Читај ми!

Новаков противник без победе над играчима из "велике четворке"

Сваки шампион опстаје на врху захваљујући постојаности игре и резултата. Светски број један Новак Ђоковић је савршен пример. На стадиону "Филип Шатрије" бориће се за 28. узастопно четвртфинале гренд слема, а противник је Роберто Баутиста Агут, који је у досадашњој каријери без победе против играча из "велике четворке".

Ђоковић је на сваком од гренд слемова добио је најмање по 50 мечева, чак и на Ролан Гаросу, који до сада није освојио. То су још успели само Федерер и Серена Вилијамс.

Истовремено, већ седми пут заредом пласирао се у четврто коло гренд слема без иједног изгубљеног сета. То је први пут у каријери успело и његовом наредном ривалу, 28-годишњем Роберту Баутисти Агуту.

Шпанац је постао редован члан 16 најбољих на гренд слемовима, урадио је то већ шести пут на последњих 10 турнира, али никада није био четвртфиналиста.

Тај недостатак у биографији спречава га да се приближи уласку у светски Топ 10, што и даље није успело ниједном Шпанцу млађем од Рафаела Надала, а он ће у петак прославити 30. рођендан. Та чињеница не иде у прилог наредној генерацији "шпанске тениске армаде", али - с друге стране - Шпанци су невероватних 20 година заредом присутни у осмини финала Ролан Гароса, има их чак четворица, а најнеискуснији од њих Алберт Рамос Вињолас прошао је и у четвртфинале изненађујућом победом над Раонићем.

Баутиста је 16. на АТП листи, ове године је освојио турнире у Окланду и Софији, а одраз сталности његове форме је и податак да је у 2016. добио 26 мечева, колико и Мари, односно Вавринка. Међутим, да би могао да каријеру подигне на ниво 10 најбољих, мора да почне да их побеђује, што је урадио само пет пута, уз 27 пораза.

Никада се није озбиљније супротставио члановима тениске "велике четворке", јер је у 13 мечева освојио само један сет, додуше баш против Ђоковића прошле године у Њујорку. Недавно су се састали у Мадриду, месту Баутистиног највећег успеха у каријери (полуфинале 2014. године), али Новак му је препустио само три гема. Начин на који је Србин тада одиграо други сет у Каха махики сигурно је и даље у свежем Баутистином сећању. Лопте су фијукале поред њега, Новак је низао директне поене, а у последњем гему погађао је ритерном тако прецизно да су се чак и чланови Ђоковићевог тима са осмехом ишћуђавали шта све ради.

Овај париски меч сигурно неће бити такав, јер Баутиста би по спором терену и влажним условима за игру могао нешто боље да парира српском асу, који ће опет морати да пронађе праву пропорцију стрпљиве и нападачке игре.

Уколико меч буде каснио, или га киша буде евентуално прекидала, Новак ће вероватно бити мало нервознији, али то не мора уопште да се одрази на резултат. Против Аљажа Беденеа Ђоковић је изашао на терен под императивом завршетка меча у три сета, Британац је играо врло добро, али троструки финалиста Ролан Гароса ипак је остварио зацртано и добио заслужени дан одмора.

Колико год да је он велики фаворит у горњој половини жреба, више лаких противника нема. После Баутисте мораће да савлада Бердиха или Ферера, а затим и једног од тенисера који су у животној форми, Тима или Гофeна, како би и трећу годину заредом играо за Куп мускетара.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара