Читај ми!

Силвер: Расел се залагао за нешто веће од спорта – да свако буде третиран достојанствено

Адам Силвер, комесар НБА лиге, изјавио је да је Бил Расел осим чињенице да је једна од највећих легенди кошарке, човек који је био много више од обичног спортисте. Силвер је истакао да се Расел, упркос великим препрекама, константно залагао за нешто веће од спорта – да свако буде третиран достојанствено.

Легендарни Бил Расел преминуо је у недељу у 89. години живота.

"Бил Расел је био највећи шампион у свим тимским спортовима. Безбројна признања која је зарадио у својој легендарној каријери у Бостон селтиксима – укључујући рекордних 11 шампионата и пет МВП награда – тек су почетак приче о Биловом огромном утицају на нашу лигу и шире друштво", објавио је Силвер у званичном саопштењу.

"Бил се залагао за нешто много веће од спорта: вредности једнакости, поштовања и инклузије које је утиснуо у ДНК наше лиге. На врхунцу своје спортске каријере, Бил се енергично залагао за грађанска права и друштвену правду, и то наслеђе је пренео на генерације НБА играча који су пратили његове стопе. Упркос исмевањима, претњама и незамисливим невољама, Бил се издигао изнад свега и остао веран свом уверењу да свако заслужује да буде третиран достојанствено."

Расел је за Бостон наступао у периоду од 1956. до 1969. године и у том периоду, амерички кошаркаш освојио је 11 титула са Селтиксима, чиме држи рекорд за најтрофејнијег кошаркаша у историји НБА лиге.

Важио је за једног од најбољих кошаркаша како на позицији центра, тако у читавој кошарци.

"Готово 35 година пошто је завршио своју врхунску каријеру као први црни главни тренер у лиги, имали смо срећу да га видимо на сваком великом НБА догађају, укључујући и НБА финале, на коме је Бил уручио трофеј 'Бил Расел' МВП играчу финала."

Пет пута био је МВП лиге, 12 пута учесник Ол-стара.

Као тренер водио је Бостон, Сакраменто и Сијетл, а занимљиво је да је члан Куће славних и као тренер и као кошаркаш.

"Неговао сам своје пријатељство са Билом и био сам одушевљен када је добио Председничку медаљу слободе. Често сам га звао кошаркашки Бејб Рут због начина на који је превазишао време. Бил је био ултимативни победник и врхунски саиграч, а његов утицај на НБА ће се осећати заувек. Упућујемо најдубље саучешће његовој супрузи, породици и бројним пријатељима", закључио је Силвер.