Читај ми!

Финала НБА конференција која нисмо очекивали, али која једва чекамо

Након историјских партија које су показали Далас и Бостон у седмим мечевима полуфинала плеј-офа НБА лиге, познати су финалисти на Истоку и Западу. Четири екипе (Голден Стејт, Далас, Мајами и Бостон) боре се за два места у великом финалу и прилику за освајање титуле и прстена у најјачем клупском кошаркашком првенству.

Таман када помислите да НБА плеј-оф не може много тога више да понуди и пружи, десе се серије какве су Бостон–Милвоки и Финикс–Далас.

Љубитељи кошарке могли су да уживају у свакој секунди представa које су приредиле поменуте екипе.

Историјски перформанс Луке Дончића и његових Маверикса, с једне стране, као и маестрална тимска кошарка Бостона, са друге, остаће заувек исписани у историји НБА лиге.

Најјаче клупско кошаркашко такмичење на свету имаће новог шампиона, а поред Даласа и Бостона, за прстен ће се борити и Голден Стејт и Мајами.

На Западу нешто ново

Ретко ко је могао да прогнозира да ће се Далас наћи у финалу Западне конференције, поготово због тога како је по екипу из Тексаса почео плеј-оф.

Мавси су ушли у серију са Јутом без повређеног Луке Дончића.

Након четири утакмице, резултат је био 2-2 и многи су са разлогом прогнозирали да ће тим из Солт Лејк Ситија бити тај који ће проћи у наредну фазу.

Иако ровит, Лука је показао своје умеће и вукао Далас до победе у наредне две утакмице.

Наредна препрека била је Финикс, екипа са најбољим учинком у регуларном делу сезоне, прошлогодишњи финалиста НБА лиге и скупина веома талентованих момака, са савршеним балансом младости и искуства.

Упркос партијама од 45 и 35 убачених поена Луке Дончића, Далас је рутински изгубио прве две утакмице.

Већ тада се причало о Финиксу као о вероватно главном фавориту, бар са Запада, ако не и читаве лиге.

Ипак, утисак је да је тим из Аризоне постао арогантан, надмен и безобразан, пошто су на терену и ван њега провоцирали Дончића и момке из Тексаса.

Делује да им се то обило о главу, да су се играли са кармом и балканским менталитетом.

Далас је успео да изједначи на 2:2, али је Финикс славио у петом мечу са чак 30 разлике, повео са 3-2 и био надомак пласмана у финале конференције.

По други пут у серији, Далас је био отписан, али по други пут, вратили су се из мртвих.

На страну бројке, рекорди и остала статистичка достигнућа, али ово што је урадио Лука Дончић ове сезоне и у овој серији, сврстава га међу најбоље играче у историји лиге.

НБА аналитичари са разлогом пореде његов успех са Даласом, са оним који је Леброн Џејмс у првом мандату у Кливленду, јер гледати како неко ставља целу екипу, цео град, на своја леђа, како чини саиграче милион пута бољим од њихове праве вредности и како неко у сопственој режији елиминише на папиру јаче од себе, јесте за дивљење и посебно место у историји.

Након Јуте и Финикса, пред Луком и Даласом је нови, још већи изазов, зван Голден Стејт.

Тим из Сан Франциска поново је фактор у НБА лиги и поново је екипа које се сви плаше.

Готово да не постоји тим који жели да му се Голден Стејт нађе на путу, са разлогом.

"Сплеш браћа" поново сипају тројке, Дрејмонд Грин поново командује одбраном, a Џордан Пул, Ендру Вигинс, Кевон Луни, Џонатан Каминга и и остатак тима су прихватили своје улоге и спремни су да се суоче и победе свакога.

"Ратници" су у првој рунди против Денвера показали зрелост, препознали предности и мане ривала и у пет утакмица рутински елиминисали Нагетсе.

Уследила је веома занимљива серија са Мемфисом, која ће остати у сенци повреда Герија Пејтона на једној и Џа Морента на другој страни.

Мемфис је успео да без свог најбољег играча продужи серију до шест утакмица, али је Голден Стејт играо тек толико колико је било довољно да се прође у финале Запада.

Кладионице, аналитичари и кошаркашки познаваци са разлогом сматрају да је Голден Стејт апсолутни фаворит у серији против Даласа, а потом и фаворит за освајање НБА прстена.

Многи су мишљења да ова сезона Голден Стејта у великој мери подсећа на 2015. годину, када су и без Кевина Дурента, успели својом игром и драфтованим играчима загосподаре лигом. 

Ипак, не би било први пут да  Далас приреди чудо, па се не треба превише изненадити ако би Лука поново на магичан начин водио овај тим до успеха.

Исток – стари ривали, нова поглавља

Носталгија се полако, али сигурно буди када се спомене да ће финале Источне конференције играти Мајами и Бостон.

Љути ривали од пре неколико година, дуго се нису састајали, али утисак је да је сада идеално време за то.

Источна конференција није имала превише изненађења.

Актуелни шампиони Милвоки бакси једноставно нису могли без Криса Мидлтона да понове успех од прошле сезоне.

Јанис је био маестралан, али избацио га је бољи тим, тачније, поново се доказало да ма колико добар појединац били, бољи тим ће увек победити. На крају крајева, питајте Леброна да ли је то истина.

Држали су се Јанис и Милвоки седам утакмица, али је Бостон успео да их скине са трона, на који ће сада и они сами покушати да седну.

Делује да су Селтикси напокон заиста спремни. Није ово толико промењен састав у односу на претходне године, чак није уопште, али су напокон Тејтум и Браун стасали у лидере.

Оно што звучи невероватно код Бостона, јесте то што нису увек Тејтум и Браун лидери, већ то из утакмице у утакмицу варира, па тако смо могли да видимо једног Смарта као најбољег играча Селтикса, једног ветерана Хорфорда, па чак и маестралног и потцењеног Грента Вилијамса.

Име Удока ради заиста сјајан посао са овим играчима и делује да је Бостон напокон спреман за искорак који је фалио. 

Попут Торонта, годинама их је Леброн спутавао у достизању пуног потенцијала, а они се сада надају да, попут Торонта, могу да рекордни 18. пут покоре НБА лигу. 

Последњи пут када су се нашли у великом финалу НБА лиге, било је то пре сада већ далеких 12 година. 

Начин на који играју Селтикси у оба правца, а поготово у одбрани, чини да их многи гледају и сматрају фаворитима за НБА прстен, први после 14 година.

Претпоследња препрека на путу ка том циљу је екипа Мајами хита.

"Врелина" је поново у моди, пошто је у последње три сезоне поново велики фактор у НБА лиги.

Ерик Сполстра чини чуда са овом екипом, која је имала успоне и падове ове сезоне, али је успешно пребродила сваки проблем.

Попут Селтикса, Хит такође игра маестралну кошарку на обе стране и има екипу у којој сваки пут неко други "искочи".

Баланс младости и искуства, нестварно добри Батлер, али исто тако и Адебајо, као и момци задатка какви су Струс, Такер, Винсент, Хиро, Оладипо, Дедмон, Робинсон.

Рутински су у прве две рунде савладали Атланту и Филаделфију и представили се као опаки момци, који не маре против кога играју.

Пре две сезоне Мајами је играо финале НБА лиге, у којем није успео да надигра ЛА Лејкерсе.

Овога пута, сматрају да је стање другачије.

Пет Рајли са разлогом има надимак кошаркашки "кум", а екипа коју је његова организација окупила је веома занимљива.

Мајами је веома тихо и без помпе регуларну сезону завршио на првом месту на табели Источне конференције, а исто тако је помало потцењено и незапажено дошао до финала.

"Врелина" ове сезоне игра у складу свог надимка. Када ухвате ватру, не желите да им будете противник. 

Играју кошарку са доста смислених кретњи, акција, постулата и увек је веома незгодно играти против екипе која увек има тактичко смишљено решење у сваком тренутку.

Аутсајдери помрсили рачуне 

Када је почињало овосезонско издање НБА лиге, готово да није било оних који су са сигурношћу могли да прогнозирају да ће се Далас, Голден Стејт, Мајами и Бостон наћи у финалима конференција.

Оно што је најзнаимљивије, јесте то што су се највећи фаворити од плеј-офа опростили у првој рунди (Бруклин) и још у регуларној сезони (Лејкерси).

Елиминацијом Милвокија, пехар ће променити власника, а пропуштена је велика прилика да га Финикс први пут у својим витринама.

Бостон је екипа која је 17 пута освајала НБА титулу и дефинитивно да има нешто у овом тиму која верује у срећне патуљке и детелину са четири листа.

Ипак, само једна од тих 17 дошла је у последњих 36 година, па ће Бостон морати да поради на тој срећи. 

Голден Стејт је шест пута у својој историји био на врху лиге, од чега три у периоду од 2015. до 2018. године. 

И они имају доста тога да докажу: Да Стеф Кари може да води до победе, да заслужује награду која је поменуте 2015. дата Игодаули, да им не треба Кевин Дурент да би покорили лигу, да су још увек у врху и да њихово време још увек није прошло.

Мајами је троструки освајач НБА прстена, али је сада већ давно прошло време Вејда и Џејмса. Време је за неку нову "врелину" са Флориде.

Далас у својој витрини има само један трофеј освајача НБА лиге. Ипак, дуго се тај један сматрао јединим правим и многи су га вредновали више него сви они које су освајали разни Голден Стејтови и Мајамији...

недеља, 22. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи