Тони Надал за РТС: Ово је била веома добра година за нас

Од победе у борби за опстанак 2005. против Италијана Андреаса Сепија, Надал је непоражен у Дејвис купу, а ове недеље је добио седам мечева у претходних пет дана. О његовим достигнућима у 2019. години, ривалству тројице најбољих тенисера света и односу са Новаком Ђоковићем разговарали смо са Тонијем Надалом, који је тренирао Рафаела од малена, па све до краја прошле сезоне, када се посветио раду у Рафиној тениској академији у Манакору.

Рафаел Надал је пети пут завршио годину на броју један, а вечерас ће покушати по пети пут да освоји и Дејвис куп. Он није у сваком од претходна четири финала играо, пропустио је меч за титулу 2009. због повреде, баш као и претходно финале Шпаније 2012, када их је савладала Чешка у Прагу са 3:2, али освајачима пехара се рачунају сви играчи који су у тој години одиграли бар један меч.

Први трофеј Дејвис купа Шпанија је освојила 2000. а тада је 14-годишњи Рафаел носио шпанску заставу на свечаном отварању финала са Аустралијом у дворани Сан Ђорди у Барселони. Од те 2000. Шпанија је без пораза код куће, синоћни тријумф био је 31. сусрет заредом у коме су Шпанци тријумфовали као домаћини, а Надалу је то била 31. добијена партија у низу у овом такмичењу, рачунајући сингл и дубл.

Једини пораз у синглу претрпео је са 17 година на дебију у Брну од Јиржија Новака, али су он и Фелисијано Лопес преокренули и тај сусрет трећег дана победама у синглу и савладали Чехе са 3:2. На истом сусрету изгубио је партију у дублу и још три у наредних годину дана.

"За нас је то била веома добра година, број један нам много значи, јер њему није било лако током свих ових година да заврши на првом месту. Рафаел током неколико година није могао да одигра пуну сезону. Много пута је имао проблеме и изузетно нам је важно што је сада достигао Федерера и Ђоковића. Сећам се 2009. да није било повреда, могао је да оконча сезону као први. Исто је било и 2012. године. Сада је у томе успео и постао најстарији број један на крају сезоне. То баш није пријатна информација, али стигао је у те године", каже за РТС Тони Надал, стриц и дугогодишњи тренер Рафаела Надала.

То је до сада најбоље ривалство у тенису: они су освојили укупно 55 гренд слемова, али се Рафа сада сасвим приближио Роџеру, има само један грен слем мање од њега. Шта мислите да ће нам донети 2020. година?

"Причао сам много пута о том ривалству између Ђоковића, Федерера и Рафаела. То је најзначајније ривалство у нашем спорту, то ви кажете, а и ја сам истицао много пута. Када су ме људи питали 2017. године о ривалству са Федерером, ја сам им говорио: 'Станите, ту је још један момак, који је једнако добар као ова двојица, Новак Ђоковић.' За мене је Новак Ђоковић изванредан играч и увек нам је било тешко да га победимо. Ово ривалство нам говори две ствари: прво, њих тројица су много, много добри, јако добри, а друго, они безрезервно воле тај спорт, стално желе да се боре за титуле, што просто није нормално. То је највећа разлика између њих тројице и осталих играча. Роџер је освојио 20 гренд слемова, а још увек жели да буде ту, да покуша да освоји још који. Ђоковић, који је много година био најбољи, освојио је 16 гренд слемова и још је жељан трофеја, стално је у трци за прво место. Исто важи и за Рафаела, има 19 гренд слемова и жели још и још. То је та разлика. Сећам се када је Сампрас освојио 14. гренд слем, мислили смо да је немогуће то достићи, а већ у следећој генерацији тројица играча имају више од Сампраса. То је невероватно".

Дефинитивно нико није очекивао да ће се то догодити у последњих 15 година, али се сада нови играчи следеће генерације приближавају славној тројици. Мислите ли да неко од њих може да освоји гренд слем после нове трогодишње доминације Роџера, Рафе и Новака?

"Сигуран сам, јер оно што сам видео ове године на Завршном турниру и током целе сезоне је да су ти млади момци направили искорак и приближили се. То је нормално и природно у животу да старији мало попусте, а млађи се подигну. Мислим да ће 2020. бити веома тешко тројици великана да и даље буду главни. Надам се да ће ипак моћи још неке гренд слемове да освоје, али сам сигуран да ће неко од млађих, Медведев, Циципас или Зверев, можда Шаповалов, не знам ко тачно, али мислим да ће неко од њих бити шампион следеће године", поручује Надал.

Реците нам нешто о односу Надала са Новаком, играли су егзбицију у Казахстану, требало је да играју и егзибицију на стадиону Сантјаго Бернабеу пре седам година, али Рафа се повредио, испричајте нам нешто више о њиховом односу.

"Увек је био добар. Знам да су Рафаел и Ђоковић одувек имали веома добар однос, јер сам увек био ту у окружењу. Ја сам увек био у веома добрим односима са Новаком, он је увек био пријатан према нама. Када год сам на турниру био са породицом, он је прилазио да се јави и поздрави моју супругу и децу, могу само добре ствари да кажем о Ђоковићу. Он је предиван играч, један од најбољих на свету, али је такође и веома добра особа".

На крају, шта мислите, ко ће освојити Дејвис куп у овом новом формату? Шпанија јесте фаворит, али је тешко добити пет мечева у само пет или шест дана.

"Мислим да је добра одлука о реформи Дејвис купа, јер је стари систем такмичења био јако тежак за најбоље играче. Играју у Мајамију, па следеће недеље могу да путују било где, на пример Шпанија је једне године путовала у Аустралију, на другу подлогу, а потом већ идуће недеље смо ишли у Монте Карло да играмо на шљаци, што је за најбоље играче претешко. Да би неко такмичење било велико, неопходни су му врхунски играчи. Претходних година Ђоковић, Федерер, Мари или Рафаел нису могли да играју, што није било добро. Због тога, мислим да нам је био неопходан нови Дејвис куп. Знам да оно што се дешавало овде (мечеви до 2 или 4 сата ујутро) је тешко, имати толико тимова у само шест дана. Можда би следеће године турнир могао да траје десет дана, па да се не игра тако касно увече. То би могло да буде веома квалитетно такмичење и сигуран сам да ће у наредним годинама свако од најбољих играча желети да игра овде, на Финалном турниру Дејвис купа", закључио је стриц Рафаела Надала.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво