Читај ми!

Станковић за РТС о томе како је 1977. кошарка помирила Србију и Израел

Владимир Станковић, новинар и публициста, рекао је у Јутарњем програму РТС-а да је Београд поново оправдао поверење челних људи европске кошарке и био одличан домаћин Завршног турнира Евролиге. Станковић је истакао да је Фајнал-фор у "Арени" потврдио континуитет организовања великих спортских такмичења у главном граду. Подсетио се и чувеног финала из 1977. године, које је умногоме утицало на побољшање односа између Србије и Израела.

Кошаркаши Анадолу Ефеса одбранили су европску титулу у Београду, пошто су у финалу победили Реал Мадрид, а Станковић истиче да смо се показали као одлични домаћини.

"Још један велики спортски догађај који је успешно организован, то је у складу са политиком градске владе да се барем једном годишње нешто велико у спорту одржава у главном граду. Мислим да сви који су били претходних дана у Београду одлазе задовољни, не сви спортским исходом наравно, али што се тиче организације, гостопримства и свега што Београд може да понуди", рекао је Станковић за РТС.

Ово је трећи пут да се у престоници Србије играла завршница Евролиге - последњи пут пре четири године, али и 1977, када је тријумфовао Макаби из Тел Авива.

Те 1977. године била је једна занимљива ситуација, пошто је ФИБА, која је тада организовала такмичење, Београду доделила организацију у јануару, када се није знало ко ће играти у финалу.

"Испоставило се да су играли Макаби из Тел Авива и Мобилђирђи из Варезеа. Огромна маса навијача Макабија, не само из Израела, него из читаве Европе хоће да дође у Београд, а ондашња Југославија није имала дипломатске односе са Израелом", подсетио је Станковић и објаснио шта се даље дешавало:

"Проблем је решен тако што је ондашња Влада донела одлуку да се једнократно укидају визе за све израелске грађане. Био је довољан пасош и онда је 4-5 хиљада навијача Макабија дошло у Београд. Први пут је на београдски аеродром слетео 'џамбо-џет' из Тел Авива."

Тај догађај послужио је и да се побољшају дипломатски односи две земље.

"Углавном, показало се да је то било добро решење јер Београд отворио своје срце и границе навијачима, а пошто је Макаби победио, било је велико славље. То је била прва европска титула Макабија у историји, екипа је била смештена у хотелу 'Југославија', као и неки навијачи, који су се у веселом расположењу купали у Дунаву, иако је био почетак априла. Али добро, у навијачкој еуфорији све је дозвољено."

Овогодишњи турнир у Београду обележио је Василије Мицић, који је проглашен за МВП-ја Фајнал-фора.

"Није мала ствар да је наш играч, наш репрезентативац, у конкуренцији толико добрих појединаца, проглашен за МВП-ја и био у центру пажње."

Станковић је додатно похвалио Мицића истакавши да је сазрео и достигао неки квалитет, што му помаже да на овај начин решава утакмице.

"Васа је у зрелим играчким годинама, мада још има доста добрих сезона пред собом и надам се да ће од свега тога неку срећу имати и наша репрезентација."

Сјајну кошаркашку сезону за Србију комплетирали су, поред Василија Мицића, Никола Јокић који је МВП у најјачој лиги света, а Милош Теодосић најкориснији играч Еврокупа.

"Они су нека звезда водиља за будуће асове", закључио је Станковић за РТС.

петак, 29. март 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво