Ексклузивно из Америке: Филип Крајиновић

Нова српска тениска нада Филип Крајиновић после највећег успеха у каријери - пласмана у полуфинале челинџера у Ноксвилу, разговарао са нашим репортером, ексклузивно за сајт РТС-а.

Када сам, у септембру ове године, Филипа Крајиновића гледала на Отвореном првенству Америке у Њујорку, нисам ни помислила да ћу српску заставу следећи пут разапети на тениским теренима у малом јужњачком граду Ноксвилу, у савезној америчкој држави Тенеси. Широј публици наизглед неважан АТП челинџер, чији је наградни фонд 50 хиљада долара, донео је шеснаестогодишњем Филипу највећи успех у каријери - пласман у полуфинале. У ексклузивном интервју за РТС, Филип Крајиновић објашњава узроке пораза у мечу са Американцем Бобијем Рејнолдсом, говори о досадашњој каријери и плановима за будућност.


У полуфиналном мечу АТП челинџера у Ноксвилу, при резултату 1:0 у сетовима и 4:1 у другом сету за Бобија Рејнолдса, другог носиоца туринира, предао си меч. Шта се догодило?

"Јуче после меча јако ме је болео прст на нози. Ујутру када сам устао било је још горе и онда сам мислио да уопште не кренем. Међутим, тренер је рекао пробај и ја сам пробао, али није ишло. Тако да ми је жао што сам морао предати. Мислим да ми треба два - три дана одмора да то мало прође и бићу спреман за следећу недељу. Имам само жуљ на нози који јако боли" - изјавио је Филип Крајиновић. 

Ипак, и пласман у полуфинале АТП челинџера је велики успех. Да ли си ти задовољан туриниром у Ноксвилу?

"Јесам, задовољан сам. Прошао сам квалификације. Добио сам јако добре играче, на пример Кендрика који је међу првих 100 тенисера. Ово ми је највећи успех у каријери и увек ће ми остати у сећању."

Твој тренер, Ник Болитијери, је рекао да подсећаш на младог Андреа Агасија. Неки кажу да имаш бољу технику него што је имао Новак Ђоковић у твојим годинама. Како ти видиш себе?

"Мислим да су то ипак велике фаце. Ја морам још доста, доста да тренирам, да радим, да би се показао. Драго ми је ако тако причају о мени али ја мислим да још пуно треба да радим."

Да ли се осећаш као део српског тениског чуда?

"Па, за сада имам најбоље резулате, а за остало ... видећемо".

Са пет година си кренуо да играш тенис у Војводини. Са петнаест си дошао у чувену тениску академију Ника Болитијерија. Како изгледа пут од Сомбора до Флориде?

"У Сомбору сам тренирао све до своје петнаесте године. Тренирао сам доста са татом, са стрицом. Имао сам и два спаринг партнера. После тога су ме позвали да дођем на Академију и дошао сам."

Како изгледа цео живот посветити тенису?

"Напорно је. Одричем се доста, свега, излазака, ноћног живота, свега. Али добро, надам се да ћу успети."

Да ли ти смета да са шеснаест година практично немаш приватни живот?

"Понекад. Када ми другари кажу: знаш како је било синоћ добро у граду, а ја изгубио у првом колу негде... Али добро је, надам се да ће ми се једног дана исплатити."

Ко ти је узор?

"Федерер. Зато што волим како игра. Он ми се највише свиђа."

Приметила сам да ти играш веома сталожено. Како се један шеснаестогодишњак тако добро концентрише?

"Доста сам радио на томе. Имао сам један период да, кад изгубим први сет, нећу више да играм. Онда сам сваке недеље имао менталног тренера, који ми је говрио свашта и успео је да ме смири."

Данас сам те видела први пут да бацаш рекет!

"Зато што сам био бесан. Нисам могао да се крећем и онда ми је било жао. Видим да имам шансе а не могу да се крећем. Морао је да оде један рекет."

Знаш ли да сви медији у Србији пишу о теби, као и многи медији у Америци. Како ти прија популарност?

"Не обазирем се пуно на то. Трудим се да се концентришем на тенис а остало ће доћи."

Који су ти планови за будућност?

"Већ сутра ујутру идем за Мексико, добио сам Вајлд карту за главни турнир челинџер. После тога идем назад да тренирам, да се спремам следећу сезону. У Србију долазим за месец дана, за Нову годину и Божић" - изјавио је ексклузивно за РТС Филип Крајиновић. 

Један од Филипових тренера, Колулмбијац, Пабло Мајорга, који од марта прати Филипа на путовањима, каже да је млади срспки тенисер једна од највећих нада које имају у Академији на Флориди. Он очекује да Филип, који тренутно заузима 901. Место на АТП листи, брзо напредује и буде међу првих десет.

Поред Мајорге, Филипа је на свим мечевима турнира у Ноксвилу пратила и група српских студената са Унверзитета Тенеси. Нису пропуштали да сваки његов поен награде аплаузима и повицима "Браво Филипе!" и "Напред Фићо!".

Гласније навијање "у српском стилу" узнемирило је Филипове противнике. Американац Алекс Кузњецов, кога је Филип победио у четвртфиналу, ушао је у вербали сукоб са Филиповим навијачима и зарадио опомену судије када им је показао средњи прст. Кузњецову је сметало што су његове грешке праћене аплаузима противникових навијача.

Са друге стране, Филип није пропуштао да захвали својим навијачима. После првог квалификационог меча дошао је на трибине да их поздрави, а у интервјуима за локалне новине захваљивао им се на подршци. Због њих сада и Колумбијац Мајорга са трибина више не узвикује на енглеском "Go, Filip!" и "Keep working!" већ на чистом српском "Ајде, Фићо!"

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи