Лекције из Њујорка

Новак Ђоковић је у Њујорку пропустио велику шансу да освоји свој 13. гренд слем трофеј, поразом у финалу од Швајцарца Стена Вавринке (3:1). Ђоковић сада има 12 титула, али и чак девет пораза у финалима. По томе (још) није рекордер – Иван Лендл их има више: 11 шампионских тањира, наспрам осам трофеја (међу првих 30 по броју гренд слем титула једино још Жан Борота има више пораза него победа у финалима), а други на листи је Роџер Федерер са 10 пораза у финалу (али и спектакуларних 17 титула).

Ђоковић је дакле сада на корак-два од самог врха по броју пораза у финалима, али још је млад и све су шансе да ће се у блиској будућности наћи на челној позицији. Ипак, у горој ситуацији је Енди Мари, који има три победе али и осам пораза. С друге стране, Стен Вавринка у гренд слем финалима има скор од 3-0 и уз Густава Куертена је једини играч са бар три велика трофеја и ниједним поразом у отвореној ери тениса (после 1968). (Вавринка је сада победио у последњих 11 финала турнира у којима је наступио.)

Сви ови порази сами по себи нису толико важни, али нам говоре нешто о Ђоковићевој припремљености. Неки од тих пораза су били неизбежни, неки су били тесни, неки чак и трагични – али овога пута није смео да изгуби. Ово је Ђоковићу било седмо финале у Њујорку: ја сам био на шест од тих финала и ово је било прво где је Новак важио за јаког фаворита који је морао да победи. Са скором од 2-5 у финалима Ју-Ес опена, Ђоковић је тањи од Лендла (3-5), а од великана једино је Бјерн Борг (0-4) у горој позицији. (Не рачунамо Била Џонстона, са скором 2-6 за време Првог светског рата.) Године 2007. Ђоковић је био клинац који је само неколико месеци раније напустио тинејџерске године и играо је у свом првом великом финалу, али је ипак поштено намучио Федерера. Надал га је у Квинсу победио 2010. и 2013, али то су били тесни мечеви. Коначно, 2012. Мари је пренео моментум са лондонске олимпијаде (злато) и после жестоке борбе победио Ђоковића у пет сетова.

Све околности су у недељу бар на папиру ишле у Ђоковићеву корист: време је било перфектно, без влажности која је ранијих дана изнуривала играче и на коју је он посебно осетљив. Новак је требало да буде свежији: он је први завршио своје полуфинале уз минималан отпор Гаела Монфиса, а стицајем невиђених околности, у првих 13 дана турнира, на терену је провео буквално упола мање времена него његов противник у финалу. Вавринка је после меча признао да су га од самог старта мучили грчеви, али да је радио све што је могао да то сакрије да не би противнику дао до знања да код њега постоји нека слабост.

И коначно, доживели смо да видимо важан меч у Њујорку, на којем је публика махом навијала за Новака. До сада је ситуација обично била таква да у најбољем случају навијају за његовог противника, а понекад и отворено против Новака. Остаје питање да ли је јучерашња подршка била због одсуства мегазвезде с друге стране мреже (Стен је сам рекао да он још не припада великој четворци) или због Ђоковићевих надљудских напора да просто натера Њујорчане да га воле.

Вавринка је јако фин момак, али је ипак релативно анониман за позере који се појављују на финалима на теренима Флашинг Медоуза. Публика у скупим боксовима и бар доњој секцији Артур Еша (где боља места коштају неколико хиљада долара) махом је ту да буде виђена бар колико и да види тенис, и ноторни су по генералној незаинтересованости за техникалије тениса и непоштовању неких основних норми типа: за време играња поена не треба устати и лагано ишетати из гледалишта.

Колико год да Ђоковић природно не припада тој секти – за њега су бар чули. (Или се сећају његових вербалних сукоба са локалним љубимцем Ендијем Родиком због инсценирања повреда.) А Новак се већ дуго и те како труди да их приволи, било имитацијама на терену, било покушавањем да буде "већи Њујорчанин од самих Њујорчана" (пре пет година, када се финале такође играло 11. септембра, Ђоковић је на загревање изашао у капи њујоршких ватрогасаца). Ове године је форсирао клањање и фигуративно слање срца публици – можда је тај "спонтани" чин неким чудом уродио плодом.

Тек, у финалу публика је махом била уз Ђоковића. Неколико пута, када се резултат ломио, са трибина смо чули скандирање "Ноле, Ноле", што се никада раније није десило. Највећи проблем са трибина су му били управо наши људи, или бар онај њихов део који верује да када Ђоковић промаши први сервис у кључном моменту најбољи начин да му се помогне да се концентрише је урлањем типа "волим те, Ноле".

Али ни генерална наклоност публике у недељу није била довољна. Тачног објашњења за сада нема. Ђоковић је после меча потврдио оно што нам је статистика казала и пре него што је он крочио у Бад Колинс медија центар: заказали су сервис и боља реализација брејк лопти. Али правог објашњења "зашто" се то догодило није било – сем Новаковог признања да је Вавринка играо храбрије.

Апропо храбрости – Вавринка је после меча испричао да је упркос доброј форми током турнира у недељу ујутру био толико заплашен да је на пет минута пре изласка на терен буквално плакао од треме, али да је онда морао да се сабере. (Та фраза, "I had to put my shit together", има поетичнији али непреводив и вулгаран елеменат на енглеском.)

Ђоковић је провео чудно лето, са лошим резултатима и мистериозним повредама које се стално помињу у неком генералном смислу – довољно да се зна да постоји неки неидентификовани проблем, али не тако јак да се користи као изговор. Током полуфинала Новак је имао неколико медицинских тајм-аута, изгледало је да су му радили на оба рамена, касније и на нози, али пред финале смо из његовог тима чули да је океј и да нема никаквих здравствених проблема.

Нас неколико је на само 2-3 минута пре почетка финала у ресторану за играче ручало непосредно поред Ђоковићевог стручног штаба (Вајда, Бекер и компанија) и они су деловали крајње релаксирано и расположено.

Порази су ту да би се из њих нешто научило. Гаел Монфис је после трагикомичног наступа у полуфиналу научио да тениски богови, који са нама смртницима комуницирају кроз Џона Мекенроа (гле ироније!), захтевају поштовање одређених норми и шаблона.

Сетићете се да Монфису није кренуло на старту меча са Ђоковићем и онда је одлучио да покуша да га дестабилизује лењим кретањем, чекањем ритерна са драстично различитих позиција (удаљујући се два метра од бејслајна, мешао је на сваки сервис), кратким поенима (имао је двоструку грешку где је одсервирао 222 кмч па онда 221 кмч). Коментаришући меч за америчку телевизију, Мекенро је Монфисово понашање назвао непрофесионалним и ургирао је публику унутар стадиона да му звижди. (На Ју-Ес опену гледаоци добијају слушалице да могу да прате коментар преноса.) На почетку четвртог сета финала, када је Ђоковић брзо пао на 0-3, постојало је неколико момената када је његово индиферентно понашање помало подсећало на Монфиса, али се срећом тргнуо.

После полуфинала питао сам Монфиса зашто је изабрао баш ритерн да покуша да њиме разбије Новакову концентрацију, а он ми је одговорио да је то било веома очигледно јер сви знају да Ђоковићу ових дана сервис не иде баш најбоље. То се показало изразито тачним у финалу – Новак је признао да га је сервис потпуно напустио, да има проблема са механиком док се тело навикава да заштити одређене болне тачке и онда компензује на другим местима. Све у свему, Ђоковић је у финалу одсервирао више двоструких грешака (7) него асева (6), убацио је само 51 одсто првих сервиса, а био је брејкован шест пута.

С друге стране, Чехиња Каролина Плишкова је после свог пораза у женском финалу од прве играчице света Енџи Кербер причала колико је била узбуђена и како су нерви учинили своје у првом сету. Али онда се тргла, променила стратегију, скратила поене и храбро одиграла до краја. То је лекција коју нам је Ђоковић пренео на крају четвртог сета када се мучио са два одломљена нокта (по један на сваком стопалу) и где се видело да се једва кретао, али је некако ипак успео да одигра неколико тесних гемова, и дође до још једне брејк лопте.

То му је била 17. и, испоставиће се, последња. Ђоковић, вероватно најбољи ритернер у историји спорта, направио је само три брејка, и сам је признао да се не сећа да је икада те кључне поене одиграо тако лоше. У важним мечевима сигурно није, што је свакако некарактеристично за таквог шампиона – човека који је ево већ 115 недеља заредом (укупно 216) рангиран као број 1.

Можда је то резултат неке латентне нервозе код Ђоковића коју смо осећали током целог турнира. Неколико пута на тренинзима Ђоковић је деловао нервозно, нерасположено и напето – његов карактер има ту нит инсистирања на перфекционизму и уосталом то га чини великим шампионом који јесте. Али то понекад зна да пређе у контрапродуктивне моменте. При крају оног чудног полуфинала Ђоковић је изгубио нерве и буквално је расцепао своју мајицу, тако да је следећи поен одиграо са крагном која је висила скоро до стомака. Не памтим да сам то икада видео у тенису – једне године доста млађи Ђоковић је расцепао мајицу после победе у финалу Мелбурна, али никада током меча. (Новак је после признао да иако јако воли Монфиса као човека и играча, део његовог перформанса га је "разљутио кô папричицу.")

У финалу, током једног периода у трећем сету Ђоковић је деловао изгубљено и деконцентрисано од беса ка некоме у свом боксу – у стилу Ендија Марија. Новак уме ту и тамо да опсује док игра, али је релативно балансиран. Али овакав бес и јеткост код њега још нисмо видели. (Нисмо успели да питамо Ђоковића о чему се радило, али нам се учинило да је неко из његовог бокса аплаудирао после једног изразито доброг потеза Вавринке, а Новаку се у жару борбе то није допало. Можда ћемо сазнати о чему се радило када следеће године стартује нови ријалити шоу о његовом животу који припрема за Амазон прајм.)

број коментара 24 Пошаљи коментар
(среда, 14. сеп 2016, 12:18) - anonymous [нерегистровани]

realan tekst

pa zar i novak ima botove. neki osudjuju novinara sto pise kritike o njegovoj igri. pa on ne da nema igru vise , nego ni snagu, zelju. ko zna sta mu se desava.

(среда, 14. сеп 2016, 11:01) - anonymous [нерегистровани]

dobra analiza

Analiza novinara je odlicna, ne treba samo da citamo hvalospeve i bajke ili suvoparne tekstove koje samo prenose brojke i kratke notice dasavanja !! Novinar je strucan i sigurno upucen, a kao i mi svi Noletov fan kome je takodje poraz tesko pao !!
Analiza je detaljnija i bazirana prema odredjenim kriterijumima pokazatelja uspeha. Ja licno mislim da je u pitanju neadekvatna ishrana , rezim dijete je verovatno postao kontra produktivan ali se nije na vreme preslo na drugi odgovarajuci. Nole je isuvise mrsav, pogledjte Warvinku... tenk.

(среда, 14. сеп 2016, 10:11) - anonymous [нерегистровани]

Covjek od krvi i mesa

Dragi gospodine lijepo ste vi ovo sve napisali. Djeluje mi kao da ste neki veliki teniski strucnjaka a ne novinar. Covjek kao sto je Novak Djokovic zasluzuje svako postovanje svih nas. I nevidim razloga da se vi pravite toliko pametni i komentarisete sve najgore o njemu. Covjek je od krvi i mesa a ne robot i normalno da svak moze da zapadne u krizu u i ima neke teske periode i poteskoce. Neko tom podje za rukom i brzo prebrodi a nekom treba malo vise vremena. Ja nevidim nikakva razlog za ovako vase komentarisanje Novakove igre to ima pravo da radi samo njegov strucni tim a posto vi niste dio njega bolje bi bilo da se zabavite svojim poslom. Nekad je mozda i bolje nista napisati nego valjati gluposti. Svi mi dobro znam kolko je Novak gubio i dobijao meceva isto tako svi smo svjesna cinjenice da ono sto je on postigao do sada tesko da ce neko uspjeti. tako da i poraz u finalu je uspjeh jer treba doci i do finala. Glupo mi je svaki put ovako da citam nebuloze koje stavljate u tekstove cim Novak izgubi pojedini ga automatisk vec salju u penziju. Smjesno i tuzno. Samo mogu da kazem da svi mi koji iskreno cijenimo i postujemo Novaka i sve ono sto je uradio do sada i sto ce Jos da postigne mi ga podrzavamo. Nije bitno dali gubi il dobija mi iskreni navijaci uvjek biti uz njega da ga podrzavamo i u pobjedama i u porazima.

(среда, 14. сеп 2016, 07:57) - Gordana Malesevic [нерегистровани]

manje kritike - vise zahvalnosti

u jednom delu teksta sam se zapitala da li je moguce da ovako napise jedan novinar. Pa zar ste zaboravili sve Novakove uspehe i sve one lepe tekstove koje ste o njemu pisali, jel doslo vec vreme da ga kudite i kritikujete kao da je SMAK SVETA ako je jedan turnir izgubio. OK nije poraz prijatan pogotovu ako je bilo sanse da se pobedi. Ali ljudi! Pa to je sport: danas dobije - sutra izgubis.
A sto takve komentare ne dajete kad je fudbal i fudbaleri u pitanju. Koliko prosli ponedeljak je igrana utakmica. Svi znamo za sta a gde su komentari? Gde su te kritike na racun igre i igraca? Sta hocete: tu je igralo 11 igraca i kako su prosli a tek je pocela sezona! Ovde je Novak sam u izuzetno teskoj godini (jer brani titule, Olimpijada) i blizi se kraj sezone pa i ako je popustio u igri - za ocekivati je. A sta reci za fudbalere? Kako njima niko nije prigovorio da su odigrali bez zelje i volje za pobedom, da nemaju zara za igrom i da ih rijaliti vise interesuju od bilo cega? Alo ljudi, budite realni. Pustite coveka da zivi svoj zivot. Neka igra kad mu se igra i koliko mu se igra. Ostvario je mnoge rekorde koje u ovom sportu se tesko mogu ponoviti a u Srbiji NECE NI JEDAN SPORTISTA U NAREDNOM PERIODU SIGURNO. Novak sam zna koliko moze i hoce. Neka se igra sa tenisom dok mu pricinjava zadovoljstvo. Gde pise da mora da bude uvek prvi na turniru. On je covek - ne masina. Vidimo da oni koji igraju kao masine - koriste nesto a to nas Novak ne radi i zato i ima padove u igri. Alo ljudi, pa to je priroda coveka da se neke granice ne mogu pomerati i ima se dokle se moze a dokle se ne moze. Zato prestanite sa takvim zluradim komentarima i da mu umesto pobeda sada brojite poraze. Njegova najveca je pobeda da je uspeo kad je dosao dovde i ceo svet cuo za njega i klanja se njegovim igrama i postupcima. Ako je doslo vreme da se i smanji gas - neka. Treba ga smanjiti pa ako ce to pomoci da traje jos - neka se tako i ponasa. A zar bi bilo pametno da kroz par godina citamo: koristio nedozvoljena sredstva. E vala, to je gore od icega drugog. Igraj Novace dok ti se igra i imas volje i zelje. Odmaraj kad ti se odmara jer zivot je samo jedan. Nista vise nije vrednije od tvog zivota i zdravlje. Zelim Novaku sve najbolje. Srecno i neka te Bog cuva.
pozdrav

(среда, 14. сеп 2016, 07:24) - Jovica [нерегистровани]

Los clanak

Ne svidaju mi se uopste kritike u ovom clanku. Da je neko hteo da pobedi onda je to Novak ali ovog puta nije imao srece i tacka. Ono sto je dobro a to je da se on uvek vrati posle ovakvih poraza jos jaci i jos spremniji. Ocigledno je bilo da fizicki nije bio spreman a problemi sa palcevima na nogama su posledica izuzetnog napora i neverovatnih startova koje je morao da uradi. Jedino sto Novaku zameram je njegovo ponasanje. Mora da se smiri i ohladi glavu sta god da se desava na terenu. Tenis se igra do poslednjeg momenta i sta god da protivnik odigra mora da veruje u sebe da on to moze jos bolje. Ja verujem u njega da on to moze samo i on to mora da veruje. To je formula uspeha.

(среда, 14. сеп 2016, 04:30) - Dragan,Finiks,Arizona [нерегистровани]

IDEMO NOLE

Od svih komentara koji su dati samo cenim i pozdravljam gospodina Nikolu.Puno se prica lose o Novaku posle Vimblodona pa do Njujorka.Nije on to zasluzio da pisete takve komentare.On je odigrao vise finala u zadnjoj godini vise nego svi u top 10.Pa i on je covek, a ne masina.Treba mu vise odmora, jer ovaj sport postaje sve vise fizicki sporet, jer se iskljucivo igra na snagu .Novaku treba odati svako priznanje na ovo sto je ostvario, da ne osvoji nijedan vise GS netreba mu zameriti.Nole , ja te volim i cenim u svakom momentu, jer ti si srpska legenda koja se vise nece nikada ni roditi..Srdacan pozdrav od Dragana iz Finiksa Arizona.IDEMO NOLE......

(среда, 14. сеп 2016, 04:10) - N. Mandić [нерегистровани]

17 max

On jednostavno igra previse turnira i svake godine je ista prica.
Kad se odmori pre pocetka Australian Open, deluje sveze i pripremljeno bez obzira da li ga osvoji ili ne.
A onda sam sebi nabaci dakav brzinski raspored koji niko ne moze izdrzati.
Ja ne znam sta mu treneri rade ali oni misle ocigledno da je covek masina pa samo je malo podmazi.

Znaci zamor je ocigledan, serve su slabe i nejake vec od polovine teniske godine.

Covece treba ti odmor i trening!

Dakle to nije tačno, brojka njegovih turmira na kojih on nastupa, završi maksimalno na 17 na kraju sezone. Igra najmanje turnira od svih tenisera. A to što uglavnom dolazi do finala i pobeđuje, normalno da na kraju sezone završi sa više mečeva od igrača koji igraju 30 turnira godišnje.
To je čudo stvarno taj mentalitet. Ja ne vidim razloga da bi bilo šta slabo rekao o Novaku a nemam ni pravo na to. Mogu samo da navijam i da dalje uživam u njegovim igrama.
A te priče o Bekeru, pa ljudi Novak je postao još bolji dolazkom Bekera. Priče da se odpusti Bekera, pa to su nebuloze molim vas.
Nema Nole samo težkih poslednjih 6 godina, koje se svrstaju u najdominantne godine.Gde je još 6 godina pre toga, kad je isto bio u top 3 i nanizao puno pobeda. Ovo mu je 10. godina u top 3.
Malo se zamislite ljudi, potražite radije svoje mane i ispravljajte svoje greške.
Novak nek nastavi dalje svojom igrom.Bilo bi normalnije da se jednog takvog sportistu podrži.

(среда, 14. сеп 2016, 00:54) - VVV [нерегистровани]

Nije problem izgubiti

Ali je problem na kakav nacin izgubiti. Da ima povreda, to ne osporavam. Ali ako nije dovoljno spreman, ili ako su povrede stvarno ozbiljnije prirode, onda bolje ne reskiratri i ne igrati par turnira, da se sto prije oporavi i da onda moze pruziti svoj maksimum. Ne govorim o zuljevima i problemima sa noktima (to se moze desiti u bilo kom mecu uzimajuci u obzir njegov nacin kretanja), ali problemi sa ramenom, podlakticom, zglobom sake, i ko zna sta jos.

Izgleda da te povrede i jesu ozbiljnije prirode i da mu uticu na servis, koji je spadao u jedan od boljih servisa (ne po brzini, nego po preciznoscu i procentu osvojenih prvih i drugih servisa). I sve dok se taj servis ne vrati, on nece imati samopouzdanje za velike pobjede, a taj se servis izgleda nece vratiti dok se povrede ne saniraju. Njegov trenutni servis podsjeca na onaj iz 2009 godine kada je Tod martin pokusao da mu promijeni mehaniku servisa....i svi znamo kakve je rezultate tada imao.

Mada i na psihickom i fizickom planu Novak izgleda iscrpljeno. Koji su razlozi za to, samo on zna, ali ce morati to da sredi sto prije ako misli da nastavi kako treba.

A uz gore navedeno, njega vise ne krasi igra iz 2011 sa kojom je poceo da razbija sve redom.U zadnjih otprilike godinu dana, bilo je samo par meceva gdje je pokazao opet taj razbijacki tenis, a jedan od tih meceva je bio sa Nadalom u Dohi ove godine, gdje ga je razbio 6:1, 6:2. Neko moze reci da Nadal nje bio u formi, ali ako se gledao mec, moglo se vidjeti da je Nadal i bio u formi, rezultat bi opet bio isti, jer je Novak igrao neustrasivo, napadacki i pun samopouzdanja. I na mecu sa Federerom u Australiji ove godine je isto tako igrao super u prva 2 seta, mada nije uspio odrzati taj nivo tokom citavog meca.

Na neki nacin je razumljivo da Novak ne forsira isti nacin igranja kao onaj napadacki iz 2011...tada je pokusavao da se probije i nije imao sta da izgubi. Sada je vec vlasnik 12 grend slemova i preko 200 sedmica broj jedan, i zato je uvijek favorit u bilo kom mecu. To stavlja dodatnu dozu pritiska na njega, i onda u dosta meceva pokusava vise da ide na greske protivnika, nego da se oslanja na svoju napadacku igru koja ga je krasila, i koju sigurno moze da pruzi. Ustvari, Stan je primjenio Noletov recept na samom Noletu 2015 u Parizu i sada u ovom finalu, i rezulatati se vide. Ne mogu reci da je napad uvijek najbolja odbrana, ali je davalo dobre rezultate dok je tako igrao. Bar kada igra tako i ako izgubi, barem zna da je igrao svoju igru i dao sve od sebe, ali ako prepustis inicijativu protivniku i onda izgubis ne igrajuci svoju igru, to se teze opravdava.

Onda se isto postavlja pitanje da li se Nole zasitio tenisa, uzimajuci u obzir sta je sve postigao do sada. Ali mi se cinilo da je bio motivisan da prevazidje Federerov rekord od 17 grend slem titula i nedelja provedenih kao broj 1.

Samo se nadam kao iskreni Novakon navijac da ce da se oporavi i da se vrati da igra svoj tenis, koij umije i moze, I niko od njega ne ocekaju da dobije svaki mec, jer je to nemoguce i navijacki nekorektno, ali ako igra svoju igre i da sve od sebe, mislim da ce biti vise razloga za slavlje nego za razocarenja.

Sve najbolje mu zelim i da se brzo oporavi...a isto tako i nama, nejgovim navijacima, zelim manje stresa gledajuci njegove meceve u buducnosti :)

(уторак, 13. сеп 2016, 17:17) - Zasto [нерегистровани]

Kritike

Nema razloga Djokovic ce u tridesetima osvojiti minimalno jos 8 grenslemova on ce igrati bez pritiska zato sto je osvoio sve a on je veliki igrac . I bice najbolji u istoriji bez sumnje.

(уторак, 13. сеп 2016, 17:17) - anonymous [нерегистровани]

Ide dalje

Sad je važno da Nole brzo prebrodi krizu i krene dalje, kao da nije ništa bilo. Šahisti lepo kažu 'na izgubljenim partijama se uči šah'. Biće još dobrih pobeda i osvojenih turnira. Nole samo napred dokle god imaš volju i želju za pobedama.