Читај ми!

Србија против Грчке, најважнија припремна утакмица на свету

Кошаркашке селекције Србије и Грчке играју у београдској Арени меч квалификација за Светско првенство наредне године, који ће уједно бити припрема за две екипе пред континентални шампионат, који почиње 1. септембра. Пешићеви "орлови" у ситуацији бити ил' не бити, очекује се велика подршка навијача у Београду.

Мање од седам дана остало је до почетка Европског кошаркашког првенства, али мисли селектора Србије Светислава Пешића и "орлова" фокусиране су на друго такмичење - квалификације за Светско првенство, које ће се наредне године одржати у три азијске државе.

Специфична ситуација задесила је српске кошаркаше пред континентални шампионат, па поред свих недаћа које су снашле Пешићеву екипу, отежавајућу околност чине мечеви са Грчком и Турском (25. и 28. август), који се практично морају добити.

Захваљујући поразима од Летоније и посебно Белгије (два), Србија се на шест утакмица до краја квалификација за Мундобаскет нашла у ситуацији да је сваки дуел бити ил' не бити, односно "орлови" у сваком од тих мечева имају императив победе.

А први испит је против Грчке, коју предводи некадашњи двоструки МВП НБА лиге Јанис Адетокумбо, али који се полаже пред домаћим навијачима, у "Штарк арени" у Београду.

Грци су тренутно први у новоформираној Групи И са скором 3-1, колико има и Летонија, док је Србија на зачељу са учинком 1-3, колико има и Велика Британија.

До краја квалификација има довољно утакмица и времена да се ствари преокрену и "орлови" нађу своје место на смотри најбољих светских кошаркашких репрезентација, али основни предуслов је да се савлада Грчка.

Селектор Пешић рекао је да Србија увек фаворит када игра пред својим навијачима и додао да очекује максималну подршку српских љубитеља кошарке.

"Орлови" су одиграли четири припремне утакмице - једну иза затворених врата против Црне Горе, као и дуеле против Словеније, Италије и Немачке.

Црногорци су лако савладани, Италија је срушена после великог преокрета, да би против Немачке Пешићева екипа остварила убедљив тријумф.

Једини пораз Србија је доживела у Љубљани и то после продужетка.

Селектор је одредио 12 играча који ће играти против Грчке, а на том списку, од играча који су играли пријатељске мечеве, нема Немање Недовића, Филипа Петрушева и Борише Симанића.

У екипи нема ни повређеног капитена Немање Бјелице, за којег још није познато да ли ће се опоравити до почетка Евробаскета, док је још раније Србија остала без најбољег стрелца претходног Мундобаскета, Богдана Богдановића.

У саставу Србије су зато двоструки узастопни најбољи кошаркаш НБА лиге Никола Јокић, као и најбољи играч Евролиге Василије Мицић, који су у претходним мечевима показали да ће бити права покретачка снага ове репрезентације.

И Грчка има кадровских пробелма, пошто селектор Димитрис Итудис не може да рачуна на првог центра екипе Јоргоса Папајаниса.

Очекује нас спектакл у Арени, а "орлови" могу много да добију евентуалном победом - задржали би шансе за пласман на Мундобаскет, али и показали остатку Европе да су спремни за шампионат Старог континента.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво