Чунг одиграо меч живота и савладао Ђоковића

Хјеон Чунг, 21-годишњак који је 58. играч планете, али који је вероватно и одиграо меч каријере, савладао је Новака Ђоковића у осмини финала Аустралијан опена (7:6, 7:5, 7:6).

Новак Ђоковић неће освојити седми Аутралијан опен (барем не још), пошто га је у осмини финала зауставио играч кога је, пре само две године, на овом истом месту али у првом колу, релативно лако савладао са 3:0.

Међутим, Хјеон Чунг, млади Корејац у чијим покретима и у чијем начину игре су многи данас видели управо нешто од српског тенисера, одиграо је сасвим извесно најбољи меч у својој не дугој каријери и сасвим заслужено се пласирао у четвртфинале првог гренд слем турнира у сезони.

Ђоковић је током читавог меча, који је трајао три сата и двадесет један минут, имао великих проблема да уђе у ритам, имао је доста нелагоде са одређеним ударцима, а посебно му је био слаб проценат освојених поена на другом сервису.

С друге стране, Чунг је „чистије" ударао лоптицу, имао је бољу селекцију удараца и, напослетку, мора се нагласити, одиграо је неколико спектакуларних поена.

Ово је био први такмичарски турнир у правом смислу који је Ђоковић одиграо након шестомесечне паузе и, након што је прошле године избачен у другом колу, овај резултат се и не мора посматрати као неуспех. Уз то, још средином првог сета, Ђоковић је почео да се држи за десни лакат (који га је и одвојио са терена толико дуго), што указује да нелагода услед непотпуног залечења повреде још постоји.

На срећу, сезона је дуга и постоји много времена да се Ђоковић, у сваком смислу, врати тамо где му је по свим параметрима и место. Први корак је начињен...

Што се тиче Чунга, првог Корејца у четвртфиналу неког гренд слем турнира, он ће у четвртфиналу играти са Тенисом Сандгреном, играчем који је вероватно најпријатније изненађење турнира. 

Овако је текао сусрет:

12.37 – Меч је готов! Хјеон Чунг је, импресивном партијом, савладао Новака Ђоковића. У тај-брејку трећег сета било је 7:3. 

11.53 – Ђоковић осваја веома важан (и надасве психички исцрпљујући) гем при сервису ривала. Сада је 2:3 за Корејца, али Ђоковић сервира.

11.46 – Нови брејк за Чунга, који је искористио скоро седамдесет одсто брејк лопти које је имао данас (шест од девет). Три гема га деле од тријумфа против некадашњег првог тенисера света.

11.41 – Чунг игра невероватно данас! Млади играч окреће резултат и стиже до предности од 2:1. 

11.37 – Док траје меч, траје и дебата о њему на Твитеру. Браћа Енди и Џејми Мари разменили су мишљења, а управо је Новаков велики ривал истакао да је меч "далеко од завршеног", посебно имајући у виду да Ђоковић није играо такмичарски тенис пола године.

11.32 – И трећи сет почиње брејком, али први пут не на штету Новака Ђоковића. Шестоструки освајач Аустралијан опена води са 1:0 у трећем сету и сервира.

11.26 – Новак Ђоковић се вратио у други сет, деловало је да ће и ова деоница меча отићи у тај-брејк, али је српски тенисер поново одиграо нешто слабији сервис гем и сада губи са 2:0 у сетовима. У другом сету је било 7:5.

10.51 – Чунг наставља са сјајном партијом и његова предност од 4:1 у другом сету ни на који начин није претеран одраз онога што се дешава на терену. 

10.41 – Други сет почиње на исти начин као и први – брејком Чунга. Корејац води са 2:0. 

10.27 – Новак има проблема са десним лактом, због чега му се указује медицинска помоћ између два сета. На срећу, не делује да је стање превише озбиљно (дакле, мимо уобичајеног бола или неугодности који су неминовни када се "излази" из повреде) и Ђоковић се враћа на терен.

10.25 – Ђоковић је успео да се врати у први сет после 0:4, али се млади Чунг потом стабилизовао и успео је да тријумфује у тај-брејку (7:4). 

10.09 – Први пут на мечу Ђоковић има предност (6:5). Ниво игре сада је приметно већи, а и прорадили су неки сегменти (сервис, пре свега) који су до сада били некарактеристично слаби.

10.05 – Други брејк Ђоковића за спас првог сета! Тренутно је 5:5.

09.43 – Коначно и Ђоковић стиже до брејка. Српски тенисер успева да искористи пету брејк прилику у шестом гему и успева да преполови предност ривала (2:4). 

09.27 – Још један брејк прави Корејац, који има веома комотних 3:0 у првом сету.

09.17 – Брејк Чунга одмах на старту, уз обилату помоћ самог српског играча, који је направио две двострукее сервис грешке.

09.10 – Меч је почео, први на сервису је Новак Ђоковић.

08.50 – Припреме Новака Ђоковића пред излазак на терен.

08.00 Роџер Федерер се већ пласирао међу осам најбољих тенисера у Мелбурну. Освајач 19 гренд слем турнира је савладао 80. играча света, Мађара (за љубитеље фудбала славног имена) Мартона Фучовича са 6:4, 7:6 (7:3), 6:2. Швајцарац је тако постао најстарији учесник четвртине финала највећег тениског турнира још од Кенија Розевала, који је то успео 1977. године.

Број коментара 39

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 16. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара