Читај ми!

НБА уводи казну за спречавање контранапада, нови корак приближавању Фибиним правилима

Од наредне НБА сезоне, екипа која начини прекршај у настојањима да заустави контранапад противника биће санкционисана једним слободним бацањем и поседом за нападајућу екипу. Поред тога, НБА је одлучио да и следеће сезоне остане на снази плеј-ин турнир, који је експериментално уведен пре две године.

Ко прати кошарку, добро зна да се правила у НБА у великој мери разликују од Фибиних, која генерално важе у већини кошаркашких такмичења на земаљској кугли.

Ипак, две организације су пре одређеног времена показале намеру и постигле договор да се правила игре у блиској будућности макар приближе, ако не и изједначе.

Сада је НБА лига увела ново правило, које у великој мери подсећа на Фибино правило о неспортској личној грешки у случају спречавања контранапада.

Од наредне сезоне, екипа која је у контранападу биће додатно заштићена, пошто ће сваки прекршај над играчем у транзицији бити санкционисан једним слободним бацањем, док ће посед остати нападајућој екипи.

Основни критеријум приликом досуђивања оваквог прекршаја биће да ли је одбрамбени играч покушао да дође до лопте или не, док се у обзир узимају и чињенице као што су брзина контранапада, односно распоред играча на терену.

За разлику од Фибиних правила, играчу који направи прекршај биће досуђена само обична лична грешка, не и неспортска.

Постоји још једна разлика у односу на Фибина правила - слободно бацање може извести било који играч из нападајуће екипе, који је у тренутку фаула био на терену, а не онај над ким је прекршај направљен.

Правило неће важити у последња два минута утакмице, као и у последња два минута продужетка, пошто у НБА сматрају да би то "убило" већ прихваћену тактику да се праве фаулови како би се зауставило време.

Ово правило већ се четири године експериментално примењује у Џи лиги, али и ове сезоне на утакмицама Летње лиге.

Такође, НБА лига је одлучила да и ове сезоне остане активан плеј-ин турнир, на којем ће учествовати екипе које су у регуларном делу такмичења заузеле од седмог до десетог места у обе конференције, а бориће се за седмо и осмо место пред плеј-оф.

Правило је уведено у "корона сезони" како би више екипа дошло до прилике да се домогне плеј-офа, а примењивало се и у претходном шампионату.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво