Ђоковић ће опет победити Федерера, а онда и све остале

Више од недељу дана се очекује њихов међусобни дуел, требало је да одреди ко ће бити први у групи, али су се околности драстично промениле. Новак Ђоковић и Роџер Федерер у директном окршају одлучиће ко ће из групе "Бјерн Борг" проћи у полуфинале Завршног турнира у Лондону, а ко се вратити кући.

Ђоковић и Федерер ће се од 21 сат 49. пут наћи на супротним странама терена (пренос на РТС 1), када у "О2 арени" буде почео сусрет који ће умногоме одредити и борбу за "број 1" на крају сезоне.

Новак води са 26-22 у победама, укључујући и ону у њиховом последњем окршају. Било је то епско финале Вимблдона, припало је српском асу тек у тај-брејку петог сета, уз спасене две меч-лопте.

Поново ће Лондон бити поприште за двојицу великана, а услови су ретко када били повољнији за Швајцарца – дворана, брза подлога (покушаће да максимално убрза ритам и скраћује поене изласцима на мрежу), лондонска публика која га обожава... Али верујем да му ни овога пута то неће бити довољно да преброди једну од две највеће препреке у каријери.

Федерер од почетка турнира не оставља утисак некога који је способан да стигне до завршнице, упркос недавно освојеној титули у родном Базелу. Недовољно добро се креће, слабо се намешта на ударце, што посебно утиче на његов форхенд. Најјаче оружје га издаје више него икада раније.

Уз редовно нестабилан бекхенд, мораће да пронађе неко решење за једног од најбољих дефанзиваца у историји тениса.

Умело је у прошлости да му се "отвори" баш против Ђоковића, највише се памти полуфинале Ролан Гароса 2011, када је прекинуо Новаков низ од чак 43 узастопна тријумфа. Играч је који је 15 пута пролазио у полуфинале турнира најбоље осморице, али када говоримо о њему, у последње време увек постоји неко "али"...

Вероватно због година, физичког стања и чињенице да је шест пута подизао пехар на Завршном мастерсу, његов тренутни став ми потврђује да нема исти приступ као када су у питању гренд слемови.

"Овде се ради о забави. То није тако озбиљан догађај за све нас, више је промотивног карактера. Лепо је бити у тој групи од осам тенисера јер нам је то свима циљ током сезоне. Сви смо успели у томе и мислим да нас сама та чињеница чини задовољнима", казао је 38-годишњак.

Последњу победу над Ђоковићем остварио је пре четири године баш у Лондону, али је од Србина на истом турниру доживео пораз у финалу.

Споменуо сам већ да Новак има бољи и стабилнији бекхенд, велику разлику правиће ритерн који је "друга димензија" у односу на противнички, као и слајс којим може да одлично парира. Међутим, две су ствари које Новака одвајају као фаворита – има менталну надмоћ у међусобним дуелима и "непријатељски" став публике претвара у додатни мотив и енергију.

У серији је од четири везане победе против Федерера, од последњих 11 мечева изгубио је само два и побеђивао га на свим подлогама, у свим условима.

Атмосфера на некима је била као на највећим фудбалским дербијима – полуфинале Аустралијан опена 2008, финале Ју-Ес опена 2011. године (чувени ритерн на меч-лопти), мастерс у Синсинатију и већ описано финале Вимблдона.

"Они вичу Роџер, ја чујем Новак", тим речима је прокоментарисао ситуацију на трибинама Централног терена која је, најблаже речено, била неспортска.

Способан је да нетрпељивост Федерерових навијача претвори у своју предност и буквално из ината направи неки вансеријски потез.

"Разумем због чега толико људи подржава Роџера, он је то што јесте и шта је остварио у каријери. Због своје личности то заслужује. Публика је некада на вашој страни, некада против вас. Морао сам током каријере да научим да се носим са тиме, како да прихватим и како да се изборим... Нећу реаговати много другачије него у прошлости. Поштоваћу и прихватити такву ситуацију, а план је да се фокусирам на то шта је потребно да победим у тениском мечу."

Чињеница је исто тако да ће морати да поправи неке ствари из дуела са Домиником Тимом, пре свега ће морати да буде агресивнији и шаље дубље лоптице. Ипак, толико пута се сусрео са Швајцарцем да свакако најбоље зна како да приступи свему што он носи.

И даље се није издвојио неко за кога бих могао да кажем да је већи фаворит од Новака за трофеј у престоници Енглеске. Надам се да не грешим.

Уколико, према мојој прогнози, а и оној светских кладионица, Ђоковић победи Федерера, тек онда га очекује паклен ритам у Лондону. Заслуге за то иду Тиму, одиграо је меч каријере пре два дана, као и Рафаелу Надалу, који је нестварним преокретом савладао Данила Медведева и остао у животу за прво место на крају сезоне.

Осим Аустријанца, питаће се много и Стефанос Циципас и Александер Зверев – Грк је већ прошао у полуфинале из групе "Андре Агаси", док Зверев победом над Медведевом може у нокаут фазу.

Нема сумње да нас чекају занимљиви дани у Лондону, али прави спектакл се очекује вечерас. Победом над Федерером би (ће) Новак Ђоковић кренути у нови поход ка шестој титули и "броју 1".

Никола Ђукић (NikolaDjukic43)

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво