Читај ми!

Евролигашки "вечити дерби" - други део: Шта се све издешавало у Црвеној звезди и Партизану

Други евролигашки "вечити дерби“ између Црвене звезде и Партизана игра се у хали "Александар Николић“ од 19 часова. Црвено-бели домаћини су тријумфовали у првом сусрету у најјачој европској кошаркашкој лиги. У мечу 21. кола имају прилику да "почисте“ најљућег ривала у међусобном скору, а Партизан тражи реванш.

Евролигашки "вечити дерби" - други део: Шта се све издешавало у Црвеној звезди и Партизану Евролигашки "вечити дерби" - други део: Шта се све издешавало у Црвеној звезди и Партизану

Антологијски сусрет највећих српских клубова у Евролиги 8. децембра 2022. оправдао је очекивања: много поена, расположени главни стрелци на обе стране, крцата "Арена", најбоља атмосфера коју кошарка нуди и драматична завршница окончана тројком повратника и репрезентативца Србије Немање Недовића испред клупе Партизана.

Следи нови евролигашки сусрет. Код оба табора дошло је до значајних промена у односу на 8. децембар, које ће други евролигашки "вечити дерби" учинити интересантнијим.

Партизанов нагли успон

Пораз у претходном "вечитом дербију" десио се током периода лоше тимске форме Партизана. Седам пораза у осам утакмица. Пет у низу у Евролиги, док су у АБА лиги против њих славили Црвена звезда и Цедевита Олимпија. То су и једини порази црно-белих у досадашњем току сезоне регионалног такмичења.

Право из понора у небеске висине, узлетели су црно-бели после победе над Ефесом у Београду, кренувши са бољим партијама против боље пласираних екипа на табели. Самопоуздање се нагло вратило у пољуљану екипу.

Матијас Лесор је наставио са континуитетом одличних игара. Данте Егзум је постао најпоузданија поентерска опција. Јанис Папапетру погађа споља, после нападачке суше.

Најбитнија промена јесте повратак повређених и експлозија младих српских играча. Алекса Аврамовић је при самом уласку против Фенербахчеа показао на евролигашком дебију зашто је потребан екипи и да је фалила његова енергија. Ален Смаилагић и Тристан Вукчевић су се разиграли у АБА лиги, бележећи изненађујуће добре партије, чиме додатно доприносе ширењу ротације и одмарању носилаца. Урош Трифуновић је такође право ни од куда кренуо ушао у одличну шутерску форму, чији је врхунац био 15 поена против Басконије. Препознао је своју улогу. Једино Балша Копривица није имао среће, јер је добио мононуклеозу.

"Вечити дерби" је утакмица која раздваја мушкарце од дечака, тако да форма младих играча може да значи као додатно оружје, али оно још није стекло поверење код генерала Обрадовића за битку овог ранга. Ипак је Црвена звезда за класу или две јачи ривал од осталих АБА лигаша. Велики тест самопоуздања Вукчевића, Трифуновића и Смаилагића.

Партизан је и даље "танак" испод коша. Доведен је Бродзијански као резервни центар, али изгледа да је Евролига превелик залогај за Лесора. Копривицина болест оставила је Лесора опет као јединог класичног центра. Срећа по црно-беле, па Француз не осећа умор и игра са вишком енергије.

Звездина драма са Кампацом и пробој Филипа Петрушева

Проблем са регистрацијом, папирологијом и финансијама приморали су Факунда Кампаца да мечеве Евролиге гледа у цивилу поред клупе до краја фебруара. Потпис Аргентинца поклопио се са невероватном серијом победа од доласка Душа Ивановића.

Црногорски стручњак је препородио тим са Малог Калемегдана и експресно га подигао до позиције да једна победа дели од плеј-офа. Пораз од Барселоне после продужетка у Београду лакше пао, јер се видела одлична игра. Реал је на огромним леђима Валтера Тавареса био убедљив, а меч пред пуним трибинама у Каунасу против Жалгириса је несрећно просут. Укус пораза је горак,сваки меч је важан, али екипа и навијачи не могу да буду разочарани.

Филип Петрушев блиста, показујући сав раскошан таленат. Бивши МВП АБА лиге пре пар сезона плени у систему Душка Ивановића и постао главни стрелац под кошем. Бележи партије које му гарантују повратак и озбиљнији рејтинг у репрезентативним акцијама.

Лука Вилдоза се после изостанка са терена због проблема са задњом ложом вратио као нов. Аргентинац као да није био повређен. Бековска ротација је јача за Николу Ивановића, који се опоравио од прелома ребара.

Узимајући у обзир снагу оба састава, решене проблеме са повредама важних играча тимску форму и стање на табели, чека нас врло узбудљив "вечити дерби". Црвена звезда ће се у случају тријумфа, уједно и пораза Басконије и/или Макабија, прикључити групи тимова на деоби осмог места. Уколико Партизан слави, изједначиће се са највећим ривалом са скором 10-11 и трка за што бољи резултат у историјској сезони са два српска клуба креће од нуле.

Меч почиње од 19 часова у хали "Александар Николић", а ток мче можете да пратите на нашем порталу.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се