Читај ми!

"Муљање" око Харденовог уговора, Филаделфија под истрагом НБА

НБА лига отворила је истрагу око Филаделфија севентисиксерса поводом могућих неправилности у вези са уговорима играча који су током лета постали слободни агенти, међу којима су Џејмс Харден, Пи-Џеј Такер и Дануел Хаус, преноси "И-Ес-Пи-Ен".

Харден је пре неколико дана продужио уговор са Филаделфијом и пристао на смањење плате, одрекао се 14 милиона долара и уместо 47, током године ће инкасирати 33 милиона америчких новчаница.

Он ће на крају сезоне моћи да одлучи да ли ће остати у Севентисиксерсима, а управо је његов наведени потез изазвао сумњу код челника најјаче лиге света.

У средишту истраге биће "брадина" одлука да одбије наведени новац за сезону 2022/2023 (тачније 47,4 милиона долара) и одлучи се за двогодишњу сарадњу која ће му донети 68 милиона, уколико изабере и да остане у Филаделфији, открива И-Ес-Пи-Ен. У лиги постоји сумња да је већ договорен наредни уговор, што би било кршење колективног уговора у НБА.

Дерил Мори, председник кошаркашких операција у франшизи из Пенсилваније, већ је био на испитивањима, а очекује се да истрага укључи интервјуе са особљем тима и организацијом која предаје електронске преписке и телефонске записе истражитељима лиге.

Тимовима није било дозвољено да разговарају са агентима или играчима о уговорима о прелазном року пре отварања "free agency", 30. јуна у 18 часова по локалном времену.

Харден је приликом саопштавања одлуке открио да је разговарао са Моријем и од њега тражио да направи конкурентну екипу за напад на шампионски прстен.

"Разговарао сам са Дерилом Моријем и објаснио му како можемо да будемо јачи и која је истинска вредност појединих кошаркаша на тржишту. Тад сам рекао председнику да побољша кадар, доведе кога је потребно да доведе, а мени проследи преостали новац", изјавио је Харден.

Његов потез омогућиће клубу флексибилност да прави одређене потезе на тржишту и када сезона почне.

Такер (три године, 30 милиона) и Хаус (две године, 8,4 милиона) пристали су на максималне уговоре који су им били доступни у односу на године и статус у екипи. Харден, Такер и Хаус су раније играли под Моријем у Хјустон рокетсима.

Истраге попут ове већ су се догађале, па је након оне спроведене прошле године, НБА лига Чикаго булсима и Мајами хиту укинула могућност да ангажују по једног пика друге рунде на драфту, због чињенице да су током 2021. превремено контактирали тада слободне агенте Лонзоа Бола и Кајла Лаурија.

НБА је увела строже казне за такве случајеве 2019, укључујући повећање максималне казне за тимове на 10 милиона долара и додавање могућности суспензије руководилаца, одрицања од избора на драфту, па чак и поништавања уговора. Могућност поништења уговора ипак се сматра практично непостојећом претњом.

И српски репрезентативац у једном тренутку био је тема сличних истрага, у питању је Богдан Богдановић који је пре доласка у Атланту имао малтене договорен трансфер у Милвоки. Бакси су због нерегуларног понашања приликом покушаја да доведу Богдановића, у том тренутку ограниченим слободним агентом, кажњени губитком пика у другој рунди драфта 2022.

Приликом изрицања те казне, НБА је узео у обзир да Милвоки на крају није купио Богдановића, који је завршио у Хоксима.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво