Читај ми!

Терминатор Ђоковић

Прво српско финале је добијено! Новак Ђоковић је у драматичном и исцрпљујућем мечу савладао Ендија Мареја са 3:2 (6:3;3:6;6:7;6:1;7:5) и пласирао се у финале Отвореног првенства Аустралије. Новак ће у недељу бранити титулу против Шпанца Рафаела Надала.

Најбољег тенисера света у финалу турнира у Мелбурну чека Рафаел Надал.Ђоковић ће се са Надалом у недељу састати 30. пут. Шпанац води са 16:13, али Ђоковић је победио последњих шест сусрета, свих шест у финалима. Последњи пут Надал је савладао Ђоковића 24. новембра 2010. године на завршном турниру Мастерс серије у Лондону.

Исцрпљујући,изузетно драматичан меч, са много дугих размена удараца, попут поена у другом сету који је после 41-ог ударца добио Ђоковић, најбољи тенисер света је почео самоуверено,да би се, после кризе средином меча, поново вратио сигурној игри и победио у финишу.

Меч почиње опрезном и напетом игром у којој ни један ни други тенисер нису искористили прве шансе за брејк. А онда од четвртог гема почиње тениски мини трилер. Ђоковић успева да дође до брејка за 3:1, Мареј одмах узвраћа брејком 3:2, али одмах потом губи свој сервис 4:2.До краја сета Ђоковић одржава разлику и стиже до 1:0 у сетовима.

У други сет Ђоковић улази новим брејком и вођством од 2:0. И на следећем сервису има шансу за нови брејк, али Мареј успева да се спасе. А онда поново обрт, овога пута на сервис Ђоковића, Мареј брејком изједначује и сигурном игром узима свој сервис, да би новим брејком прешао у вођство2:4. Ноле се не предаје и сада он узвраћа брејком и сервира за изједначење. Али не успева. На 3:5 Мареј сервира за изједначење и успева- 1:1 у сетовима

Ђоковић је подсетио да су он и Мареј пријатељи већ дуго и да је лепо када је успешан и онај са којим си одрастао. "Наше пријатељство је дуго, још од времена када смо имали по 12 година. Када сте пријатељ са неким прилично дуго, онда имате много поштовања према њему. Мислим да је то обострано, а заједно тренирамо када год то можемо", рекао је српски тенисер.

Трећи сет почиње са чак пет брек лопти за Мареја које не успева да реализује. Ђоковић враћа пољуљано самопоуздање и добија свај сервис.Али у наставку је поново у проблему. На његовом сервису Мареј опет има три брејк лопте.Трећу не успева да спасе и Мареј води са 1:2.Новак одмах узвраћа и изједначује, онда је опет у проблему на свом сервису али успева да добије гем спасивши две брејк лопте. Размена поена траје до 5:4 за Нолета који стиже до брејк и сет лопте. Прву не користи, али стиже до друге.Не користи ни њу а Мареј успева да стигне до изједначења 5:5. Улази се у четврти сат игре. Сада Мареј стиже до две брејк лопте.Другу користи и на Ђоковићеву грешку осваја брејк 5:6. Ђоковић одмах узвраћа брејком и са 6:6 се улази у тај-брејк. Три сет лопте за Мареја 3:6. користи другу и води са 1:2.

Ђоковић брејком почиње четврти сет и експресно стиже до победе у сету и изједначења 2:2. Наставља истим темпом и у одлучујућем, петом сету, али Мареј успева да задржи свој сервис 1:1.Улази се у пети сат сат игре.Нова драма на сервису Мареја код 2:1 јер се наизменично смењује предност а Новак не успева да реализује пар брејк лопти. Ипак 2:2. Опет Нолетова шанса ра брејк. Прву лопту не користи али друга води до предности! А онда опет драма, на Нолетов сервис Мареј узима брејк. На 5:5 и Ђоковићев сервис Мареј опет има две брејк лопте али не успева да их реализује. Опет шанса за Мареја!Не успева и Ноле у предности коју реализује за 6:5!А онда у драматичном наставку стиже до победе и финала Отвореног превенства Аустралије.