Пепе Имаз, гуру који је увео Новака Ђоковића у "религију љубави"

Или Пепе или ја! Овако је, према наводима листа "Билд", гласио ултиматум који је Новаку Ђоковићу поставио Борис Бекер. Напослетку – беше Пепе. Ко је човек кога велики део стручне и нестручне, упућене и мање упућене јавности терети да је одговоран за евидентан пад нивоа игре Новака Ђоковића у другој половини 2016. године? Каталонски лист "Мундо депортиво" је покушао то да открије...

"Казаћу вам ко је Пепе Имаз. Он је неко ко покушава да изнова открије божанственост која постоји у свакоме од нас. Ја сам човек који покушава да еволуира и да расте", почиње причу човек кога шпански медији, стиче се утисак и помало потцењивачки, називају "гуруом".

Његова школа (реч коју сам користи) зове се "Љубав и мир". Некада је био професионални тенисер. Стигао је до друге рунде Ролан Гароса 1998. године, био је шампион Шпаније у категорији дублова и стигао је до 176. места на свету. Оно што га је, како истиче, натерало да напусти спорт била је "патња". Борио се са булимијом која га је морила због анксиозности која је потицала од његове жеље за тријумфом. Осећао се добро само онда када је добијао признање других.

"Неки малтретирају себе дрогом, алкохолом или сексом, ја сам то радио булимијом, поремећајем исхране. Сада покушавам да поделим са другим оно што је мени спасило живот. Оно што покушавам јесте да помогнем у успостављању контакта са самим собом, који нестаје док покушавамо да будемо добри новинари или добри тенисери", истиче Имаз.

Новинар Мундо депортива наглашава у неколико наврата да Имаз има тенденцију да прекида разговор како би забацио главу, затворио очи и дубоко удахнуо. Понекад се толико дуго задржи у том положају да питање мора да му се понови. Оно најзанимљивије гласи: "Како сте упознали Ђоковића?"

"Преко његовог брата Марка. Покушавао је да постане професионалац, имитирао је свог брата и две године је био депресиван. Почео је да сарађује са мном и након пет дана је приметио важну промену. Новака је занимало одакле потиче та промена. Желео је и сам да научи."

Како један елитни спортиста реагује када му кажете "љубав је у вама" (једна од мантри Пепеа Имаза, прим. аут.)?

"Није ствар у томе да седнете на под у лотосовом положају (јога положај, сличан ономе што се у нашој земљи назива турским седом) и пустите ривала да вас победи. То се тиче тога да, ако вам се допада тенис, нађите мотив да ударите лоптицу тако да је ривал не врати, али са поштовањем, али не по цену сопственог менталног здравља и самоуништења", каже Имаз, који истиче да његово учење нема везе са религијом.

"Ако постоји религија, онда верујем у религију љубави", каже он.

Да ли је могуће достићи менталну равнотежу и бити најбољи тенисер на свету?

"До менталне равнотеже се стиже љубављу. То је енергија. Када је неко заљубљен, не осећа глад, не треба му храна."

Имаз често води разговоре са Ђоковићем, који са њим дели своје фрустрације или дели своје мисли и осећања. Увек завршавају једним дугим загрљајем. Имаз је однедавно члан његовог тима, али је у протеклим месецима стекао значајнију улогу. У Паризу ове године био је и у његовом боксу.

Његова филозофија, у којој има места и за појмове какви су телепатија и левитација, није се допала Бекеру. Нимало. Немац је говорио како у тенису "мораш бити егоиста, јер 24 часа, седам дана у недељи, све зависи од тебе".

"Новак мора да каже да ли те две ствари могу да иду једна са другом. Научени смо да будемо егоисти, али то води у депресију, води ка стресу. Мој је став да мораш да радиш ствари које неће хранити чудовиште које се зове его", рекао је Имаз, који наглашава да нема ниједан проблем са Бекером, који је "фантастично људско биће".

Шта када Ђоковић покаже да није сасвим у хармонији са самим собом и својим осећањима, по стандардима Пепеа Имаза? Шта када, рецимо, сломи рекет јер је одиграо лош поен, гем, сет?
"Потпуно га разумем. Морамо схватити да нисмо савршени. И мени се то дешава. Неопходно је, понекад. Када се тело преједе, мора да се и исповраћа", објашњава Имаз.

У овом тренутку интервју се завршава. Новинар Мундо депортива захваљује свом саговорнику и пружа му руку. Овај одбија руку и грли га. Загрљај траје више од 30 секунди.

Број коментара 53

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара