Читај ми!

Мари ће тражити савет лекара око вируса зика уочи ОИ

Британски тенисер Енди Мари рекао је да ће пре одласка на Олимпијске игре у Рио де Жанеиро тражити савет лекара поводом вируса зика. Освајач златне олимпијске медаље на Играма у Лондону 2012. године рекао је да су на њега утицали недавни извештаји здравствених стручњака који су навели да би било "неетички" да се Олимпијске и Параолимпијске игре одрже овог лета у Бразилу.

"Разговараћу са лекарима о томе и видећу шта ми саветују. Планирам да играм, али не знам какава је тамо тренутна ситуација. Морам да добијем више информација пре него што донесем одлуку", рекао је Мари за радио Би-Би-Си.

Међународни олимпијски комитет рекао је да нема разлога да се одложе Олимпијске игре.

Група од 150 стручњака упутила је крајем прошле недеље отворено писмо здравственој агенцији УН, позивајући да се Игре одложе или преместе "у интересу јавног здравља".

У писму се наводе недавни научни докази да вирус зика изазива тешка оштећења ембриона, а код одраслих неуролошке проблеме, укључујући и редак синдром који може бити смртоносан или довести до привремене парализе.

Аутори писма такође указују да, упркос повећаним напорима да се искорени зика вирус, који шире комарци, број инфекција у Рију не опада, него расте.

Епидемија је почела пре годину дана у Бразилу, а сада се вирус проширио на више од 60 земаља.

Бројни спортисти су изразили забринутост због вируса зика и довели у питање учешће на Олимпијским играма. Голфери Рори Мекилрој, Дени Вилет и Шејн Лори су међу њима, а са такмичења су се већ повукли Аустралијанци Адам Скот и Марк Лејшман.

 

 

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 25. мај 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије