике тројке".

Остали српски тенисери

Чак четворица спрских представника налази се у доњој половини жреба коју предводи Ђоковић и већ смо напоменули да би могао да се састане са Ласлом Ђереом у трећој рунди. Да би се то догодило, момак из Сенте, који није у најбољој форми након болести, мора да елиминише упорног Јапанца Јошихита Нишиоку.

Душан Лајовић је постављен за 24. носиоца, али је добио незгодног противника на старту – у питању је Кајл Едмунд, некада 14. тенисер света и полуфиналиста Аустралијан опена из 2018. године.

Дуцију тријумф над 25-годишњим Британцем отвара пут до треће рунде (у другој иде на победника меча Марк Полманс – Михаил Кукушкин), где би га највероватније чекао Дијего Шварцман из Аргентине (14).

Жребом је одлучено да би Ђоковићу на путу до тријумфа могао да се нађе и Лајовић, јер у случају проласка у четврто коло, вероватно бисмо гледали српски окршај.

И Крајиновић је након извлачења парова имао помешања осећања. Турнир ће отворити са квалификантом и очекује се његов пролаз, али онда опет страховито тежак задатак, један од најтежих у тенису – Роџер Федерер.

То значи да ће Сомборац имати великих мука да одбрани бодове из прошле сезоне, када је такмичење завршио у трећој рунди.

Миомир Кецмановић једини је српски играч (за сада) у горњој половини костура, пошто и Никола Милојевић има прилику да обезбеди главни жреб јер је дошао до финала квалификација. Кецмановић је на старту налетео на "мину" у жребу, Андреас Сепи је некада био топ 20 играч, четири пута пролазио у четврто коло у Мелбурну и једном чак избацио Федерера.

Међутим, не налази се у најбољој форми и на заласку је каријере, па би Миомир могао да се нада тријумуфу. Уколико му се надања испуне, први пут у каријери би могао да "укрсти рекете" са 15. фаворитом Станом Вавринком, који почиње од Дамира Џумхура.

Какво је Ваше мишљење – може ли Ђоковић да савлада све препреке и одбрани титулу на Аустралијан опену?

Никола Ђукић (NikolaDjukic43)

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара