Читај ми!

Прстење које Евролигу значи – Звезда и Партизан у борби за АБА трофеј

Кошаркаши Црвене звезде и Партизана играју финалну серију АБА лиге, а победник ће, осим славе и шампионског пехара, као награду добити пласман у Евролигу. Делује да два највећа српска клуба одавно нису имала овако квалитетне саставе, предвођене сјајним кошаркашким стручњацима – Дејаном Радоњићем и Жељком Обрадовићем. Финале се игра у три добијене утакмице, а предност домаћег терена имају црвено-бели, који ће угостити вечитог ривала у прва два сусрета.

У ишчекивању одлуке Евролиге ко ће наредне сезоне наступати у елити, односно ко ће добити специјалну позивницу и (готово сигурно) заменити руске клубове међу 18 најбољих тимова Старог континента, београдски вечити ривали боре се за титулу у региону.

У Србији се, без конкуренције, игра квалитетнија кошарка него у осталим земљама бивше нам Југославије, то су потврдили Црвена звезда и Партизан пласманом се у велико финале АБА лиге, а на том путу страдали су најбољи тимови из Црне Горе и Словеније.

Некако се већ на почетку сезоне могло наслутити да ће баш две београдске екипе у међусобном дуелу одлучивати ко ће бити шампион регионалног такмичења, истовремено и ко ће представљати регион у Евролиги наредне сезоне.

Како ствари сада стоје, а тешко да ће бити промена (иако Евролиги не треба слепо веровати), само шампион АБА лиге има загарантовану специјалну позивницу за наступ у елити.

Међутим, увелико се нагађа ко би могао да замени три руска клуба, која имају минималне шансе да и догодине заиграју против најбољих европских екипа, а један од најозбиљнијих кандидата је управо екипа која ће бити поражена у финалу АБА такмичења.

Тренери две екипе јасни су у својим намерама да нема утешних награда и да је цела сезона напорног рада усмерена ка само једном циљу – освајању шампионског пехара у регионалној лиги.

Црвено-бели бране трофеј освојен прошле сезоне, били су најбољи тим лигашког дела такмичења, што их чини благим фаворитима у финалу.

Поред тога, Дејан Радоњић на окупу има искусан тим, са великим бројем евролигашких сезона у ногама и рукама, а велика предност тима са Малог Калемегдана је уиграност.

Американци Холинс и Вајт, као и Никола Ивановић, једини су играчи који нису већ играли у систему црногорског стручњака, док су се Калинић, Митровић, па и Волтерс брзо навикли на захтеве тренера црвено-белих.

Никола Калинић је проглашен за најбољег играча такмичења и главна је покретачка снага екипе којој је један од главних квалитета и дуга клупа.

Звезда и Радоњић знају како се освајају трофеји, фаворити су у дуелу са вечитим ривалом, а велику подршку имаће са трибина, пошто ће црвено-бели у прва два дуела финалне серије бити домаћини.

Наравно да и Жељко Обрадовић зна како се узимају трофеји, пошто је са девет титула шампиона Европе сигурно најбољи европски тренер (можда и шире), а управо је Жоц главна узданица навијача Партизана.

Искусни стручњак за кратко време склопио је респектабилан састав – комбинацију евролигашког искуства и младости, која је истовремено залог за будућност.

Кевин Пантер и Зек Ледеј прошле сезоне играли су на Завршном турниру Евролиге, а ове ће се у црно-белом дресу борити да врате свој клуб у елиту први пут после (сада већ давне) 2014. године.

Американци су у полуфиналним дуелима против Будућности показали сав свој раскошни квалитет, док се навијачи Партизана надају да ће још дуго бодрити младе перспективне снаге у ликовима Мадара, Смаилагића, Копривице...

И Партизан и Звезда не могу бити задовољни резултатима оствареним у Европи ове сезоне - црвено-бели нису успели да се пласирају међу осам најбољих екипа на Старом континенту, док су црно-бели заустављени у осмини финала Еврокупа, иако су важили за једног од фаворита за освајање трофеја.

Управо горак европски укус даје додатну мотивацију и једнима и другима да у регионалном финалу дају свој максимум и дођу до најважнијег трофеја у сезони.

Звезда је успешнија у међусобним дуелима ове сезоне. Обе екипе славиле су пред својим навијачима у АБА лиги, и то прилично убедљиво, док су црвено-бели у директном окршају освојили први трофеј у сезони – Куп Радивоја Кораћа.

Сада је на реду нова серија окршаја, а прави љубитељи кошарке надају се да ће нам вечити ривали приуштити прави спектакл, а да ћемо име шампиона сазнати после пет узбудљивих и неизвесних мечева.

Србија је земља кошарке, на београдским вечитим ривалима је да ту фразу оправдају својим играма, али и понашањем на терену и трибинама.

Па, нека победи кошарка...

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво