Читај ми!

Двострука доза Евролиге у Београду, Ефес јури Југопластику и милионери из Тел Авива

Први пут после девет година Србија има два представника у Евролиги. Ефес креће у поход по трећу узастопну титулу, што је за руком пошло само сплитској Југопластици. Више од 24 милиона разлога да гледате Макаби. Сезону отварају Реал Мадрид и Панатинаикос. Звезда и Партизан у петак против Ефеса и Албе.

Најбољи европски тимови, појачани играчима из НБА лиге, велика новчана средства уложена у саставе, повратници у такмичење жељни да врате стару славу и евролигашки дерби између Партизана и Звезде у "Арени" - довољан су мамац за љубитеље европске кошарке.

После девет година, Србија ће имати два представника у елити, београдске вечите ривале, Црвену звезду и Партизан. 

Црвено-бели су право да се надмећу са најбољим екипама Европе добили освајањем регионалног такмичења, док је екипа Жељка Обрадовића до прилике да се поново нађу у елитном друштву дошла путем специјалне позивнице, после искључења руских екипа.

Први евролигашки дерби Звезде и Партизана, рекорд Евролиге у продатим сезонским картама

Звезда је шестом титулом у последњих седам година у регионалном такмичењу осигурала и девето учешће у Евролиги у последњих десет година.

Црвено-бели су значајно изменили играчки кадар у односу на претходну сезону, а најзначајнија промена догодила се на месту тренера - уместо искусног Дејана Радоњића, тим је преузео дебитант у елити Влада Јовановић.

Шампион Јадрана остао је без свог најбољег играча Николе Калинића, док је и дугогодишњи члан екипе и репрезентативац Србије Дејан Давидовац отишао у московски ЦСКА. Звезда је вратила Немању Недовића, од когa очекују да ће бити лидер екипе ове сезоне, а пристигао је и најбољи играч аустралијске лиге Џејлен Адамс. 

Екипу чине: Никола Ивановић, Стефан Марковић, Џејлен Адамс, Немања Недовић, Бранко Лазић, Џон Холанд, Огњен Добрић, Стефан Лазаревић, Лука Митровић, Бен Бентил, Хасан Мартин, Филип Петрушев, Далибор Илић, Никола Топић, Огњен Кузмић и последње појачање Мирослав Радуљица.

Офанзивно, екипа изгледа квалитетније него претходне сезоне пошто црвено-бели, макар на папиру, имају неколико играча који поседују квалитет у рукама да просечно бележе двоцифрен број поена.

Oдбрана може бити слабија због одлазака битних дефанзивних играча, пре свих Калинића и Холинса.

Остаје да се види како ће се на клупи београдског тима снаћи Влада Јовановић, којем ће ово бити прва сезона у Евролиги и јако је битно за црвено-беле да у почетним колима остваре што боље резултате.

Партизан се након сезоне 2013/2014 вратио у елитно такмичење захваљујући специјалној позивници Евролиге, па не чуди чињеница да су црно-бели продали рекордних 11.500 сезонских карата.

Вођени најтрофејнијим тренером у Европи Жељком Обрадовићем црно-бели ће представљати озбиљну препреку свим екипама, поготово у крцатој "Арени".

Партизан је направио одличну екипу, можда и најбољу у овом веку. Неколико звучних имена обукло је црно-бели дрес, а оно што храбри навијаче је чињеница да нико од прошлогодишњих носилаца игре није напустио екипу.

Екипа коју води Жељко Обрадовић изгледа овако: Јам Мадар, Данте Егзум, Алекса Аврамовић, Данило Анђушић, Кевин Пантер, Џејмс Нанели, Јанис Папапетру, Ален Смаилагић, Тристан Вукчевић, Зек Ледеј, Матијас Лесор и Балша Копривица.

Партизан je први је фаворит за освајање Јадранске лиге и засигурно један од главних кандидата за улазак у топ 8 Евролиге, а остаје да се види да ли ће црно-бели под притиском успети да оправдају очекивања.

Ефес јури рекорд, Фенербахче вратио Бјелицу

Истанбулски Ефес ће у овој сезони покушати да уради нешто што је у новијој историји пошло за руком само Југопластици - да освоји три узастопне титуле.  Сплићани су то учинили од 1989-91. године, а Ефес би то можда већ остварио да није било прекинуте "корона" сезоне.

Екипа коју води Ергин Атаман игра динамичну кошарку и воли брзо да решава своје нападе, свестрани су и током меча доста шутирају за три поена. Најбољи стрелац лиге Василије Мицић даће све од себе да у Истанбул трећу годину заредом донесе пехар.

"Пивари" су задржали гро екипе уз неколико значајних појачања, па ће у нову сезону Евролиге ући са следећим саставом: Василије Мицић, Шејн Ларкин, Родри Бобуа, Догуш Балбај, Ертем Гази, Елајџа Брајант, Вил Клајбурн, Ахиле Полонара, Амат Мбаје, Брајант Данстон, Тибор Плајс, Анте Жижић.

Ефесов градски ривал Фенербахче је после две лоше сезоне увидео да су промене неопходне, па је Сашу Ђорђевића на месту тренера заменио Димитрис Итудис, а доста новца је уложено да се тим освежи новим играчима, добро познатих у евролигашким оквирима.  

Чак шест од дванаест играча је доведено овог лета и екипа сада изгледа овако: Ник Калатес, Скоти Вилбекин, Карсен Едвардс, Исмет Акпинар, Марко Гудурић, Мелих Махмутоглу, Дајшон Пјер, Најџел Хејс, Немања Бјелица, Девин Букер, Тоње Џекири и Џонатан Мотли.

Темпераменти навијачи истанбулског тима навикли су на успехе свог тима, па би тешко претрпели још једно разочарање од својих миљеника.

Шпанци и ове сезоне желе сам врх

Барселона се ове године додатно појачала, види да су им после разочарања прошле сезоне аспирације високе, али и да поново циљају завршницу. Највећи проблем у екипи тренутно је повреда звезде тима Николе Миротића, који ће због повреде пропустити почетак сезоне. 

Најзвучније појачање екипе Шараса Јасикевичијуса свакако је најбољи играч АБА лиге Никола Калинић, од кога се очекује значајан допринос у одбрани.

Екипу Барселоне чине: Николас Лапровитола, Томаш Саторански, Рокас Јокубаитис, Кори Хигинс, Кајл Кјурик, Алекс Абринес, Никола Калинић, Оскар Да Силва, Никола Миротић, Јан Весели, Мајк Тоби, Сертач Шанли, Ориол Паули и Серхи Мартинез.

После Ефеса, Барселона је најозбиљнији фаворит за освајање титуле - Каталонци на папиру имају све што је потребно за остварење циља, од комплетнo формиране екипе до тренера који форсира атрактивну кошарку.

После 10 година мадридски Реал улази у сезону без Пабла Ласа, којег је на кормилу "краљевског" клуба наследио његов ученик Хесус Матео.

Костур тима је задржан. Дефанзива никад није била под знаком питања, појачана је офанзивна линија. Реал је увек један од фаворита за титулу и одлазак на фајнал-фор, али чини се да ће ове сезоне тај задатак бити тежи него претходних.

Екипу чине: Серхио Љуљ, Серхио Родригез, Фабиен Козер, Џанан Муса, Адам Ханга, Гершон Јабуселе, Габриел Дек, Руди Фернандез, Марио Хезоња, Петр Корнели, Венсан Поарје, Еди Таварес, Ентони Рендолф, Најџел Вилијамс-Гос, Алберто Абалде и Карлос Алосен.

Екипу и ове сезоне, као и претходних година, краси попуњеност на свим позицијама.

Милано и Виртус наде полажу у напад

Екипа Олимпије из Милана је изузетно јака и нападачки способна екипа, састављана  да игра на велики број поена и  нападе завршава у првих неколико секунди.

Овакве екипе увек могу много, али дешава се да губе моментум када упадну у период од неколико минута без поена, што може да их кошта победе. 

Прошле године су лако испустили предност домаћег терена против Ефеса и нису отишли на Ф4, што је додатни мотив за доказивање ове сезоне.

У екипи су: Кевин Пенгос, Наз Митру-Лонг, Дешон Томас, Били Берон, Шавон Шилдс, Девон Хол, Ђиђи Датоме, Стефано Тонут, Николо Мели, Брендон Дејвис, Кајл Хајнс и Јоханес Фојтман.

Двоструки освајач Евролиге Виртус из Болоње враћа се после 15 година, са звучним именима у ростеру и великим амбицијама.

Највећи адут екипе европског шампиона Серђа Скариола може бити шут за три поена јер у тиму  нема лошег шутера.

Виртус је задржао прошлогодишње носиоце игре, па ростер изгледа овако: Милош Теодосић, Нико Менион, Ифе Лундберг, Данијел Хекет, Марко Белинели, Ајзеја Кординијер, Семи Оџеј, Кајл Вимс, Исмаел Беко, Торнике Шенгелија, Џордан Мики и Мамаду Жаите.

Више од 24 милиона разлога зашто је Макаби занимљив

Макаби је ове сезоне одрешио кесу и у првих десет дана прелазног рока потрошио 24,7 милиона долара на појачања. Скоцкао је најјачу екипу још од освајања такмичења у сезони 2013/2014.

Највећи буџет у историји клуба потрошили су на екипу која изгледа овако: Лорензо Браун, Вејд Болдвин, Дарун Хилијард, Остин Холинс, Гај Пнини, Роман Соркин, Џон Дибартоломео, Рафи Менко, Бонзи Колсон, Џарел Мартин, Алекс Појтрес, Џош Нибо.

Из управе Макабија поручују да им је циљ да обезбеде Ф4 након скоро 10 година. Ипак, велики број кошаркашких аналитичара сматра да неискусни тренер Одед Каташ не може да води овакву екипу.

Нову сезону Евролиге отварају Реал Мадрид и Панатинаикос вечерас од 20:00 часова. 

Оба српска представника у петак играју своје прве мечеве - Цвена звезда од 19:30 гостује екипи Ефеса у Истанбулу, док Партизан иде у Берлин на ноге Алби од 20:00 часова.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво