Ђоковић остаје без првог кандидата, насилни Американац напушта АТП

Некадашњи амерички тенисер Џастин Гимелстоб напустиће улогу представника играча у Тениској асоцијацији професионалаца (АТП), након скандала и пресуде за насилничко понашање. Гимелстоб је проглашен кривим за "насилни напад" на бившег пријатељка Реналда Кеплана пред његовом женом и дететом.

Американац је тада претукао Кеплана чија је супруга била трудна, после чега је имала спонтани побачај узрокован стресом који је претрпела.

Гимелстоб је одлучио да не улаже жалбу на пресуду, после чега је додатно појачан притисак, како на њега, тако и на Новака Ђоковића.

Ђоковић, који је председник Савета играча, блиско је сарађивао са Гимелстобом и он му је био први избор да наследи Криса Кермода, чији мандат на месту председника АТП-а истиче на крају године.

Кермод је током мастерса у Индијан Велсу смењен на иницијативу Ђоковића, Васека Поспишила и Кевина Андерсона који су у Савету, али је сада та "струја" остала без главног кандидата.

Гимелстоб је открио за Њујорк тајмс да неће сачекати одлуку Савета заказану за 14. мај, већ да сада, из моралних разлога, напушта АТП.

"Повлачим се са своје функције јер је мој посао био да радим у име спорта и играча. Моја ситуација је једноставно постала превелика сметња и препрека. То је моја кривица и прихватам одговорност због онога што сам урадио", рекао је Гимелстоб подсећајући се на детаљ који се догодио током "Ноћи вештица".

Он се тада сукобио са пријатељем, којег је наводно ударио више од 50 пута, а разлог да не уложи жалбу на пресуду јесте то што ће избећи затворску казну. Добио је "само" три године условне казне и 60 дана друштвенокорисног рада.

Српски тенисер ће сада бити под још већим притиском, посебно пошто су се огласили и неки од најутицајнијих играча – Енди Мари, Стан Вавринка и Александер Зверев. Сва тројица су конкретно тражила елиминисање Гимелстоба из света тениса и од Ђоковића тражили конкретна решења.

"Играчи морају да се јавно огласе. Џастин Гимелстоб је осуђен за насиље. Немогуће је да ико прихвати овакав начин понашања или га, још горе, подржи. У било ком другом бизнису или спорту не бисмо уопште ни причали о овоме", истакао је Вавринка, док је Зверев подржао Кермода:

"Новак је дуго година на АТП туру. Најбољи је играч, први је на светској листи. Ми играчи желимо да знамо какав је твој план, Новаче? Сматрам да је Крис Кермод урадио много тога доброг за нас, повећане су награде, додати су нови турнири и догађаји у календару, сви нас добро плаћају. АТП није био лошији са њим на челу", био је Немац.

Кристофер Клери, један од најутицајнијих тениских новинара, у свом тексту у Њујорк тајмсу укратко је објаснио везу Ђоковића и Гимелстоба.

"Новак је постао један од највећих Гимелстобових савезника у тенису и њих двојица су заједно веома напорно радили како би победили Криса Кермода у марту у покушају да обнови свој мандате на месту председника АТП-а", наводи се у тексту у којем стоји и Џастиново обраћање.

Бизнисмен и коментатор на Tennis channel-у, разговарао је са Србином у Мадриду и лично му саопштио одлуку. Сада ће план морати да се мења.

"Желео сам да погледам Новака у очи и кажем му две најбитније ствари – да му се захвалим и да му се извиним."

Колики је био утицај Гимелстоба потврђује чињеница да готово све што се тиче америчког тениса иде преко њега, као и то да штити интересе играча у врху АТП-а. Ипак, после суђења и саге која је трајала неколико месеци, неће више бити укључен у пословне кровне организације мушког тениса.

"Одувек сам прихватао одговорност за оно што се десило те вечери и тако ће остати. Уједно сам оспоравао и наставићу да оспоравам начин на који се то представило. То је оставило 'мрљу' и компромитовало овај спорт и људе који су ме изабрали да обављам своју функцију."

Ђоковић, који се тренутно налази у престоници Шпаније и припрема за следећи мастерс, још се није оглашавао поводом "случаја Гимелстоб". Такође, није познато ко ће бити нови представник тенисера, као ни кандидат Савета играча за председника Тениске асоцијације професионалаца.

Никола Ђукић (NikolaDjukic43)  

број коментара 3 Пошаљи коментар
(четвртак, 02. мај 2019, 11:15) - anonymous [нерегистровани]

Potpuno nepotrebno Noletovo angazovanje

Vrlo je pohvalno da se Nole zalaze za povecanje nagrada za slabije plasirane tenisere. Medjutim ovo angazovanje moze samo da mu nanese nepotrebnu stetu. Celi sistem zapadnih medija, koji mu ne iskazuje zasluzeno postovanje, bice jos vise protiv njega jer se zalagao za smenu Britanca predsednika ATP-a. Nole u narednom periodu treba da se iskljucivo posveti poboljsanju nekih elemenata svog tenisa gde su se ispoljavale posle Melburna neke ocigledne slabosti (servis, izlazak na mrezu i volej, nedovoljna agresivnost sa osnovne linije). Zelim Noletu kao i uvek sve najbolje u naredni mesecima i godinama.

(четвртак, 02. мај 2019, 09:50) - ivan [нерегистровани]

nasilje

ha, ha,ha....

(среда, 01. мај 2019, 23:28) - Djekna [нерегистровани]

Nasilje

93% Srbije bi zavrsilo u zatvoru zbog nasilja, ovog ili onog.