Шест ствари које би требало да знате о Дејвис купу

У току су такмичења у Дејвису купу, који се од ове године игра у новом формату. У Мадриду се 18 репрезентација бори за титулу најбоље тениске силе на свету. Међу њима је и репрезентација Србије предвођена Новаком Ђоковићем. Ово су шест ствари које би требало да знате о Дејвис купу.

Традиција дужа од века

Дејвис куп је најпрестижније екипно такмичење мушких тениских репрезентација. Игра се сваке године од 1900. године.

Ко је Двајт Дејвис?

Оснивач такмичења је Двајт Дејвис, студент на Харварду који је 1899. године организовао меч између харвардских и британских играча. Тај меч је послужио као модел за први сусрет САД и Уједињеног Краљевства 1900. године.

САД најуспешније

До 2016, године 135 земаља се укључило у такмичење. Најуспешније земље су САД (32 титуле) и Аустралија (28). Актуелни шампион је Хрватска, која је победила Француску у финалу прошле године.

Салатара

Победник осваја сребрни пехар тежак 18 килограма који се популарно зове салатара. Тако су га назвали Американци, који су га највише пута освајали, због горњег дела који личи на чинију.

Србија међу шампионима

У листу освајача уписала се и Србија 2010. године. У финалу у Београдској арени савладана је управо Француска, данашњи ривал. Одлучујући бод освојио је Виктор Троицки победом над Микаелом Љодром.

Нови формат 

Од ове године завршни турнир се игра у новом формату. На њему учествује 18 репрезентација. После реформе коју је направила инвестициона група "Космос" са фудбалером Барселоне Ђераром Пикеом на челу, најстарије екипно такмичење игра се у форми класичног турнира.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 26. мај 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије